Kernel, London Sour

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

Kernel, London Sour

styl: sour ale
    alk. 3,1%

Ciekawa to historia, bowiem prawdopodobnie piwa kwaśne należą do piwowarskiej tradycji Londynu, wskrzeszanej ostatnio na fali mody na sour ale przez londyńskie crafty (specjalizuje się w nich np. browar Brodie's), a na etykiecie Kernela umieszczono informację "Berlin Style Sour Wheat Ale". Możliwe więc, że protoplasty londyńskiego sour ale należy szukać w Berlinie.
    Piwo warzone jest na zasypie ze słodu Low Colour Maris Otter (65%) i pszenicznego (35%). Brzeczka zaszczepiana jest bakteriami lactobacillus oraz belgijskimi drożdżami saison (czyli w sumie piwo jest berlińsko-belgijską hybrydą).

BARWA: jasna, cytrynowa słomka
    ZAPACH: kwaśność bez kompromisów - jest kwaśno, cytrynowo, octowo
    SMAK: krótko i bez poetyki - piwo smakuje jak woda z kiszonych ogórków z wciśniętą cytryną; konkretna, mocna, octowa kwaśność nie sprawiająca szczególnej radości z picia, ale i nie ekstremalnie wykrzywiająca; ot, jak ktoś lubi kiszone ogórki, to piwem tym w upalny dzień może próbować ugasić pragnienie; w posmaku ziemiste nuty chmielowe i daleka, ulotna pieprzowa korzenność.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

• dadek
    Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
    dadek
    Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
    2024-10-14, 02:47
  • AdamKowalski34
    Pojedyncza butelka warki z browaru skwaśniała
    AdamKowalski34
    Cześć,
    Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział.
    Chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników co mogło się stać z piwem bo trochę mnie to dziwi, w skrócie opiszę sytuację.
    Zakupiłem 6 piw (ten sam karton i data i godzina), grodziskie white ipa warka...
    2025-06-09, 06:10
  • kruger_nr1
    Raccoon, Pandemic Sour
    kruger_nr1
    4,5 % alk. Tylko skosztowałem tego piwa bo to nie moje klimaty, ale koledze bardzo smakowało
    2023-11-19, 19:17
  • Jaro03
    Gweilo Rainbow Sherbet Sour
    Jaro03
    Puszka 440ml
    4.5%
    ​​​​
    Lekko kwaśny aromat z nutą cytryny. Złota barwa z szybko opadającą pianą.
    Dobre piwo na gorące dni....
    2022-10-21, 10:35
  • pebejot
    Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
    pebejot
    Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
    W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
    2025-01-25, 23:06
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...