Standarte, browar domowy, Ogień 12,5

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    #1

    Standarte, browar domowy, Ogień 12,5

    Piwo otrzymane na zasadzie wymiany osobistej

    Kilka parametrów:
    Zawartość ekstraktu: 12,5 Blg
    Zawartość alkoholu: 4%
    Pojemność: 0,5l
    Butelkowano: 19.05.2004
    Sugerując się skladnikami: piwo powstało z procesem zacierania.

    Wygląd:

    Zacznę może trochę nietypowo, a mianowicie od etykiety. Wzbudza zainteresowanie żywą kolorystyką wraz z wkomponowanym zdjęciem polskiego żołnierza. Plusik!
    Co ciekawe na kontrze, oprócz składników , krótki życiorys Mjr Kurasia ps."Ogień". Stąd więc widać nazwa piwa. Dla mnie to dość nowe doświadczenie, dowiedzieć się z etykiety kilku faktów historycznych. Plusik!

    Smak:

    W trakcie nalewania piana ładnie powstająca. Utrzymująca się, ale niezbyt długo.
    Zapach silnie sodowy, lekko wyczuwalny chmielowy.
    Smak również słodowy, dość dominujący. Goryczka średnio-słaba.
    Kolor ciemno słomkowy, trochę herbaciany. (zdjęcie przy sztucznym świetle, zbyt przyciemnione)
    Nasycenie w normie. Nie zauważalne wzrokowo, ale wyczuwalne na języku.
    Piwo w odczuciu, mimo 12,5 Blg, dość ciężkie w odbiorze. W smaku gęste.
    Warka udana, ale jak dla mnie (wielbiciela zdecydowanego zapachu i goryczki ) zbyt malo chmielone!

    Wygląd 5
    Smak 4 (zbyt malo stanowcza goryczka, co powodowało odczucie ciężkości piwa)
    Attached Files
    www.piwo.org
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19356

    #2
    też miałem okazję delektować się tym niezwykłym piwem - pierwszym monachijskim (tak napisano na etykiecie) w moim życiu. abstrahując od ciekawej oprawy uważam, że zasłużenie można postawić 5.
    smak, który wg elroya miał tu pewien delikatny defekt dla mnie jest akurat zaletą. po piwie o tak wyraźnie słodowym zapachu nie spodziewałbym się, a nawet byłbym rozczarowany, gdyby smak był z wyraźniejszą goryczką, ale to tylko moje zdanie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2004-08-27, 14:30.

    Comment

    • Standarte
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.08
      • 467

      #3
      E Prezesie, zaszła tu mała pomyłka. Piwo, które miałeś okazję próbować, to ciemne monachijskie a nie opisywany w tym temacie pils.

      Nie wiem, jak Elroy zdołał "wydusić" z niego taką imponującą pianę. Ten pils, podobnie jak większość przeze mnie zrobionych (niestety ) odznacza się niskim nagazowaniem i pienistością. Dodam jeszcze, że przy naturalnym świetle ma dużo jaśniejszą barwę, niż to sugeruje powyższe zdjęcie.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19356

        #4
        Standarte napisał(a)
        E Prezesie, zaszła tu mała pomyłka. ...
        ups, rzeczywiście to jest pilzneńskie, ale ma b. podobną etykietę.

        Comment

        • peter_1000
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.05
          • 583

          #5
          Ogień 12,5, otrzymany od Standarte.
          Przy przelewaniu do kufla, pianę trzeba wymusić, jednakże już po przelaniu trzymała mi się dzielnie. Barwa piwa jak na dobrą dwunastkę przystało. W zapachu piwo bardzo delikatne i neutralne, bardziej słodowy niż chmielowy. Nasycenie to faktycznie najsłabsza strona piwa, mogłoby być ciut większe. W smaku Ogień jest bardzo przyjemnym i lekkim piwem (zupełnie nie zgadzam się z Elroyem o ciężkim odbiorze), dość delikatnie chmielonym z przyjemnymi owocowymi nutkami (jak dla mnie przyjemniejszymi niż te wyczuwalne w piwach typu Ale). Ciekawa historyczna etykieta (Standarte nie lubi czerwonych - ja też drani nie kocham ) W sumie bardzo przyjemny lager, który przekonał mnie do uważenia piwa jasnego, dolnej fermentacji

          Ocena (1 - 5)

          4,3 (minusik za gaz i krnąbrną pianę)
          Attached Files
          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • ART
            Bydgoszcz, Teofila Magdzińskiego 7, OGIEŃ Craft beer & pizza
            ART
            Robiąc przeszwend po bygdoskich lokalach z ciekawszym piwem trafiliśmy w Ogień.

            Właściwie to głód był naszym przewodnikiem na pierwszym miejscu a na drugim piwne pragnienie. Pizza wychodzi im świetnie, bez 2 zdań.

            Piwnie to jest kran z Moczybrodą - czas serferów....
            2023-10-17, 20:26
          • dadek
            Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
            dadek
            Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
            2024-10-23, 00:37
          • dadek
            Potštejn, Na Brnou 394, Pivovar Clock/Fenetra
            dadek
            Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
            Taka...
            2022-02-28, 03:41
          • Petitpierre
            2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
            Petitpierre
            Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
            2024-07-07, 17:28
          • Prusak
            A Fábrica da Picaria, Loira
            Prusak
            Piwo z brewpubu w Porto, określone przez barmana jako pils. Doczytałem później na stronie, że na chmielu... Cascade.
            Kolor ciemnożółty, pełny.
            Piana stounkowo mało obfita, zostawia ślady na szkle.
            W zapachu bardzo mało się dzieje, a nie miałem w ten dzień kataru... Jak...
            2025-08-30, 18:19
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...