Nowe przepisy? mikrofiltrowane?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4015

    #1

    Nowe przepisy? mikrofiltrowane?

    Witam,
    Kupiłem ostatnio kilka piw koncernowych i z nudów w trakcie picia czytałem etykiety.

    Zauważyłem dwie ciekawe rzeczy:
    1. Na piwach niepasteryzowanych (łomża export i kasztelan) można zauważyć oprócz sławnego frazesu: "zawiera słód jęczmienny, niepasteryzowane" nowy dopisek MIKROFILTROWANE

    2.Pijąc (lub oglądając je w sklepie ) Okocim OK BEER, chyba wszystkie Karpackie można zauważyć na etykiecie/puszce napisy w kilku językach (piwa idą na export, więc przeważnie są w 4-5 wersjach językowych)
    Po polsku to brzmi tak: zawiera słód jęczmienny i tyle
    Po angielsku, litewsku, słowacku itp. po przetłumaczeniu na nasz: SKŁAD: woda, słód jęczmienny, chmiel, czasem dopisują jeszcze drożdże


    Co do 1 sprawy. Co ich skłoniło (dwa różne browary/koncerny, a pewnie i jeszcze inne tak zrobiły) co dopisania słowo MIKROFILTROWANE ?Weszły jakieś nowe regulacje prawne? bo chyba za serce ich nie wzięło, że zaczęli pisać tak jak to wypada pisać?

    Sprawa 2. Dlaczego browary po polsku nie piszą pełnego składu? inne piwa rozumiem nie mają się czym chwalić, bo grysik, syrop glukozowy,"enzymy" iip. nie ładnie wyglądają w składzie piwa WARZONEGO TRADYCYJNYMI METODAMI OD PIĘCIUSET LAT
    Ale skoro faktycznie do warzenia piwa używają tylko tych tradycyjnych składników to dlaczego się ich wstydzą?
    Raczej nie podejrzewam, że w USA, na Litwie, Słowacji,czy Węgrzech można pisać co się chce w składzie.

    Jak ktoś ma jakieś pomysły, proszę coś skrobnąć

    pozdrawiam

    BTW> jak piłem ostatnio Bernarda, Svetlý Ležák 12° to chyba też na "polskiej etykiecie" był dopisek MIKROFILTROWANE
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Amber, Po Godzinach - Saison
    darekd
    Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
    wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
    2025-04-22, 21:42
  • dadek
    Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
    dadek
    Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
    2024-05-12, 23:57
  • dadek
    Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
    dadek
    Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
    2024-04-13, 01:37
  • MiroHabry
    Zestaw Piwowara domowego !
    MiroHabry
    Witam , mam na sprzedaż zestaw dla Piwowara domowego , Kocioł Royal Catering 40 l , na kotle było uważone 20 warek , sprzęt sprawny w bardzo dobrej kondycji . Z braku czasu oraz miejsca sprzedaje cały sprzęt widoczny na zdjęciach , dorzucam do tego ok. 500g sody kaustycznej oraz oraz kilka surowców...
    2025-10-06, 18:42
  • AaLeX
    Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn, Herbowe
    AaLeX
    Parametry piwa: Ekstrakt 13%, alkohol 5,6%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Barwa bursztynowa. Zapach słodowy. Piana ambitna, lacing do końca. Smak - no właśnie. Piwo mnie zawiodło. Mowa jest na etykiecie o mocnym chmieleniu. Tego nie czuć. Piwo na początku pustawe, potem...
    2025-09-20, 11:19
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...