Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Blogówka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • EzEt
    Senior
    • 03-2011
    • 156

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    Poznałeś przepis, natomiast nie dowiedziałeś się, że to autentyczny przepis na piwo domowe z 2 połowy XIX w., Który w książkach kucharskich jest bezkrytycznie powielany do dzisiaj. Nie można więc zarzucić nieprawdziwości przepisu, tylko braku kontekstu historycznego.
    Kontekst historyczny to jedna rzecz natomiast bardziej ciekawią mnie szczegóły technologiczne, czyli to gotowanie jęczmienia, bo to przeczy wszystkiemu, co na temat zacierania można wyczytać m.in. tutaj.
    https://www.facebook.com/browarbaluty/

    Comment

    • chemmobile
      Senior
      • 03-2009
      • 2168

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
      Dlaczego? Błąd na portalu dla laików zdezinformuje (ale słowo) więcej osób.
      Dlatego, że artykuł od którego rozpoczęła się ta dyskusji nie jest stricte przepisem na zrobienie domowego piwa. To tylko zajawka, ogólny zarys, zobrazowanie laikowi, że robienie piwa w domu jest możliwe bez konieczności posiadania nie wiadomo jak fachowego sprzętu i wiedzy. Błędy są dopuszczalne i całkiem zrozumiałe, bo tu nie chodzi o aptekarską dokładność.
      W szkołach na fizyce/chemii nauczają, że atomy składają się z jądra i elektronów, które krążą wokół niego po orbitach kołowych. Jest to w pewnym stopniu błędny opis, ale sensem takiego uproszczenia jest przedstawienie uczniowi idei budowy atomu, a nie zanudzenie go (i zniechęcenie) szczegółami o funkcjach falowych opisujących stan kwantowy.
      Last edited by chemmobile; 03-12-2014, 13:53.
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

      Comment

      • kopyr
        Senior
        • 06-2004
        • 9475

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
        Bo tyle ich jest. Ale uważam, że powinno się je wytykać, choć takie uwagi często są olewane lub zbywane jako krytykanctwo.
        Oczywiście, że warto. Efektem tego jest to, że wpis na beerlovers został gruntownie zredagowany.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          • 02-2001
          • 23799

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
          Dlatego, że artykuł od którego rozpoczęła się ta dyskusji nie jest stricte przepisem na zrobienie domowego piwa. To tylko zajawka, ogólny zarys, zobrazowanie laikowi, że robienie piwa w domu jest możliwe bez konieczności posiadania nie wiadomo jak fachowego sprzętu i wiedzy. Błędy są dopuszczalne i całkiem zrozumiałe, bo tu nie chodzi o aptekarską dokładność.
          W szkołach na fizyce/chemii nauczają, że atomy składają się z jądra i elektronów, które krążą wokół niego po orbitach kołowych. Jest to w pewnym stopniu błędny opis, ale sensem takiego uproszczenia jest przedstawienie uczniowi idei budowy atomu, a nie zanudzenie go (i zniechęcenie) szczegółami o funkcjach falowych opisujących stan kwantowy.
          K*@&. jakim uproszczeniem jest podnoszenie temperatury gotowania?
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • apaczu
            Senior
            • 10-2013
            • 168

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzEt Wyświetlenie odpowiedzi
            Było coś niedawno o beerlovers. Niektórzy nawet bronili tej strony...
            Ja będę bronił... troszeczkę...
            1. Mapa "style piwne" na beerlovers jest bardzo fajna. Przynajmniej takie sprawia wrażenie...
            2. Co jakiś czas pojawia się prezentacja ciekawego stylu piwnego, jak Porter, RIS etc... kogoś nowego może to zaciekawić!
            3. Pomiędzy swoje produkty, wplatają też wyroby rzemieślników...
            Gdybym całe życie żarł bułkę pszenną i wszedł na serwis koncernu piekarskiego, zobaczył, że poza chlebem z mąki pszennej, ktoś robi jeszcze z żytniej i dodaje do środka rodzynek, to by mnie to zaciekawiło...
            4. Nie wierzę, że ludzie choć trochę liznąwszy temat, to aż takie lemingi, żeby nie widzieć w tym serwisie powiązania z koncernem.
            5. Jeżeli ktoś już jest lemingiem i czuje się lemingiem, nie ma co zawracać sobie nim głowy...
            6. Jeżeli ktoś nie liznął tematu, wchodzi na beerlovers tylko po to, żeby nabić punkty potrzebne do zgarnięcia gadżetu... otwiera strony i je udostępnia, bo za to są punkty... treść się nie liczy... kiedyś były też punkty za komentarze pod artykułami. NIKT nie pisał nic sensownego... wszyscy tylko jakieś znaczki i jednosylabowy bełkot...

            Widzę to tak...
            Ktoś, kto wchodzi na beerlovers, może:
            a) wyjąć z portalu to, co dla niego najlepsze i resztę olać
            b) olać wszystko i nabić sobie punkty potrzebne do gadżetu
            c) wziąć to, co najlepsze i resztę wyśmiać
            d) wyśmiać wszystko
            e) Łyknąć wszystko, razem z wplecionym tematem piw rzemieślniczych i nietuzinkowych.

            Aha... na beerlovers już ponoć poprawili ten tekst o warzeniu w domu...

            Myślę, że szkodliwość tego serwisu jest żadna... Najwięcej wejść dostarczają im małe aferki, jak ta nakręcona przez Tomka Kopyra i ta teraz... nakręcona przez wszysktie niezależne kanały... a pierwszy rok wyglądał u nich tak (dostępne na ich stronie):

            6164 zarejestrowanych użytkowników a 34 tysie fanów na FB, gdzie nic się nie dzieje.

            Najpopularniejsze wpisy z całego roku:

            Czy piwo tuczy? 73375 wyświetleń
            Jak zapobiegać kacowi? 46197 wyświetleń
            Czy picie piwa podnosi poziom cholesterolu? - 32586 wyświetleń

            Comment

            • chemmobile
              Senior
              • 03-2009
              • 2168

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              K*@&. jakim uproszczeniem jest podnoszenie temperatury gotowania?
              To weź K*@&. zrób piwo wg tego, co tam napisali. Bo to, że:
              - nie ma tam żadnych konkretów o sprzęcie jaki trzeba mieć,
              - nie ma informacji o ilości surowców, jakie trzeba kupic (i dla jakiego stylu/gatunku)
              - brak jest szczegółowej rozpiski co, kiedy i jak długo trzeba robić
              to jakoś umknęło uwadze. Istotne okazały się pierdoły, do których fachowcy będą się przyczepiać i drzeć łacha, bo laicy artykuł napisali. Przynajmniej coś piszą i sporo ludzi to czyta.
              Last edited by chemmobile; 03-12-2014, 14:44.
              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                bo laicy artykuł napisali. Przynajmniej coś piszą i sporo ludzi to czyta.
                No właśnie, to są te dwa problemy
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • chemmobile
                  Senior
                  • 03-2009
                  • 2168

                  Ale przynajmniej nie usuwają niepochlebnych i krytycznych komentarzy, jak np. "nieomylni" blogerzy.
                  Last edited by chemmobile; 03-12-2014, 15:20.
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    • 02-2001
                    • 23799

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ale przynajmniej nie usuwają niepochlebnych i krytycznych komentarzy, jak np. "nieomylni" blogerzy.
                    Czyli równie dobrze można wypełniać portal taką treścią http://www.lipsum.com/feed/html nie ma tam żadnych konkretów itp.
                    Last edited by ART; 03-12-2014, 15:37.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • żąleną
                      Sojowe Oddziały Bojowe
                      • 01-2002
                      • 13239

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                      i drzeć łacha, bo laicy artykuł napisali.
                      Płynnie przeszedłeś od pisania dla laików do pisania przez laików. A to jest podstawowa różnica - taka jak pomiędzy upraszczaniem (dla laika) i zwykłym robieniem błędów.

                      Comment

                      • chemmobile
                        Senior
                        • 03-2009
                        • 2168

                        Przecież ten portal tworzą praktycznie laicy.
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                        Comment

                        • Krzysiu
                          Krzysiu
                          • 02-2001
                          • 14936

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzEt Wyświetlenie odpowiedzi
                          Kontekst historyczny to jedna rzecz natomiast bardziej ciekawią mnie szczegóły technologiczne, czyli to gotowanie jęczmienia, bo to przeczy wszystkiemu, co na temat zacierania można wyczytać m.in. tutaj.
                          Może i przeczy, ale jest to fakt niepodaważalny - w taki sposób robiono piwo w XIX w. Wczesniej zresztą też. W końcu wydajność warzelni na poziomie 40 - 50% z czegoś musiała się brać, teraz w domu bez problemów osiąga się z dobrego słodu 75 - 80%.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                          Błędy są dopuszczalne i całkiem zrozumiałe, bo tu nie chodzi o aptekarską dokładność.
                          Błędy sa niedopuszczalne. Uproszczenia tak, ale nie błędy.

                          Comment

                          • chemmobile
                            Senior
                            • 03-2009
                            • 2168

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Błędy sa niedopuszczalne. Uproszczenia tak, ale nie błędy.
                            Kiedy uproszczenie staje się błędem?
                            Twierdzisz tak, bo akurat ta dziedzina jest ci dobrze znana. Idziesz na łatwiznę krytykując amatorów z pozycji profesjonalisty. Zapewne w tematach, w których jesteś amatorem, prezentowałbyś inny punkt widzenia. Albo kompletnie milczał na słowa krytyki.
                            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                            Comment

                            • pioterb4
                              Senior
                              • 05-2006
                              • 4322

                              Jak się na czymś nie znam to nie zabieram głosu, a już na pewno nie w sposób dydaktyczno-mentorski. Milczenie jest złotem.

                              Comment

                              • chemmobile
                                Senior
                                • 03-2009
                                • 2168

                                Twoje zasady życiowe nie obowiązują w Internecie.
                                Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                                Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎