Jak na razie to bloger A powiedział, a nie Perła. Bloger B wytknął mu, że to nie do końca tak było, więc bloger A przyznał, że może tak być, bo on był na kacu. Za cholerę nie wiem jak można budować swoją opinię na podstawie manipulacji blogera A.
BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Blogówka
Collapse
X
-
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609 -
Co im utrudnia? Brak filtracji, czyli też brak konieczności użycia wirówki? Szybsza fermentacja i zejście z CK-tanku? Przecież to same plusy. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zaburzenie taktu warzelni (powolniejszy spływ brzeczki) - ale to można załatwić enzymami.Ostatnia zmiana dokonana przez ytzek; 2014-01-30, 14:46.trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...Comment
-
Pewnie to samo im utrudnia w Tychach, Żywcu, Leżajsku itp. :]
Łatwiej zrobić niby pszenicę (lub nie robić jej wcale lub robić, ale całkowicie w innym miejscu) niż bawić się innymi drożdżami itp.
tak sobie tylko gdybamComment
-
Raczej nie widzą sensu produkcji, bo nie będą w stanie upchnąć na rynku nawet minimalnej wypuszczonej ilości - mam na myśli ich minimum produkcyjne. Chociaż może się mylę. Dodatkowe piwo to jednak trochę kłopotów - nowy asortyment, kupa innych surowców, nowy brand, nowe etykiety, akcja promocyjna... Jest tego trochęOstatnia zmiana dokonana przez ytzek; 2014-01-30, 14:56.trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...Comment
-
jakoś TYCHY te swoje pseudopszeniczne robią i sprzedają :]Raczej nie widzą sensu produkcji, bo nie będą w stanie upchnąć na rynku nawet minimalnej wypuszczonej ilości - mam na myśli ich minimum produkcyjne. Chociaż może się mylę. Dodatkowe piwo to jednak trochę kłopotów - nowy asortyment,kupa innych surowców,nowy brand, nowe etykiety, akcja promocyjna... Jest tego trochę
już raczej boją się zakażenia drożdżami :]Comment
-
Drożdżami się zaszczepia, a nie zakaża.Comment
-
dzięki za sprostowanie, ale różne źródła różnie to opisująOstatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-01-30, 15:39.Comment
-
Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez ytzek; 2014-01-30, 16:01.trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...Comment
-
Mnie chodziło, że Tychy jednak mają swoją "niby pszeniczkę", więc argumenty typu, że wielkie browaryRaczej nie widzą sensu produkcji, bo....nie wyjaśniają dlaczego ŻYWIEC, TYCHY, OKOCIM oraz inne browary nie mają w swoim "beerfolio" klasycznego hefeweizena. Skoro można wydać kupę pieniędzy na te wytłuszczone rzeczy to można by to samo zrobić przy warzeniu klasycznego hefeweizena.Dodatkowe piwo to jednak trochę kłopotów - nowy asortyment, kupa innych surowców, nowy brand, nowe etykiety, akcja promocyjna..
Po prostu wnikamy dlaczego koncerny obawiają się tego gatunku.
PS. Okocim niby pszenicę ma, ale jak wiadomo nie swoją tylko przywożoną.
Żywiec pszeniczne robił, ale w Cieszynie.
TYCHY niby pszenicę mają, ale wiadomo jak warzoną
Wszystko rozbija się więc raczej o same drożdże, a nie o marketing, rentowność, czy inne surowce.
Jeśli się mylę można wysnuwać inne "teorie spiskowe" :]Comment
-
PS 2. tak z ciekawości
BJCP czasami nie "wymaga" aby klasyczna (i nie tylko) pszenica była warzona na drożdżach górnej fermentacji?Comment
-
Zasadniczo, wszelka pszenica ma być górnej fermentacji. Chyba że ktoś się spotkał z pszenicą dolnej fermentacji udokumentowaną historycznie i organoleptycznie?Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Ale się uczepiliście tej pszenicy. Weizen na dolniakach to część rewolucji piwnej, autorska interpretacja, złamanie monotonnej dominacji tradycyjnych stylów. Przecież o to chodzi w tej całej rewolucji piwnej, nieprawdaż?Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
PSPD
opis ciemnej pszenicy
Niemieckie drożdże górnej fermentacji dedykowane
do piw pszenicznych.W zasadzie w BJCP i w PSPD chyba nigdzie nie pisze, że KATEGORYCZNIE MUSZĄ być drożdże górnej fermentacji, tylko że, aby uzyskać takie aromaty i smak to są takie zalecenia, wskazania itp.Drożdże w tym stylu spełniają
szczególną rolę, są nie zastąpione aby nadać piwu
jego charakter.
Co do słodów to wszędzie pisze, że MUSI BYĆ minimum 50% udziału słodów pszenicznych
a nie ma takie piwo jakiejś swojej nowej innej nazwy ?
TYCHY raczej nie podejrzewamy, że wypuściły taką "pszenicę" ze względu na piwną rewoltę :]Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-01-30, 17:15.Comment
Related Topics
Collapse
-
Alkohol: 8% • Ekstrakt: 20° P • IBU: ?
Styl: Porter bałtycki
Chmiele: Fuggles, Willamette, Mosaic, Centennial
Uwarzono w: Browar Gościszewo
Opolskie Grudniowe Dni Porterowe - 3/32
Data przydatności 14 sty 2026. W odbiorze młode, ale...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-12-19, 18:23 -
-
Duży browar restauracyjny (bo tak go można opisać) leży w niewielkiej miejscowość Schleife w Saksonii tuż przy granicy z Brandenburgią i ok 15 km od przejścia w Łęknicy.
Działa od 2020. Warzą pilsa, hellesa, dunkla oraz wędzone, okazyjnie również ejle. Część piwa butelkują....-
Channel: Niemcy
2025-10-27, 18:24 -
-
Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nigdzie wpisów dotyczących tego piwa.
Butelka niestety zielona.
Zapach z buteli i szkła podobny, zdominowany prze akcenty ziołowo-mineralne plus lekka zbożowość.
Piana początkowo wysoka trzyma się nieźle, opada do więcej niż obrączki,...-
Channel: Czechy
-
-
Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-22, 16:47 -
-
Chyba nowość na rynku.
Ekstr. 12,5%
Alk. 5%
Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment