Browar Czterej z Portierni i Pils - Quasi Grodziskie 3

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #1

    Browar Czterej z Portierni i Pils - Quasi Grodziskie 3

    Warka #105, warzone 10 VII 2008, 10blg
    Marusi zawdzięczałem pierwsze próbowanie wita (jej roboty) po zlocie w Ciechanowie. Teraz, po Zgorzelcu, dzięki Slavoyowi, pierwszy raz próbuję "grodzisza". Dlatego nie oceniam zgodności ze stylem, a jedynie próbuje opisać doznania jakie towarzyszyły spożyciu.
    Piana trwała, choć niska. Wygląda przednio. Nasycenie średnio-duże. Kolor jasno-złoty, mętny.
    Zapach wędzonki na ziołach, dużo aromatycznych podwędzanych ziół.
    Smak wędzonego zbilansowany goryczką, orzeźwiający i pełny jednocześnie. Finisz nektarowo-żywiczny. Cholera, za skromnie to opisałem...
    BRAWO!
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5056

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    Teraz, po Zgorzelcu
    Po czym
    Aż tak mnie na zlocie zawiało, że tej wycieczki nie pamiętam?
    Dick Laurent is dead.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Zgorzelcie - Zawiercie... Co za różnica? Piwo w każdym razie pyszne było!

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10840

        #4
        i foto
        Attached Files
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10840

          #5
          piwo z zaginionych skrzynek
          Piana -bardzo trwała , obfita , piwo po otwarciu ucieka z butelki
          zapach - chmielowo -jabłkowy
          smak - wędzonka z chmielem
          pyszne piwo spożyte ponad rok od uwarzenie
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • etman
            Polskie i wyjątkowe - Piwo Grodziskie, Witold Wieczorek
            etman
            To pierwsza tak obszerna publikacja poświęcona w całości Piwu Grodziskiemu – jedynemu w pełni rodzimemu stylowi piwnemu w Polsce. Autor książki, Witold Wieczorek, zgromadził imponującą ilość źródeł historycznych, obejmujących ponad 700 lat tradycji grodziskiego piwowarstwa. Uzupełnił...
            2025-06-17, 19:40
          • e-prezes
            Grodzisk, Modern Grodziskie
            e-prezes
            Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...
            2024-04-18, 08:24
          • darekd
            Czterej z Portierni i Pils, Rauchweizenbock
            darekd
            Pszeniczny koźlak wędzony z tego legendarnego, kultowego browaru. Uwarzony jesienią 2020 r.

            16% ekstr.
            6,7% alk.

            Aromat - banany, gożdziki, lekka wędzoność, delikatne cytrusy
            Piana - umiarkowana, dość trwała
            Barwa - brązowo-bursztynowo-brunatna,...
            2021-02-12, 23:54
          • etman
            Piwowar nr 50
            etman
            Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa

            Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.

            Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...
            2024-09-18, 14:25
          • jkocurek
            Browar Czterej z Portierni i Pils - Quasi Grodziskie 2
            jkocurek
            To kolejne piwo jakie dotarło do mnie w paczce od Marusi. Nagazowanie chyba ciut za słabe. Piana drobnoziarnista, niewysoka, średniotrwała. Mocno czuć aromat chmielowy. Goryczka wyraźna, pozostaje po przełknięciu. Wyraźny jest też smak wędzonego słodu. Bardzo smaczne piwo.
            2008-01-20, 15:44
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...