Hoppy People, I Love Hop #13

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13310

    #1

    Hoppy People, I Love Hop #13

    Browar kraftowy założony w 2016 w Sierre (kanton Valais w południowej Szwajcarii).

    DDH DIPA czyli Double Dry Hopped Double India Pale Ale

      Hoppy People a été fondé en 2016 par deux amateurs de houblon, Olivier Brighenti et David Bonjour. Hoppy People s’inscrit dans le sillage des ...


    8,9 % alk.

    Chmiele: HBC 630 (US), Nectaron (NZ), Citra (US),

    Aromat - złożona chmielowość, po otwarciu puszki owoce tropikalne i cytrusy, po przelaniu obok w/w przebija się coś nie do końca jak cytrusy, ale bardziej inne kwaśniejsze owoce (wiśnie, maliny), trochę brzoskwinia, delikatna kwiatowość. Do tego dochodzi biszkoptowy słód
    Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, dłuższe drobny kożuszek
    Barwa - zmętnione jasne złoto
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - początek to chmielowy mix owocowy, trochę jak w aromacie. Potem czuć jednak ten wysoki woltaż, trochę kłuje, ale potem już nie drażni, bo przychodzi miękka biszkoptowa kontra od słodu, Ten biszkopt oprócz tego, że skutecznie tonuje alkohol, to trochę przykrywa również owocowe niuanse od chmielu. Jednak ta owocowość nie znika całkiem, chmielu jest dużo, zostawia piekący finisz a oprócz tego łagodną cytrusowość. Całość daje trochę efekt biszkopta nasączonego owocowym ponczem. Jest trochę goryczki. Finisz długi cytrusowy, z delikatną goryczką i rozgrzewającym alkoholem.
    Treściwość - solidna

    Na początku przestraszył mnie ten alkohol, ale po chwili został całkiem skutecznie skontrowany miękkimi tonami słodowymi. Piwo jest ciekawe, złożone i wraz z piciem wydaje się coraz smaczniejsze i łatwiej pijalne. Dużo w nim i słodowych, jak i chmielowych niuansów. Dobre, fajne, masywne piwo.



Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...