Weihenstephaner, Braupakt 2024

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13082

    #1

    Weihenstephaner, Braupakt 2024

    Efekt współpracy znanego browaru z Freising pod Monachium i belgijskiego St, Bernardusa.

    14,6% ekstr.
    6,5% alk.
    28 IBU

    Drożdże z Bernardusa, chmiel z Hallertau czyli z Bawarii.



    Aromat - początkowo trochę korzenności, następnie leciutka kwiatowa chmielowość, ale po rozlaniu dominują owoce, na chwilę gruszka, potem uzupełnione bardziej kwaskowymi morelami
    Piana - zdecydowanie wysoka, trwała, nieco zostaje na szkle
    Barwa - jasne złoto, prawie klarowne, ale są bardzo drobne drobinki (piwo jest filtrowane)
    Wysycenie - dość wysokie, musujące
    Smak - typowa belgijska słodko-cierpka nuta owocowa z morelami na czele. Lekkie tony kwiatowe, chyba od chmielu, bo jest troszeczkę dłuższej goryczki z minimalnym posmakiem trawy
    Finisz z rozgrzewającą korzennością
    Treściwość - solidna, ale są treściwsze

    Złożone, nieco bardziej nachmielone niż klasyczne belgi (albo właściwie innymi chmielami, bo nie chodzi tu o samą goryczkę, ile wyczuwalność chmielu). Zdecydowanie udane, ciekawe piwo.

    Tu jeszcze film dotyczący tego projektu:
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13082

    #2
    Zdjęcie: Click image for larger version

Name:	P1150045.jpg
Views:	18
Size:	128,0 KB
ID:	2348497

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    Przetwarzanie...