Markowe Domowe #13 - Czarne (piwo panikarskie)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #1

    Markowe Domowe #13 - Czarne (piwo panikarskie)

    Marek spanikował, że jest zepsute ale mi trafiło się dobre i żałuję, że nie doleżakowało bo jest smaczne i byłoby jeszcze smaczniejsze pewnie za miesiąc

    Kolor faktycznie czarny. Piana beżowa, przyzwoicie się utrzymuje w postaci dywanika przez 2/3 piwa. Potem jako obrączka i plamy. Nagazowanie daje sie wyczuć jako lekkie mrowienie na języku. Zapach składa się z ładnej kwiatowości uzupełnionej o palone coś w tle. Kiedy się przyglądam recepturze, to się zastanawiam: gdzie do licha jest te 80 g chmielu ? Duża to warka była? z 25 litrów? Nie chcę powiedzieć, że mi coś nie pasuje, bo jest to piwo w smaku jak stout trochę ale nie wiem jak to się stało, że takiej ilości chmielu za bardzo nie czuć w smaku i zapachu. Smak jest przyjemny - gładki. Czuć w nim winne kwiatowości oraz lekka goryczkę od ziarna. Lekka kwaskowatość jest wyczuwalna. Coś jak w tym zwicklu.

    Piwo w sumie jak najbardziej wypijalne i smaczne choć szczerze powiem, że nie mistrzostwo. Nie panikuj w każdym razie Marek. Dzięki

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19326

    #2
    też już wypiłem...
    mimo miesięcznego leżakowania odnosi się wrażenia, że jakby za mało nasycone, ale w smaku zero "kwasów". taki fajny ciemniaczek do wypicia codzień po obiedzie .

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      Marek spanikował, że jest zepsute ale mi trafiło się dobre i żałuję, że nie doleżakowało bo jest smaczne i byłoby jeszcze smaczniejsze pewnie za miesiąc

      recepturze, to się zastanawiam: gdzie do licha jest te 80 g chmielu ? Duża to warka była? z 25 litrów? Nie chcę powiedzieć, że mi coś nie pasuje, bo jest to piwo w smaku jak stout trochę ale nie wiem jak to się stało, że takiej ilości chmielu za bardzo nie czuć w smaku i zapachu. Smak jest przyjemny - gładki. Czuć w nim winne kwiatowości oraz lekka goryczkę od ziarna. Lekka kwaskowatość jest wyczuwalna. Coś jak w tym zwicklu.

      Piwo w sumie jak najbardziej wypijalne i smaczne choć szczerze powiem, że nie mistrzostwo. Nie panikuj w każdym razie Marek. Dzięki
      Ja wypiłem tego piwa koło 5-6 litrów z czego ze cztery były już lekko kwaśne, dobrze że butelka szklana zachowała się lepiej niż niektóre PETY, zaobserwowałem kwaśność wprost proporcjonalną do ilości osadu na dnie butelki.
      Co do chmielu mam teraz fazę piw niskochmielowych (po 10 warkach mocno mielonych) piwa wyszło jakieś 35 -38 litrów więc chmiel przykryły palone smaczki.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        piwa wyszło jakieś 35 -38 litrów więc chmiel przykryły palone smaczki.
        Teraz rozumiem gdzie się te 80 g podziało

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9866

          #5
          U mnie poleżakowało i było ... wyśmienite.
          Piana bardziej nawet niż trwała - piwo właśnie dopiłem do końca, a na dnie kufla jeszcze jest obecna (a nie piłem ekspresowo)
          Gaz idealny. Ładnie pyknęło przy otwieraniu butelki.
          Zapachowo bogate, złożone - nuty owocowe i coś jakby ziołowego, nie tylko chmiel.
          Przyjemna goryczka, przez którą przebija lekka słodycz i leciutka owocowa kwaskowatość i alkohol – całość zrównoważona..
          Pewnie to przez czas jaki odczekało na degustację, ale nie mogę się zgodzić z Shlangbaumem – mnie nie przypomina Stouta. Raczej coś belgijskiego.

          A jaki był zamiar autora?
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Miał to być ciemniaczek tyle, że tym razem w kierunku czarnego z podwójną ilością słodu
            żywiecki palony. Górna fermentacja wniosła coś z belga.
            Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-03-22, 22:49.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #7
              Właśnie psuję ostatnia butelkę Czarnego, nic kwaśne nie jest pomimo 14 miesięcy dojrzewania. Zrobiło się nieco zbyt wytrawne oraz palony się uleżał. Najwyższa pora na dwunastkę aby ją

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • etman
                Szyszki chmielu ze zbiorów 2024
                etman
                Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024

                Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
                https://www...
                2024-11-27, 17:20
              • ART
                Piwoteka, Czarne jest czarne
                ART
                Oatmeal stout, 13 ekstr. 5,2.

                No dobra. Po wielu próbach piwotekowych miałem obiekcje do tego tworu. Ale niepotrzebnie. Piwo całkiem stylowe, może trochę za bardzo alkoholowe i za mało palone jeśli człek miałby się czepiać. Ale jest dobrze smakowo. Wizualnie bardzo dobrze....
                2024-02-16, 21:08
              • darekd
                Erl Bräu, Erlkönig Extra Hell
                darekd
                Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.

                https://www.erl-braeu.de/

                Eksportowy helles, 5,5% alk.

                Aromat - słodowy z wyraźnym zbożowym ziarnem, po przelaniu minimalne owoce i odrobina chmielowej kwiatowości
                Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie...
                2025-01-21, 03:15
              • dadek
                Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
                dadek
                Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
                2024-10-05, 00:49
              • adam1878red
                powitanie i pytanie
                adam1878red
                Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
                Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
                wczoraj, 20:14
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...