Ramsgate, Revelation Cat Alpha Blood

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • concerto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2003.09
    • 859

    #1

    Ramsgate, Revelation Cat Alpha Blood

    American Barley Wine, 11 % alk., intensywnie chmielone.

    Bardzo dobre barley wine.

    Chyba jedyne piwo z wyższej półki cenowej ( 19 zł. za 0,3 ), które mogę uznać za warte wydanych pieniędzy.

    Geste a przy tym gładkie. Dużo leśnych owoców, grapefruit, wytrawna trochę szczypiąca-ale przyjemnie - goryczka.

    Piwo opisywane jako mocno chmielone, ale oczywiście w takim piwie to chmielenie mniej się wybija niż w lżejszych.
    Ostatnia zmiana dokonana przez concerto; 2013-11-12, 23:31.
    "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

    #2
    Ciekawostka - włoski browarek kontraktowy, warzący w Anglii w stylu American Barley Wine (czyli bardziej nachmielony od English Barley Wine)

    Aromat - słodowe tony karmelu i owoców, w tyle schowany chmiel
    Piana - niewielka, ale o dziwo /jak na woltaż/ trwały kożuszek
    Barwa - rubinowa, wpadająca w lekką czerwień /stąd ta blood/, lekko mętne
    Wysycenie - niskie, przydałoby się trochę więcej do rozruszania piwa
    Smak - zdecydowana baza słodowa, syropowa, słodka, ale niestety niezbyt złożona, z nutami rodzynek i suszonych śliwek, skontrowane wyraźnym chmielem, pozostawiającym długi, dość cierpki, nieco cytrusowo-pestkowy posmak w ustach, lekko ściąga. Alkohol niespecjalnie wyczuwalny, rozgrzewa
    Treściwość - bardzo wysoka, najbardziej gęste piwo jakie sobie ostatnio przypominam, nawet spośród barley wine.

    Wybitnie degustacyjne, deserowe, bardzo ciężkie piwo, ale moim zdaniem bez finezji (czyli ciekawych i nietypowych dla innych kategorii piw walorów związanych ze słodami)i, niezbyt rozbudowane smakowo. Przygodę z tym gatunkiem proponuję nie zaczynać od tego piwa.
    Attached Files

    Comment

    • Kolesław
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1130

      #3
      Zapach. Najpierw gorzki, mocno prażony słód. W drugiej fazie karmelowo słodko z wątkiem czekoladowo-waniliowym i odrobiną alkoholu, a z zań nieco plasteliny. Z dalszym upływem czasu rozgrzewający alkohol, trochę chmielu i pikantności.
      Piana ciepłobeżowa, mizerna. Trzeba było się natrudzić by ją wywołać. Krótka, zostawiająca wątłe, oleiste ślady. Gazu prawie w ogóle.
      Kolor rdzawobrązowy z czerwonym refleksem. Owszem, kojarzy się z krwią.
      Smak. W pierwszej fazie fajnie - mocny chmiel walczy o pierwszeństwo ze owocowo słodkim słodem. Górę bierze chmiel podkreślony przez pikantny rozgrzewający alkohol. Byłoby naprawdę dobrze gdyby spod tego nie wypełzał plastelinowy kwasek. W późno przychodzącym posmaku dominuje oczywiście chmiel, kwasek jest, ale na szczęście już bez plasteliny.
      Treściwe ze słodową bazą, ale z dominującym chmielem, albo - mocno chmielone, lecz nie pozbawione słodowej, solidnej bazy. Alkohol w sam raz - podkreśla, co trzeba. Łyżką dziegciu jest plastelina. Mimo tego, dobre.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ART
        Sady, Barley Wine
        ART
        Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

        Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
        skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
        2024-12-07, 18:56
      • darekd
        Mykułynećkyj, Barley Wine
        darekd
        Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
        W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
        2024-01-08, 01:20
      • etman
        Piwowar nr 51
        etman
        Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

        Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
        2024-12-10, 19:48
      • m2200
        Barley wine - brak piany.
        m2200
        Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

        Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
        2018-01-23, 22:13
      • SlawekT
        Barley wine
        SlawekT
        Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
        2020-03-21, 01:03
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...