Mager, Märzen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #1

    Mager, Märzen

    Aromat: Przyjemny, świeża nutka chmielowa, odrobina słodu.

    Barwa: żółta, dość jasna, iskrzaco klarowne

    Piana: niewysoka, dość gęsta, trwała

    Smak: lekka pilsowa słodowość z przyjemnym posmakiem szlachetnego chmielu i przyzwoitą dawką goryczki. Lekkie nutki słodko-słodowe. Końcówka ziołowo-chmielowa, pozostawia przyjemny posmak.

    Goryczka: dość wysoka, przyjemna, szlachetna.

    Odczucie w ustach: pełne, nieco chmielowo szorstkie, spore nagazowanie

    Ogólne wrażenie: przypomina raczej pełny pils typu "eksport", ale tak czy inaczej piwo smaczne, bardzo frankońskie, z charakterystycznym świeżym posmakiem.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13361

    #2
    Górnofrankoński browar z powiatu Bayreuth.

    [QUOTE=coder;1014740

    Ogólne wrażenie: przypomina raczej pełny pils typu "eksport", ale tak czy inaczej piwo smaczne, bardzo frankońskie, z charakterystycznym świeżym posmakiem.[/QUOTE]

    Pilsa typu eksport raczej nie ma. Natomiast zgoda, że przypomina eksportowego hellesa Ma tylko 5,1% alk., co jak na marcowe to skromnie.

    Niestety ujawniają się podobne wady, które dały się poznać w ich Ur-hellu:



    Dziwna łodygowa, ciut piołunowa goryczka i metal na skórze (choć mniejszy). Może to tylko wina jakiejś felernej partii chmielu...

    Poza tym:
    Aromat - chmiel (taki dziwny), potem słód
    Piana - wysoka, raczej nietrwała, zostaje drobna koronka
    Barwa - jasne złoto, klarowna
    Smak - poza wspomnianą goryczką występuje słodowy akcent lekko podpieczonej skórki od chleba
    Treściwość - umiarkowane

    Wspomniana wada nie jest tak wyraźna jak w tamtym piwie, ale jest trochę dyskomfort. Poza tym trochę rozmija się z deklarowanym stylem. Gdyby nie powyższe uwagi stanowiłoby lokalny klasyk.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13361

      #3
      Zdjęcie:
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Plzeňský Prazdroj [Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha], Popeleční Benedict
        darekd
        Browar benedyktynów na praskim Brzewnowie we współpracy z Prazdrojem wypuścili piwo na zeszły Popielec.


        Wędzony półciemny leżak, 5,5% alk., 13% ekstr. Niefiltrowany

        https://brevnovskypivovar.cz/popelecni-benedict/

        Aromat - słodowy, wędzenie delikatne,...
        2023-05-07, 00:28
      • darekd
        Gänstaller, Helles Lager
        darekd
        Jest mały problem z tym Gänstallererm. Nie do końca to tradycyjny browar i nie do końca kontrakt. Region to Górna Frankonia w Bawarii.
        Andreas Gänstaller pracował na kierowniczych stanowiskach w browarze Mahrs w Bambergu. Potem wynajmował dawne browary, gdzie wznawiał własną
        ...
        2020-11-18, 23:46
      • darekd
        Opillia, Firmowe
        darekd
        Browar z Tarnopola

        16% alk.
        6,5% alk.
        21 IBU

        Mały napis na ecie przypomina, że piwo jest bez syropu maltozowego. Natomiast na ecie przyznają się bez bicia do cukru i ryżu

        Aromat - dość łagodny, słodowy, ciut słodyczy
        Piana - dość niewysoka,...
        2025-02-24, 23:36
      • darekd
        Nieczajna, Burton Ale
        darekd
        18% ekstr.
        9,4% alk.

        Aromat - ciemne ciasto (piernik bez korzenności), suszone owoce (figi, śliwki, rodzynki), bakalie
        Piana - lane z pompy, przy nalewaniu sporo się pieniło, zwarta, trwała, zostaje na szkle
        Barwa - ciemna miedź/esencja herbaciana, lekkie zamglenie...
        2025-11-30, 19:31
      • darekd
        Browar Zakładowy, Czarna Robota
        darekd
        Żytnio - owsiany stout. (płatki żytnie i owsiane)

        Ekstr. 16%
        Alk. 6,6%

        Aromat - słodowy, palony, kola, miękkie tony prawdopodobnie od płatków owsianych
        Piana - średnia, nietrwała, nieco dłużej znikoma koronka
        Barwa - smolista z bardzo ciemno rubinowymi...
        2025-11-29, 02:04
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...