L'Olmaia, Le Cencie La Ganza

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10391

    #1

    L'Olmaia, Le Cencie La Ganza

    Butelka 0,75, alkohol 5,5 %, eks. ?, kapsel goły
    Kolor - mętne, jasny miód
    Piana - drobniutka, wysoka i trwała
    Zapach - cytrusowo-chmielowo-kwiatowy, sympatyczny
    Gaz - ok
    Smak - wyraźna nuta cytrusowa, spory chmiel, lekkie drożdże, średnia słodycz i goryczka
    Smakowite

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 4145 - moje 2057 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10391

    #2
    Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • kloss
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 2526

      #3
      Moje było tak smakowite, że w wiekszości trafiło jako zalewa do golonki.

      Comment

      • Kolesław
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1130

        #4
        Teraz z dopiskiem "Golden Ale".
        Zapach. Na początku powiew słodkiego drożdżowego ciastka. Potem kwaskowo-cytrusowo, no i nieco stęchlizny. Tak po włosku.
        Piana imponująca. Wysoka, gęsta, tworzy śmietanowe głowy. Opada powoli tworząc ostańce grubych racuchów, porozrzucane kożuchy i gęsto ścielący się dywan.
        Kolor jasnozłoty, silnie zamglony. Jakby pszeniczne!?
        Tekstura półśrednia.
        Smak wytrawny. Słodkawy cytrusowy kwasek, gorzkie zioło, trochę chmielu, ciut piwnicy. Finisz bardziej goryczkowy - chmiel i zioło, chociaż skład klasyczny.
        Bez uniesień, ale i bez większych oporów. Stęchlizna na minus, jednak nie na tyle mocna, by zupełnie zepsuć degustację.
        Na etykiecie całe wypracowanie, ale po włosku.

        Comment

        • Kolesław
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1130

          #5
          Wypracowanie.
          Attached Files

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
            dadek
            Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
            2023-11-17, 01:48
          • dadek
            Holandia, Rotterdam, Galileïstraat 24, Stadshaven Brouverij
            dadek
            Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
            2023-08-23, 01:48
          • darekd
            Hoppebräu, Helles
            darekd
            Nowoczesny browar z Waakirchen z Górnej Bawarii. Jego historia sięga 2010, kiedy Markus Hoppe wraz żoną uwarzyli swoje pierwsze piwo w garażu.
            Dwa lata później Markus wyjechał na dwa lata na Mauritius, gdzie był piwowarem w browarze Flying Dodo. Po powrocie kontynuował działalność,...
            2025-07-11, 22:45
          • heckler
            Telč-Štěpnice, Slavatovská 307, Ruxusní minipivovar Telč
            heckler
            Nie bywałe, że w tak małej miejscowości powstał trzeci browar. Wiem, Telč to bajkowe miasteczko wpisane na listę UNESSCO, ale niestety czasy się zmieniły i turystów mało. W sumie to praktycznie nie ma ich wcale. W lokalach w większości siedzą tubylcy, przez rynek raz na jakiś czas przejdą...
            2025-07-01, 10:28
          • bastion
            Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
            bastion
            Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
            2025-04-24, 22:25
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...