Buxton, Anglomania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Buxton, Anglomania

    styl: barley wine
    alk. 10,3%

    Barley wine to tradycyjny brytyjski styl, niestety obecnie w niemal zupełnym zaniku. Na Wyspach pozostało parę niedobitków (Golden Pride Fullersa, Harvest Ale Lee i Tally Ho Adnamsa), za to wskrzeszono styl w Stanach, choć w nieco innej, bardziej nachmielonej, wersji. Tymczasem brytyjscy blogerzy przewidują, że ten rok wreszcie przyniesie odrodzenie barley wine w swojej najbardziej tradycyjnej wersji w wykonananiu małych browarów rzemieślniczych. A jeszcze w grudniu 2014, zadebiutował na rynku barley wine uwarzony w browarze Buxton w kooperacji z Evil Twin. Piwo na wskroś tradycyjne, warzone jako single malt i single hop (niestety, brak informacji jaki to słód i jaki chmiel).

    KOLOR: ciemnobursztynowy
    ZAPACH: bardzo ciekawy, jak na barley wine - intensywne słodkie czerwone owoce (maliny, truskawki, porzeczki) z lekką nutą drożdżową, dopiero po ogrzaniu owocowa świeżość ustępuje miejsca karmelowej słodowości
    SMAK: głębia słodowego smaku, uginającego się od nagromadzenia dość monotonnych słodkich nut karmelowych, molasowatych, ulepkowatych, z których pomału wyłania się idealnie równoważąca je rześka owocowość truskawek i malin (co tu u diabła robią te truskawki?) oraz dość intensywna ziemista goryczka chmielowa, przez cały czas obecne w tle są również akcenty drożdżowe, może więc te truskawki to jakieś estry pochodzące z drożdży...? Piwo nie specjalnie urzeka głębią nut słodowych, za to zaskakuje owocowością, a pomimo woltażu alkohol jest w zasadzie nie wyczuwalny.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
    Barley wine to tradycyjny brytyjski styl, niestety obecnie w niemal zupełnym zaniku. Na Wyspach pozostało parę niedobitków (Golden Pride Fullersa, Harvest Ale Lee i Tally Ho Adnamsa)
    Myślę, że już jest trochę więcej przedstawicieli tego stylu na Wyspach. Z tego co słyszałem, kiedyś barley wine, to zazwyczaj był najmocniejszym ejlem browaru. Tak jest chyba w przypadku Tally Ho Adnamsa (swoją drogą świetnego piwa), który parametrami jest dość lekki.

    Aromat - to jest brytyjski BW słód na pierwszym i drugim miejscu, syropowaty, likierowa słodkość na bazie słodkich owoców, lekkie biszkopty
    Piana - umiarkowana, dość gęsta, umiarkowanie trwała
    Barwa - ciemne złoto z miedzią, zmętnienie
    Wysycenie - dość wyraźnie podszczypuje
    Smak - u mnie truskawek raczej nie ma, są wyczuwalne wspomniane estry drożdżowe (moje piwo jest stosunkowo świeże, rozlane do butelki rok temu), gęste, słodowe, dość słodkie, syropowate, alkohol trochę drapie, jest taka specyficzna lekka goryczka, trochę ziemista, chyba trochę związana z alkoholem, który w smaku też trochę się odznacza.Całość przypomina trochę łagodniejszą wersję szlachetnego destylatu.
    Treściwość - zdecydowanie bardzo treściwe.

    Dość proste w sumie piwo, trochę toporne, ale i tak mi smakowało
    Brytyjski Barley Wine, tu chmiel ma mniejsze znaczenie.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • ART
      Sady, Barley Wine
      ART
      Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

      Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
      skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
      2024-12-07, 18:56
    • darekd
      Mykułynećkyj, Barley Wine
      darekd
      Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
      W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
      2024-01-08, 01:20
    • etman
      Piwowar nr 51
      etman
      Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

      Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
      2024-12-10, 19:48
    • m2200
      Barley wine - brak piany.
      m2200
      Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

      Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
      2018-01-23, 22:13
    • SlawekT
      Barley wine
      SlawekT
      Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
      2020-03-21, 01:03
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...