Weird Beard, Upside To A Down Day

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Weird Beard, Upside To A Down Day

    styl: stout
    alk. 4,6%

    Shit happens, czyli wpadki zdarzają się każdemu piwnemu rzemieślnikowi. A z milk stouta czasem wyjdzie czarne IPA. Był marzec i w planach warzenie kolejnej warki sztandarowego stouta Black Perle. Łatwizna. Rutyna. Ale coś poszło nie tak i w brzeczce nagromadziło się więcej cukrów niż zazwyczaj. Bezmyślne drożdźe z właściwą sobie gorliwością zrobiły swoje i naprodukowały więcej alkoholu. Piwo nie tylko stało się o ten 1% abv mocniejsze, ale i pozbawione tak pożądanych w milk stoucie cukrów resztkowych dodających ciała. Z milk stouta nagle zrobił się wysoko odfermentowany dry stout. A w browarze rozszalała się burza mózgów, co z tym fantem zrobić, łącznie z pomysłem wylania piwa do kanału. Koniec końców zdecydowano, że dry stout to straszna nuda i można to piwo uratować w ciekawszą stronę - dodano do fermentora duże ilości chmielu Bravo, Apollo i Cascade oraz ziarna kawy i okrzyknięto to "śniadaniowym czarnym IPA". Nadano piwu adekwatną nazwę, a Lup'ina postawiono na głowie.

    BARWA: ciemnobrązowa
    ZAPACH: mocna kawowa paloność i sporo słodyczy gorzkiej czekolady; słodko-palona kompozycja zapowiada raczej lagodne doznania; chmiele niewyczuwalne; jednym słowem - zapach stoutowy, daleko mu do black IPA
    SMAK: no cóż, od początku czuć, że jednak coś tu nie poszło - uderza spora wodnistość na tyle wyrazista, źe nuty pałonej kawy - obecne także w smaku - stoją jakby nieco z boku; jest tu też trochę goryczki, pomimo której piwo wciąż pozostaje bez wyrazu (jakby połączyć Guinnessa ze schwarzbierem i dosypać kawy); w końcówce pojawia się jeszcze niezbyt ciekawy, apteczny, ziołowy aromat chmielowy; jedyne co zaskakuje na korzyść, to gęsta faktura piwa, która jednak nie ratuje całości; niezależnie od wszystkiego piwo nie powinno być rozpatrywane jako black IPA, a zwykły dry stout (wtedy na tle konkurencji byłby nawet do przyjęcia).
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Alchemik Browar & Pizza, Rybczewice 120 c
    Prusak
    Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...
    2023-09-29, 19:10
  • darekd
    SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
    darekd
    Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

    Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

    https://www.singlecut.com/

    Aromat - czekolada,...
    2025-02-02, 01:09
  • darekd
    Rampušák, Cofee Stout
    darekd
    Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
    W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.

    Właściwie to stout imperialny...
    2025-07-12, 00:50
  • dadek
    Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
    dadek
    Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
    2024-10-14, 02:47
  • bastion
    Ukraina, Kropivnicki, Velika Perspektivna 29/35, Pub Dudliar.
    bastion
    Lokal firmowy browaru Dudliar zlokalizowany jest w samym centrum miasta co czyni go miejscem bardzo atrakcyjnym i mocno frekwentowanym. W upalny dzień w którym tam przyjechałem ogródek piwny był wypełniony po brzegi, nie było miejsca i trzeba było iść do wewnątrz. Ale generalnie nie ma tego...
    2022-01-11, 23:30
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...