Augustiner-Bräu, Augustiner Pils

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

    #1

    Augustiner-Bräu, Augustiner Pils

    Kolejny wyröb z Augustiner Brauerei München.
    Pils o zawarzosci alk.5,6% jak na Pilsa niesamowite.
    Piana srednia i dosc slabo sie trzymajaca.
    Kolor jasniutki slomkowy z pieknymi bombelkami gazu.
    Smak goryczkowaty silny z duza Aroma
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

    http://www.andreas-kronkorken.de
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #2
    zaw. alk. 5,6%, but. 0,33 l
    przywiezione z Niemiec

    Niezwykle aromatycznego pilsa z Ingolstadt (miasto jakieś 50 km na północ od Monachium w rejonie Hallertau), wykorzystującego chyba wszystkie atuty chmielu aromatycznego odmiany Hallertau postanowiłem skonfrontować z pilsem z monachijskiego Augustinera, najstarszego czynnego browaru w tym mieście. Ciekaw byłem, czy tu też stawiają na aromat:
    kolor - silnie rozwodniona słomka nie napawa optymizmem; tak jasnego piwa chyba jeszcze nie widziałem (pomijając różne "piwnopodobne" specjały);
    piana - gesta i wysoka na początku, szybko się strzępi; ale nawet postrzępiona wygląda niesamowicie apetycznie;
    nasycenie - raczej przeciętne, a bąbelki gazu, o których wspomina Andi, rzeczywiście szerokim strumieniem pną się w górę; śliczny widok;
    zapach - intensywna chmielowa woń trawiasta, ziołowa, cierpka;
    smak - tutaj przede wszystkim mocna, esencjonalna goryczka o kwaskowym ziołowo-trawiastym charakterze, niestety tłumiąca nieco aromaty chmielowe; aromatyczne, słomkowe nutki majaczą gdzieś w tle, ale kompletnie nie mają siły przebicia - szkoda; ostry, piołunowy smak dla wytrwałych; goryczkę wspomaga jeszcze wybitnie gorzki, długi posmak piwa.

    Andi zwrócił uwagę na zawartość alkoholu - rzeczywiście jak na pilsa 5,6% to sporo. Nigdzie nie znalazłem wzmianki o ekstrakcie, którego wartoby porównać z bardzo jasną barwą piwa.
    Zdjęcie Andiego wciąż aktualne.
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Prusak
      Lubrow, Pils Chmielewski
      Prusak
      Ładne parametry: 11 Blg, 4, 4% alk.
      Piwo jaśniutkie, bledziutkie. PIana wysoka, ale opada bardzo szybko.
      Ładny ziołowo-chmielowy zapach.
      Użyte chmiele: Lubelski, Książęcy, Izabella, Iunga.
      No i właśnie: trochę tego za dużo jak na polskiego pilsa, chyba że przyjmiemy...
      2025-10-23, 22:54
    • dadek
      Belgia, Gent, Botermarkt 5, Artevelde Stadsbrouwerij
      dadek
      Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
      2024-09-16, 23:54
    • darekd
      Brauwerk Schleife, Schleifer Original Pilsner
      darekd
      Duży browar restauracyjny (bo tak go można opisać) leży w niewielkiej miejscowość Schleife w Saksonii tuż przy granicy z Brandenburgią i ok 15 km od przejścia w Łęknicy.
      Działa od 2020. Warzą pilsa, hellesa, dunkla oraz wędzone, okazyjnie również ejle. Część piwa butelkują....
      2025-10-27, 18:24
    • darekd
      Zur Sonne, Sonnen Pils
      darekd
      Browar pod Bambergiem czyli Górna Frankonia.

      https://www.sonnenbier.de/

      5,0% alk.

      Aromat - na pierwszym miejscu słód z podsuszonym ziarnem, łagodny jak na pilsa chmiel (łąka, kwiaty)
      Piana - wyższa, umiarkowana trwałość z dłuższą koronką
      ...
      2024-09-05, 22:58
    • dadek
      Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
      dadek
      W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
      2024-09-03, 02:08
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...