O „zwracalności” butelki zwrotnej

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Samoglow
    replied
    Wiesz, generalnie mało któremu z nas chodzi o te 50 gr. Bo bez tego przeżyjemy "do pierwszego". Chodzi o zasady, ekologię, rozsądek i niesprawne mechanizmy oraz dowolność interpretacji i widzimisię sprzedawców. Jak Wam mówię, mam w rodzinie sklep spożywczy i teść bierze ode mnie w zasadzie wszystko poza typami, których nie prowadzi i nie ma jak ich oddać. Prawda jest taka, że przeciętnie sklepy spożywcze niemal zawsze przyjmują mniej butelek i sprzedają. Był moment, kiedy w jego sklepie (taki mały sam osiedlowy) było ponad 50 pustych skrzynek na zapleczu i dopiero ja zacząłem je stopniowo zapełniać.

Leave a comment:

• tfur
    replied
    ja natomiast niedawno pogniewałem się ze swoim osiedlowym sklepem z piwem
    właśnie z powodu butelek. mam wrażenie, że szkłozwrotna gehenna się nie kończy
    sprzedawczyni, zresztą właścicielka sklepu, po latach kupowania u niej czeskich piw
    rzuciła mi, że 'tej to ode mnie nie przyjmie, to nie od niej, hurtownia nie weźmie"
    próba tłumaczenia, że w kraju południowych sąsiadów wszystkie flaszki równe są
    jak zwykle niczego nie dała. i nie chodzi mi o 50 groszy, ale o klasyczne spławianie
    krok do przodu, krok do tyłu...

Leave a comment:

• Samoglow
    replied
    No słuchajcie, myślę, że wydarzenie warte odnotowania w tym temacie... Co kilka dni temu zauważyłem w sklepie...

Jak wszyscy pewnie wiedzą, "ulubione piwo Czechów" (ciekawe, czy Czesi o tym wiedzą ) jakim jest Kozel, sprzedawany jest w butelkach typu SABM, czyli tych samych, co u nas Żubr, Dębowe, Wojak, Lech Pils. Ostatnio butelki SABM zastępowane są nowym typem ze ścięciem pod szyją a'la butelki typu Amber. Ale to to jest akurat mało ważne.
    Chodzę sobie po sklepie spożywczym i co ja widzę?! Do tej pory butelka oficjalnie niezwrotna (takie rzeczy chyba tylko w Polsce, skoro ww. piwa są zwrotne) stała się w magiczny sposób w końcu ZWROTNA! . Może informacja mało ważna, ale powiem Wam, że jestem naprawdę bardzo zadowolony z takiego obrotu sprawy. Może małymi kroczkami dojdziemy pod tym względem do cywilizacji...

Leave a comment:

• kiszot
    replied
    Pytanie co na to pierwsza żona

Leave a comment:

• Samoglow
    replied
    Ożenić się z córką właściciela samu spożywczego, jak ja to zrobiłem

A tak serio - pytanie, czy nie lepiej odkładać sobie te butelki zwrotne i przy okazji zakupów je po mału upłynniać, zamiast wyrzucać do kosza? No ja mam do tego nieco inne podejście i nigdy nie wywalałem butelek, nawet, jak miałem trudności ze zbytem.

Leave a comment:

• kiszot
    replied
    Co maja zrobić ci co mają Kaufy bez automatów?

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Argumentacja Galu23 jest zrozumiała i też chciałbym być tyle do przodu. Jednak większość piw kupuję w butelkach bezzwrotnych, więc nic na nich nie zarabiam. Zwrotne udaje mi się oddać w sklepie, a resztę w Kauflandzie (ze stratą 20 gr!!), do którego mam 10-15 minut na butach. Niemniej było kilka przejść, że albo automat nie czynny, albo brak obsługi, albo coś tam i... dlatego wywalam do kosza na szkło, bo nie będę chodził tam i z powrotem z butelkami. Przyjmą - nie przyjmą!?
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2018-02-23, 16:51.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Galu23

Ps: pozdrowienia dla sąsiadów wystawiających zwrotne szkło obok konera na stłuczkę . Od stycznia zarobiłem na tym 150 pln oddając w kauflandzie po 30 groszy i wydając na zakupy. Zaoszczędzoną kasę na zakupach wydałem na giełdzie
    Wali mnie to że ktoś mnie mógł postrzegać za lumpa, na codzień muszę chadzać w garniturze i wcale nie czuję się przez to ani lepszy ani gorszy .
    Jakbym miał kaufa z automatem na swoim osiedlu to też bym tam był częstym gościem. A tak najbliższy kauflad czy oszołom z automatem jest 10-15minut jazdy autem. Na to jednak nie mam czasu ani ochoty.

Leave a comment:

• Samoglow
    replied
    Akurat za Carlsberga to i 1,69 zł szkoda .
    To już lepsze Książęce teraz po 2,39 zł w 3 rodzajach, czyli de facto 1,89 zł dla tych bardziej obrotnych

Leave a comment:

• kopernikPOLICE
    replied
    dobra była by ustawa by w każdej biedronce i sklepie wielkopowierzchniowym były automaty/wrzutnie na szkło, zmuszono ich do odbioru baterii to i niech tym się zajmą, zaraz by zaczęto kaucjonować butelki. Dawniej niemożna było zapłacić kartą w biedronce, zmieniły się przepisy i koszt obsługi terminali to szybciutko wprowadzono możliwość płatności kartami.
    PS. W biedronce Carlsberg 0,5 l za 1,69

Leave a comment:

• Samoglow
    replied
    Też mam to w nosie. Żyjemy sobie na całkiem nienajgorszym poziomie, ale nie trawię bezmyślnego wyrzucania pieniędzy i przy okazji zaśmiecania środowiska.
    Ciekawe co taki pan z Carlsberga powiedział by na to, że sami sprzedają butelki zwrotne jako niezwrotne...

Leave a comment:

• Galu23
    replied
    Znalazłem ciekawy artykuł odnośnie naszego tematu, okraszony wypowiedziami "ekspertów" z Carsleberga. W zasadzie to sam już nie wiem czy to my jesteśmy tak leniwym lub tak bogatym narodem że nie pochylamy się nad zwrotną butelką , czy to może nasz ustawodawca jest tak nieudolny.

Do wzięcia jest 150 mln złotych. Tyle warte jest 400 mln szklanych butelek zwrotnych krążących po Polsce. Konkurencji praktycznie żadnej. A browary gotowe są płacić gotówką nawet 30-40 groszy za sztukę, bo nowa butelka na piwo kosztuje w hucie dwukrotnie więcej.

Tak czy siak dalej będę pakował wszystkie możliwe butle do automatów w kauflandach i auchanach nawet jeśli będzie się to wiązało z koniecznością przelepienia etykiey.

Ps: pozdrowienia dla sąsiadów wystawiających zwrotne szkło obok konera na stłuczkę . Od stycznia zarobiłem na tym 150 pln oddając w kauflandzie po 30 groszy i wydając na zakupy. Zaoszczędzoną kasę na zakupach wydałem na giełdzie
    Wali mnie to że ktoś mnie mógł postrzegać za lumpa, na codzień muszę chadzać w garniturze i wcale nie czuję się przez to ani lepszy ani gorszy .

Leave a comment:

• Samoglow
    replied
    Tych od Coca Coli 0,25l szklanych to ostatnio znalazłem całą torbę przy wyrzucaniu śmieci pod domem . A znam sklep, który ja po mału ode mnie bierze. Ja mam w ogóle fajnych sąsiadów, bo już 4 razy stawiali 120 litrowe worki z samymi butelkami po Warce obok kosza na szkło

Tak, czy siak, Polska to kraj piwem i butelkami płynący

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    My zbieraliśmy te ze śmietany i mleka, lecz szybko one zniknęły i najlepiej się opłacało szukać tych po winach i napoju Kaskada.

Coca cola też miała przebłyski zwrotnych PETów, bo zwrotne, mega grube małe PEPSI to chyba każde dziecko urodzone za komuny pamięta

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Żartowałem z tym, że było lepiej, ale butelki chodziły po 2 złote w skupie jako dobro deficytowe. Ale najchętniej skupowano te po wódce. Tak czy owak, zbieractwo wtedy się opłacało.

Leave a comment: