Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Domowy "U Sebana", #13 Tymek Dymek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Senior
    • 06-2004
    • 9475

    Browar Domowy "U Sebana", #13 Tymek Dymek

    Piwo górnej fermentacji, ekstrakt 14,5blg, alkohol 6,2%.
    Zasyp: pilzneński - 4,8kg, wędzony - 0,2kg.
    Zacieranie: 62°C- 1h, 72°C - 1/2h.
    Chmielenie: Marynka - 15g, Lubelski - 30g.
    Drożdże: US-05.

    Piana: skąpa, jak na Coca-Coli, średniopęcherzykowa, bardzo krótka, znika do zera.
    Kolor: głębokie złoto, wpadające w bursztyn, niemal idealnie klarowne.
    Wysycenie: za wysokie, gryzące, ostre, zapychające, bardzo się po nim odbija.
    Zapach: wyraźnie owocowy, przyjemny.
    Smak: goryczka średnia, raczej wytrawne, sporo owoców, niestety ich wyczucie utrudnia zapychające, duszące wysycenie.
    Opakowanie: informacyjnie bomba, jest nawet adres browaru Artystycznie - bez polotu, ale wielki plus za to, że w ogóle jest etykieta.

    Piwo otrzymane na LSP w Grodzisku z zastrzeżeniem, że jest sporo diacetylu. Zawyrokowałem wtedy, że piwo jest zbyt młode (butelkowane 1.08, czyli w moje urodziny ), i że z czasem drożdże zredukują diacetyl. Tak też się stało, ani śladu posmaku maślanego. Niestety strasznie przeszkadza zbyt duże nasycenie tego piwa. Normalnie nie da się pić. W samym piwie innych wad nie stwierdzam, poza tym, ze to taki bezstylowiec, może "polish ale".
    blog.kopyra.com
  • kopyr
    Senior
    • 06-2004
    • 9475

    #2
    Foto:
    Attached Files
    blog.kopyra.com

    Comment

    Przetwarzanie...
    X
    😀
    🥰
    🤢
    😎
    😡
    👍
    👎