Pomysł na motyw koszulkowy: "hejtowalem na browar.biz zanim to się stało modne".
Blogówka
Collapse
X
-
-
Krzysiu: co do "Tak, bo masz mniejszy zasób wiedzy i doświadczenia życiowego, niż osoby starsze."
Rozumiem, że doświadczenie życiowe jest mi tak bardzo niezbędne do oceniania, czy coś mi smakuje i czy mogę to polecić? Chciałbym polemizować, ale nie wiem, czy o to Ci dokładnie chodziło.Comment
-
Mogłem to o czym napisałem nazwać niekonsekwencją, a nie kłamstwem. Przepraszam.
Ocena w miarę obiektywna, to właśnie kursy, diacetyl i ocenianie według stylu, do tego jeszcze te style trzeba znać. Ocenianie smakuje, nie smakuje, porównywanie wita do radlera, czy szukanie w IPA angielskim aromatów z amerykańskiego nie ma nic wspólnego z obiektywizmem.Comment
-
Nie ma oceny obiektywnej tam, gdzie w grę wchodzą wrażenia. Nie zmienią tego żadne szkolenia. Dlatego sędziów jest kilku, aby zminimalizować wpływ subiektywnych odczuć na ocenę. Także adna znajomość stylów piwa według BJCP nie jest potrzebna, żeby konsument ocenił, czy jakieś piwo mu smakuje, czy nie.
Zdumiewające jest, jak wiele osób, którym przeszkadzają przepisy ruchu drogowego, bo naruszają ich wolność, dobrowolnie poddaje się terrorowi jakiegoś nieistotnego cywilizacyjnie stowarzyszenia.
Dobrze rozumiesz.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ProxRozumiem, że doświadczenie życiowe jest mi tak bardzo niezbędne do oceniania, czy coś mi smakuje i czy mogę to polecić?Comment
-
Otóż tak, bo smak się zmienia z wiekiem, znaczy z tak zwanym doświadczeniem życiowym, można to też nazwać brzydko "wyrobieniem smakowym"...Krzysiu: co do "Tak, bo masz mniejszy zasób wiedzy i doświadczenia życiowego, niż osoby starsze."
Rozumiem, że doświadczenie życiowe jest mi tak bardzo niezbędne do oceniania, czy coś mi smakuje i czy mogę to polecić? Chciałbym polemizować, ale nie wiem, czy o to Ci dokładnie chodziło.
Taka mała refleksja - gdy naście lat temu wypiłem pierwszego w życiu angielskiego "ejla" stwierdziłem, że nie smakuje mi, bo smakuje jak whisky...
Za whisky dalej nie przepadam, choć jej smak trochę już oswoiłem, ale za smakiem klasycznego angielskiego "ejla" wręcz przepadam
Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2013-08-10, 22:57.Comment
-
Nie potrafię zrozumieć, co ludzi skłania do pisania takich bzdur:Jest to oczywista nieprawda, ponieważ setki, a może i tysiące piwowarów uwarzyły ten wdzięczny styl w domowych pieleszach. I nie było to piwo "niepolskie", a na pewno było wcześniejsze, ja sam warzyłem kilkakrotnie dobrych 6 - 7 lat temu.4 sierpnia w Toruniu w browarze restauracyjnym Jan Olbracht został uwarzony pierwszy polski mild ale!
Właściwie niczemu nie służy takie zadęcie - kto się zna na piwie, wie że to bzdura, a kto się nie znam to i tak nie zrobi na nim wrażenia. Prywatnie nie sądzę, żeby trzeba było upiększać polskie browarnictwo kłamstwami, bo - mimo wielu słabości - dzieje się coraz ciekawiej.
całość: http://www.chmielowisko.pl/2013/08/1...olski-mild-aleComment
-
Kolega nasz ulubiony Kopyr uraczył internautów kolejnym videofelietonem
tym razem dotyczącym m.in. burzliwej dyskusji na naszym forum:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KopyrPomyślałem, że muszę zabrać głos ...
Ponieważ felieton jest dość długi, boPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopyr...na browar.biz dyskusja pod niewiele mówiącym tytułem Nowe browary, nowe piwa i co z tego?. Kto ma ochotę na kilka chwil w oparach absurdu, zapraszam do lektury ...nie odważyłem się nawet zacząć go słuchać, ale sądząc po komentarzach, może tam być kilka interesujących konstatacji. Czy ktoś to wysłuchał i mógłby streścić?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiotruśPanCzas felietonu (30 min) idealny...Comment
-
Pewnie znowu mono; zapewne coś o amerykańskim chmielu i cudownej goryczce ,a że wady, niedoleżakowanie, niepoukładanie..., cóż to już jest taki urok naszych rzemieślników.
Jest jeszcze coś o zegarkach i samochodach, że drogie nie znaczy od razu dobre.Comment
-
No niestety ja mam to samo, zwłaszcza przy dość irytującym mmmm....yyyy....i ogólnie manierą wypowiedzi Kopyra - raz spróbowałam i strasznie się zmęczyłam. Videoblog jest skierowany do tej części internautów, którym nawet czytać się nie chce, czyli odbiór ma niezły, a tych paru oldtimersów, jak my, to mu się i tak nie przyda
Comment
-
Tak właśnie sobie pomyślałem ...
... Jubileuszowy, 30 Wielki Zlot rozpocznie się od minuty ciszy, którą uczcimy tych, co odeszli. Główne tematy dyskusji:
- wysokość emerytur w kontekście likwidacji OFE
- nowości na rynku sprzętu ortopedycznego
- jak załatwić zasiłek pielęgnacyjny i dozór z opieki społecznej.Comment
-
Nie chce mi się tego oglądać, ale w komentarzach znalazłem taki kwiatek:
Jeżeli materiał zawiera prównywalne głupoty, to szkoda czasu.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr(...) rozróżnijmy dwie kwestie – piwo zepsute, a piwo z wadą. To są dwie różne sprawy, nie można piwa skwaśniałego stawiać na równi z piwem z diacetylem czy z nutą rozpuszczalnikową.
Piwo kwaśne (jeśli styl tego nie przewiduje) to piwo zepsute w wyniku wadliwej produkcji, najczęściej spowodowane zakażeniem. Piwo z diacetylem (jeśli styl tego nie przewiduje) to piwo zepsute w wyniku wadliwej produkcji, najczęściej spowodowane skróceniem fermentacji. O tym, czy produkt jest zepsuty decydują jego wady. Jak widać "ekspert" ma inne zdanie, więc albo to kolejny przejaw niekompetencji, albo celowe zagranie, np. próba obrony swoich nieudanych wypustów.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
Related Topics
Collapse
-
Duży browar restauracyjny (bo tak go można opisać) leży w niewielkiej miejscowość Schleife w Saksonii tuż przy granicy z Brandenburgią i ok 15 km od przejścia w Łęknicy.
Działa od 2020. Warzą pilsa, hellesa, dunkla oraz wędzone, okazyjnie również ejle. Część piwa butelkują....-
Channel: Niemcy
2025-10-27, 18:24 -
-
Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nigdzie wpisów dotyczących tego piwa.
Butelka niestety zielona.
Zapach z buteli i szkła podobny, zdominowany prze akcenty ziołowo-mineralne plus lekka zbożowość.
Piana początkowo wysoka trzyma się nieźle, opada do więcej niż obrączki,...-
Channel: Czechy
-
-
Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-22, 16:47 -
-
Chyba nowość na rynku.
Ekstr. 12,5%
Alk. 5%
Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment