Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Lupus, KoRzenne ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19168

    browar Lupus, KoRzenne ale

    rozlano: 11.11.2005; 13 blg., alk. ok. 5.5%
    kolor: miodowy
    nasycenie: wyborne, pełne
    piana: niska, średniotrwała, średniopęcherzykowa
    zapach: korzenny wyraźnie przebija imbir
    smak: pełny bukiet imbiru, szczypie na języku wyraźniej niż poprzednim imbirowym tego piwowara i daleko lepiej niż w C.K. Imbirowym. pozostałe przyprawy: goździki, cynamon, gałka muszkatułowa stłumione
    opakowanie: jak zwykle u MWojtaszka przyzwoicie "skrojona" etykietka
    ogólnie: dobre, rozgrzewające piwo, z wyśmienitym nasyceniem. następnym razem ogranicz jednak ilość imbiru
  • mwojtaszek
    Senior
    • 09-2005
    • 114

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    rozlano: 11.11.2005; 13 blg., alk. ok. 5.5%
    ogólnie: dobre, rozgrzewające piwo, z wyśmienitym nasyceniem. następnym razem ogranicz jednak ilość imbiru
    Dzięki za opinię.
    Imbiru było tam połowę mniej niż przy Zimowym, bo tam waliło tym strasznie
    A tak w ogóle - na razie pasuję z przyprawami, przestawiam się na mniej wyrafinowane lagerki
    Marek - domowarzyciel namiętny

    Comment

    • kmusial
      Member
      • 09-2005
      • 37

      #3
      Czy możemy się dowiedzieć ile było tego imbiru, i innych dodatków?

      Comment

      • mwojtaszek
        Senior
        • 09-2005
        • 114

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kmusial
        Czy możemy się dowiedzieć ile było tego imbiru, i innych dodatków?
        Marek - domowarzyciel namiętny

        Comment

        • kmusial
          Member
          • 09-2005
          • 37

          #5
          Pytam jako mało doświadczony, czy zrobienie tego piwa w wersji ciemne nie zepsuje smaku?

          Comment

          • mwojtaszek
            Senior
            • 09-2005
            • 114

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kmusial
            Pytam jako mało doświadczony, czy zrobienie tego piwa w wersji ciemne nie zepsuje smaku?
            To jest chyba kwestia gustu - dla jednych zepsuje, dla innych poprawi
            Masz na myśli zestaw do warzenia z ekstraktów z Browamatora?
            Marek - domowarzyciel namiętny

            Comment

            • kmusial
              Member
              • 09-2005
              • 37

              #7
              Tak, mam zestaw prawdziwe ciemne, mogę go również wykorzystać bez słodu barwiącego i dlatego chciałem się poradzić co będzie lepsze.

              Comment

              • mwojtaszek
                Senior
                • 09-2005
                • 114

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kmusial
                Tak, mam zestaw prawdziwe ciemne, mogę go również wykorzystać bez słodu barwiącego i dlatego chciałem się poradzić co będzie lepsze.
                Jeśli masz tam drożdże safale to myślę, że możesz spokojnie użyć przypraw, nawet jeśli będzie ciemne. Ten barwiący słód co prawda wpływa jakoś na smak, ale moim zdaniem nie będzie przeszkadzał.
                Przy drożdżach saflager takie przyprawy nie będą chyba pasować, ale to, jak wspomniałem - rzecz gustu.
                Marek - domowarzyciel namiętny

                Comment

                • e-prezes
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 19168

                  #9
                  przepraszam, że się wtrącam, ale to jest wątek konkretny i na temat, a nie o robieniu piwa i co będzie lepsze. lepsze dla kogo? jak dla ciebie to sam musisz ocenić co jest lepsze dla ciebie, bo nikt za ciebie tego nie zrobi.

                  Comment

                  • kmusial
                    Member
                    • 09-2005
                    • 37

                    #10
                    Dziękuję Ci Marku za odpowiedź.

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Senior
                      • 03-2005
                      • 5828

                      #11
                      Piłem to piwo już drugi raz. Pierwszy raz na przełomie listopada i grudnia. Poprawiło się dzięki leżakowaniu - straciło na imbirowości.

                      Kolor żółto-bursztynowy. Zapach chmielu i imbiru (na korzyść tego drugiego). Piana niezbyt trwała ale jednak przyzwoita, głównie dzięki swojej "drobnopęcherzykowatości". W smaku pełne i imbirowe z lekkim alkoholem i zaznaczoną goryczką. Opakowanie - klasyczna już chyba teraz etykieta Browaru Lupus przejrzysta i zawierająca potrzebne piwofilom informacje.

                      Bardzo fajne jest to piwo - podobnie jak XXX warka e-prezesa - ekstra na zimę

                      Daję temu piwu 4 i oferuję się wyczyścić z niego piwniczkę, jak jeszcze coś zostało

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X
                      😀
                      🥰
                      🤢
                      😎
                      😡
                      👍
                      👎