Amiata, Toscana

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

    #1

    Amiata, Toscana

    Piwo warzone dla Toscana Cereali Soc. Coop. Agr.
    Ekstrakt NN, alk. 4,5 % vol. Skład tradycyjny.
    Niepasteryzowane, niefiltrowane.
    Zapach. Delikatne, słodkie cytrusy, morele i lekkie drożdże. Dalej subtelny, nieco octowy kwasek. Z czasem chmiel i orzeźwienie.
    Piana biała, gęsta, trwała, tworząca postrzępione skały. Zostawia warstwy kożuchów. Widać pojedyncze malutkie bąbelki, które łagodnie gładzą podniebienie.
    Kolor blado-złoty, mocno zamglony.
    Smak. Winno-octowy kwasek (białe wino), trochę cierpkości i umiarkowana chmielowa goryczka.
    Lekkie, orzeźwiające, oryginalne ale zharmonizowane, dobre, szczególnie na lato.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Kundmüller, Weiherer Kräusen Hell
    darekd
    Znany browar z Górnej Frankonii.

    Ich Kräusen to niefiltrowany Zwickl, do którego dodano zgodnie z wymogami młode fermentujące jeszcze piwo z aktywnymi drożdżami.

    11,3% ekstr.
    4,9% alk.

    https://www.brauerei-kundmueller.de/...iker/weiherer-...
    2024-04-07, 23:06
  • darekd
    Pinta, Hopzz_Chapter
    darekd
    Hazy Pale Ale,
    12% ekstr.
    4,7% alk.

    Chmiel - Riwaka (w formie Subzero Hop Kief, jeden z kilku rodzajów chmielu w wersji płynnej)

    Aromat - wyraźny chmiel, taki jakby granulat rozgnieść w palcach, ciekawe że bardziej jest ziołowy (taki świeży) niż owocowy...
    2025-10-06, 22:56
  • darekd
    Lidskoje Piwo, Żiguliewskoje Żitnaje/Rżanoje
    darekd
    Jakaś oldskulowa nowa seria - butelka euro, bez etykiety, ale z krawatką i kontrą
    Piwo żytnie, ale chyba nie klasyczny Roggen, filtrowane. W składzie obok jęczmiennego słodu jest mąka żytnia i "fermentowany" słód żytni

    Ekstr. 11,6%
    Alk. 5,0%

    https://l...
    2025-09-27, 21:10
  • darekd
    SanFrutos, Lager
    darekd
    Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
    Działają od 2013 r.

    Obok nazwy Lager jest dopisane również "German Pils"
    Piwo bezglutenowe
    4,6% alk.
    Chmiel - Hallertau Mittelfrüh
    ...
    2025-09-11, 23:08
  • darekd
    Oso, Wonderwall
    darekd
    browar z Madrytu, założony przez dwóch Brytyjczyków, którzy początkowo warzyli domowo, potem kontraktowo, od 2024 warzą u siebie.

    O browarze i ich pubie wspominał Pebejot:
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-oso-brew-pub

    New England IPA

    Alk. 7%
    ...
    2025-09-03, 16:27
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...