Michalh, Piwo Bratnie "Pszeniczne - Tomek"

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1256

Michalh, Piwo Bratnie "Pszeniczne - Tomek"

Na stole pszeniczne jasne od Michala-h, o 13 st. Blg, fermentowane drożdżami Pawcia1. Stało u mnie w lodówce 2 miesiące i na pewno wyszło mu to na dobre. Do rzeczy:

Opakowanie - porządna, kolorowa etykieta - znak firmowy Browaru.
    Kolor - jasne, mętne, pod światło - pomarańczowe.
    CO2 - bardzo mocno nagazowane i stale musujące.
    Piana - po otwarciu piwo zaczęło szybko wychodzić z butelki, a w szklanicy po nalaniu proporcjae piwo : piana wynosiła na oko 1:50 ; po kilku minutach piana utworzyła gęstą, trwałą koronę.
    Zapach - wyraźny, znany zapach pszeniczniaka.
    Smak - ehhh... niebo w gębie!

Jestem pod dużym wrażeniem. Pyszne piwo, równie dobre jak moje nr 3 , a do tego ta piana...

Related Topics

Collapse

• VidiBob
    Piana a brak wyraźnej fermentacji
    VidiBob
    Dzień dobry,
    zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
    2022-05-19, 15:36
  • dadek
    Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
    dadek
    Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
    2024-10-05, 00:49
  • ohdesu
    Piana przy cichej fermentacji
    ohdesu
    To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
    2019-03-03, 15:39
  • dadek
    Belgia, Bruksela, Anna Bochdreef 19, Brasserie de la Senne
    dadek
    Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
    2024-10-15, 00:58
  • dadek
    Hlízov 230, Pivovar Holanďan
    dadek
    Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
    Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
    2023-11-03, 01:29
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...