Deb's, Big Bang

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

Deb's, Big Bang

American Pale Ale z niewielkiego rzemieślniczego browaru Deb's di Maccarone Maria z Caramanico Terme w Abruzji. Big Bang jest piwem niepasteryzowanym, niefiltrowanym, refermentowanym w butelce. Ma 5,0% alkoholu.

Złoto-pomarańczowa barwa. Mocno zmętniona.
    Wysoka po nalaniu, żółtawa piana, jednak spore bąble szybko pękają i po trzech minutach mamy zwartą, trwałą pierzynkę.
    Aromat oparty o owocowe i żywiczne estry. Na drugim planie nieco ziarnistych, słodowych nut.
    Smak powtarza wrażenia zapachowe - cytrusy, trochę słodkich owoców, sosna. Do tego miękka słodowość i umiarkowana, aczkolwiek długo wygasająca w ustach goryczka.
    Nasycenie gazem początkowo mocno odczuwalne w ustach, z czasem wyraźnie gaśnie.
    Butelka 330ml z bardzo wdzięczną etykietą z sową. Kapsel goły.

Sympatyczne piwo, może nie wytyczające piwnych szlaków, jednak stanowiące solidny wkład w popularyzację stylu, który staje się dobrą zmianą w stosunku do koncernowego, bezpłciowego eurolagera. 8 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Related Topics

Collapse

• kaczka116
    Marysia, [Komitet] Bing Bang Theory
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2018-03-10, 10:31
  • wpadzio
    Deb's, Sotto Sopra
    wpadzio
    Sotto Sopra, czyli do góry nogami, to jeszcze jedno piwo z założonego w 2014 roku browaru rzemieślniczego Deb's di Maccarone Maria z Caramanico Terme, w środkowych Włoszech. Piwo, zgodnie z nazwą, trochę przewrotnie łączy ze sobą styl saison wraz z zasypem żyta. W składzie dodatkowo bliżej...
    2017-04-07, 14:36
  • Dreamer
    Mahrs Bräu, Hell
    Dreamer
    zaw. alk. 4,9%, but. 0,5 l
    zakupione u źródła, w Bambergu

Jak zauważyłem piwo typu hell to taki trochę piwny przeciętniak, przynajmniej na tle wyrobów Bambergu i okolic. Kompromis pomiędzy mocno i aromatycznie chmielonym pilsem, a słodowym lagerem (choć nie wszystkie...
    2006-05-23, 22:03
  • docent
    Chyse, Zamecky pivovar
    docent
    Chyse to mała wioska z trzema sklepami na krzyż, dodatkowo nieczynnymi. Ludzi nie widać. Tym większym kontrastem jest wspaniale odnowiony, duży budynek browaru, który został otwarty w czerwcu tego roku. Sąsiaduje on z zamkiem i kościołem, które są w podobnym stanie jak browar przed remontem....
    2006-08-23, 10:07
  • Dreamer
    Herrnbräu, Premium Pils
    Dreamer
    zaw. alk. 5,0% (but. 0,33 l)
    przywiezione z Niemiec

To właśnie w Ingolstadt 23 kwietnia 1516 książę Wilhelm IV ogłosił prawo czystości „Reinheitsgebot”, które wyznaczyło standardy produkcji piwa obowiązujące po dziś dzień. Historia Herrnbräu nie sięga...
    2006-12-15, 01:26
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...