Rafał S, A NZ IPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24258

    #1

    Rafał S, A NZ IPA

    Miasto było spalone. Ściany z plastobetonu szeptały reklamami chmielu, a neony nie gasły nawet podczas cyberburz. W tym świecie, gdzie każdy łyk może być ostatnim, wszedł Rafał – ultrabiegacz, który pokonał trasę Sahara-Księżyc-Singapur z butelką w plecaku i potężną wolą walki w żyłach. Mówią, że zdobył Ironmana i nie stracił przy tym ani jednej kropli potu.
    Ale to nie był jego największy wyczyn. Jego największym dziełem jest to piwo.

    A New Zealand India Pale Ale. Domowe? W sensie: dom z tytanu, zasilany panelami z miąższu kiwi.
    6,5% alkoholu, szacunkowo. Wystarczająco, by zresetować system, ale nie wypalić procesora. Około 16° ekstraktu — fundament twardszy niż bruk w Neo-Krakowie.

    Piana? Bieluśka, zwarta, trzyma się szkła jak hak wspinacza po burzy jonowej. Znika powoli, jak wspomnienie dzieciństwa przed Czwartą Siecią. Na szkle zostawia obrączkę, ale to nie ślub — to kontrakt między tobą a Rafałem.

    Kolor? Pomarańcz wpadający w czerwień — jakby zachód słońca przetoczono przez fotoreaktor i wlano do szkła. Klarowność? Kryształowa. Przez to piwo można spojrzeć w przyszłość.
    Nagazowanie? Idealne. Ani za dużo, ani za mało. Jakby bąbelki miały własny system nawigacji GPS.

    Aromat? Karmel. Poziomki. Kwiaty. Lekki i elegancki, jak kod zapachowy przesyłany przez sieć neuronową. Nie ma tu techno-chaosu – wszystko składa się w spokojną matrycę wspomnień.

    Smak? Ciało, karmel, wytrawność. A potem – bum. Jakby klasyczne polskie IPA od „Pinty” dostało cyberwszczepy z Nowej Zelandii. Nie ma zmiłuj. Chmielowe sterydy, które nie zaburzają równowagi. Wciąż pijalne, wciąż czyste.

    ​​​​​​To nie jest piwo. To jest protokół przetrwania.​

    Attached Files
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Vojkovice 252, Pivovar Koníček
    dadek
    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
    2023-11-22, 05:14
  • dadek
    Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
    dadek
    W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
    2022-10-21, 02:12
  • Prusak
    Baladin, Nazionale Forte
    Prusak
    Piwo o zawartości alk. 7, 5%.
    Redermentowane w butelce.
    Z szyjki wyrażny zapach słodowy z nutami orzecha i, chciałem najpierw napisać, migdałów, ale nie, to raczej kapka miodu plus ciasteczkowa deserowość.
    NIeco zaskakujące jak na IPA, choć Włosi czasem tak mają, że niekonwencjonalnie...
    2025-09-12, 20:48
  • Javox
    Zmajska Pivovara, Drifter
    Javox
    Pale ale z alko 3.4%

    Chmiele: Cryo Simcoe, Citra, Styrian Wolf.

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - jasny złoty.
    Aromat - specyficzny, groch i zioła
    Smak - słodkawe, dziwna ziołowość,...
    2025-07-20, 13:41
  • ART
    ? [Dziki Wschód], Smoke & Shadows
    ART
    Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
    Peated Foreign Extra Stout

    7,5 ABV / 19 P

    Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.

    ----------------------------------------

    ...
    2025-06-08, 10:34
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...