Knoblach, Frank Hopfen Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12306

    Knoblach, Frank Hopfen Pils

    Browar z okolic Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii. Piwo z tego browaru często dostępne jest we wrocławskim lokalu FAM i uwarzone jest na nasz rynek.
    Stąd na ecie jest logo lokalu oraz browaru Moon Lark (nie wiem jaka jest rola tego browaru przy warzeniu, bo w swoich mediach ledwo się przyznali do niego).

    Alk. 5,6% alk. ekstraktu nie podano, przypuszczam że nieco pow. 12%

    Aromat - łąka, trochę trawa i ciut kwiatów od chmielu (obstawiałbym rodzinę Hallertau), ciut kwaskowej drożdżowości, bardzo delikatny słód
    Piana - wysoka, nie jest zbyt zwarta, ale trwała, długi kożuszek, zostaje na szkle
    Barwa - słomka/jasne złoto, lekkie zamglenie
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - dużo chmielu w postaci podobnej jak w aromacie (wyraźniejsza soczysta trawa), odrobina kwasku od drożdży, lekki chlebowy słód. Goryczka solidna (jak na Frankonię bardzo wyraźna), ale nie zaburza harmonii piwa, nie kryje pozostałych, łagodnych akcentów. Zdecydowanie długi chmielowy i goryczkowy finisz, przy czym nie jest to typ goryczki zalegającej
    Treściwość - łagodna pełnia

    Piwo piłem w wersji lanej w FAMie, jak i butelkowej. Rześkie, bardzo dobrze pijalne, z charakterem. Bardzo dobre piwko!

Przetwarzanie...
X