Sessler, Svetlý špeciál

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 15003

    #1

    Sessler, Svetlý špeciál

    Alkohol 7,5%, ekstrakt 20%
    Niepasteryzowane, browar restauracyjny w Trnavie.
    Barwa ciemno bursztynowa, piana gęsta, lekkie ecru, opada bardzo powoli, przez długi czas utrzymuje się ok. 1cm kożuszek. W smaku pełne, treściwe, wręcz gęste, nie czuć alkoholu, jedynie "ciężkość" piwa. Mila goryczka przeplatająca się z owocowo-słodowym smakiem.
    Jak nie lubię mocnych piw, te mi smakowało.
    Attached Files
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Jak nic - kolejny biały porter...

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13101

      #3
      Parametry bez zmian

      Pite nieco po terminie, co nieco się wytrąciło - więc nie wygląda na filtrowane, jak pisali na kontrze Ciekawostka - etykieciarką nabito datę rozlewu piwa, na kontrze uwaga, żeby spożyć do 14 dni od tej daty. Po miesiącu smakuje bez zarzutu

      Aromat - całkiem ciekawe nuty odsłodowe - karmel i owoce, może trochę "cukierkowe"
      Barwa - ciemne złoto - bursztyn
      Piana - jak u Becika
      Wysycenie - odpowiednie
      Smak - nuty karmelowe, ale nie nazbyt słodkie, leciuteńki owocowy posmaczek i bardzo delikatna goryczka zalegająca w ustach. Alkohol wyczuwalny (przy tym ekstrakcie) bardzo delikatnie, nienachalny.
      Treściwość - tak jak napisał Becik - zdecydowana, wręcz gęste piwo.

      Ciężkie, "esencjonalne" piwo, bardziej do degustacji, stąd dobry pomysł z butelką 0,33. Degustuje się jednak przyjemnie. Bardzo dobry przykład, że ciężkie ale niewysoko odfermentowane piwo może stanowić przyjemne zaskoczenie. Zasługuje na pochwałę

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
        dadek
        Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
        2025-01-10, 01:48
      • darekd
        Prokopák, Sváteční ležák / Svatováclavský speciál 13%
        darekd
        Malowniczo położony, z dala od wielkomiejskiego zgiełku browar restauracyjny browar w Pradze.
        https://www.pivovar-prokopak.cz/

        Dadek dokładnie opisał:
        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...vovar-prokopak

        Wydaje mi się Svatováclavský speciál to może być wypust...
        2023-11-06, 01:13
      • Javox
        Bevog, Helles Export Special
        Javox
        Lager Helles 4.6%

        Chmiele: Hallertau Mittelfruh, Magnum.

        Piana - sporo, raczej puchatej.
        Lacing - sporo.
        Gaz - średni.
        Barwa - lekko opalizująca, blada jasna słomka.
        Aromat - gorzkawa zbożowość, "lodówkowy" chmiel (zapewne Magnum)....
        2025-07-19, 14:40
      • darekd
        Gusswerk, Eisbergbock
        darekd
        Koźlak lodowy (wymrażany) z rzemieślniczego browaru spod Salzburga.

        11,1% alk. (na stronie www podają 11,5%), ekstr. 23,8%

        Chmiele: Mühlviertler Malling, Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma, Simcoe, Citra

        Podają, że wymrażanie odbywa się w temp. - 20*C...
        2025-04-08, 23:58
      • darekd
        Rakovník, Bakalář Výroční Speciál 570 Let
        darekd
        To nie pierwszy ich rocznicowy specjał, ale ten ma nieco inną zawartość alk.-5,7% (półciemne)

        Aromat - słodowy, lekko kwaskowe owoce, delikatny karmel, znikomy chmiel
        Piana - wysoka, trwała, długi kożuszek
        Barwa - jaśniejszy brąz z bursztynem, klarowne
        Wysycenie...
        2025-04-03, 22:22
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...