Giesinger, Münchner Hell

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

    #1

    Giesinger, Münchner Hell

    Browarek z Monachium, który w 2006 startował w garażu.

    Kommt nur ran und seid herzlich Willkommen. Nehmt Platz und erfahrt alles rund eure Lieblingsbiermanufaktur aus Giesing. Logisch.


    Bardzo smakował mi ich dubeltowy Alt (Sticke)



    Helles, 4,8% alk.

    Aromat - słodowy, dość specyficzny, trochę chlebowy, nieco brzeczkowy. Lekki chmiel (łąka)
    Piana - wyższa, większe bąble, niezbyt trwała z koronką
    Barwa - żóltawo-jasno-złota, klarowne
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - wyraźna słodowa miękkość z bardzo delikatnie podsuszonym ziarnem i łagodnym chlebem. Lekki chmiel podobnie jak w aromacie. Goryczka łagodna, ale na finiszu wyraźniejsza, długa. W ustach zostaje też chlebowy posmak.
    Treściwość - pełne piwo

    Bawarski klasyk w bardzo solidnym wydaniu. Pijalność bardzo dobra. Piana trochę kulawa, ale w smaku bez zarzutu.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1110663.JPG
Views:	82
Size:	21,3 KB
ID:	2330030

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13101

      #3
      Po dwóch latach w aromacie lekki słód, a trochę więcej chmielu. Poza tym właściwie bez zmian. Smaczne piwo.

      Sięgnąłem po nie, bo dzisiaj piłem hellesa spod znaku polskiego kraftu, który na swojej stronie www też odwoływał się do monachijskich źródeł.
      Bardzo duża różnica (choć Giesinger jednak nie jest w tej kategorii moim bawarskim faworytem).

      Owszem tu mamy piwo łagodne w odbiorze i subtelne w porównaniu z tamtym, ale to cecha stylu. Jednak tutaj te słodowe tony są dużo pełniejsze, wyraźniejsze i jest harmonia, gładkość oraz pijalność.

      Właśnie w takich prostych wydawałoby się piwach odczuwa się różnicę. Pewną rolę odgrywają tu zapewne surowce, może miejsce warzenia, ale mimo wszystko kunszt jest tu najważniejszy..

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Hoppebräu, Helles
        darekd
        Nowoczesny browar z Waakirchen z Górnej Bawarii. Jego historia sięga 2010, kiedy Markus Hoppe wraz żoną uwarzyli swoje pierwsze piwo w garażu.
        Dwa lata później Markus wyjechał na dwa lata na Mauritius, gdzie był piwowarem w browarze Flying Dodo. Po powrocie kontynuował działalność,...
        2025-07-11, 22:45
      • darekd
        Jedlinka, Cytrusowy Hrabia
        darekd
        Summer Ale,
        11% ekstr.
        4,8% alk.

        Aromat - dominuje chmiel, głównie cytrusowy, troszeczkę ziołowy i inne kwaskowe owoce (śliwki), ciut drożdży
        Piana - wysoka, trwała, dłuższy kożuszek
        Barwa - wyraźniej zamglone złoto
        Wysycenie - umiarkowane, musujące...
        2025-07-26, 22:40
      • darekd
        Rittmayer, Hell
        darekd
        Znany w Polsce browar z bawarskiej Górnej Frankonii warzy różne hellesy, m.in. ten Landbier Hell

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-landbier-hell

        ale tam jest chmiel Tettnanger a tu Hallertauer. Też 4,9% alk.
        ...
        2025-07-01, 23:46
      • darekd
        Máša, Comfort 12
        darekd
        Browarek z miejscowości Řevničov w kraju środkowoczeskim (powiat Rakovník)

        www.pivomasa.cz

        Leżak/lager 4,9% alk.
        Chmiel to Saaz Comfort, nowa odmiana chmielu żateckiego

        Aromat - drożdżowo-słodowy z chlebem, w tle delikatnie chmiel
        Piana - dość...
        2025-06-21, 00:57
      • darekd
        Moon Lark (Moon Lark & Mazák), Doušek
        darekd
        Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.

        Ekstr. 12%
        Alk. 5,1%

        Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák

        Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:

        https://moonlark.pl/beers/dousek


        Aromat - lekki,...
        2024-12-21, 02:29
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...