O „zwracalności” butelki zwrotnej

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Cooper
    replied
    Dokładnie. Niektóre ety (a dokładnie kontry) z Grodziska nie różnią się absolutnie niczym np mają takie same kody kreskowe (jak wynika z postów - przydatne dla automatów do zwrotu butelek) a część z nich ma markerem zamalowany tekst "Butelka zwrotna". Są też kontry które różnią się jedynie tekstem butelka zwrotna/butelka bezzwrotna i odpowiednimi numerami kodów kreskowych do nich. Pozatym niczym. Ot, podwójne standardy. Zależy jaki podmiot bierze od nich piwo. Wiadomo że chodzi o duże sieci handlowe które mogą mieć żądania i wpływ na ety.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Ale te bezzwrotne są de facto zwrotne. I to jest wkurzające.W jednym sklepie zwrotne a w drugim bezzwrotne.
    P.S. Trzeba założyć zatem wątek o zwracalności butelki "bezzwrotnej"
    ja myślę, że jemu chodziło o stwierdzenie
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Galu23
    Jedynie po Łomży nie chciały ale grodzisk wszedł.
    łomża ma zwrotne duże butelki? ja już się w tym gubię

Najlepsze są akcje w Tesco czy Lidlu
    Piwa z grodziska na etykiecie mają napis BUTELKA ZWROTNA, i słowo "zwrotna" jest przekreślona czarnym mazakiem
    Dwie półki dalej w Tesco stoi biała IPA z Grodziska, gdzie na kontrze jest już napis "butelka bezzwrotna"
    Wydaje się lżejsza, ale to tylko na odczucie z "ręki"
    Zdurnieć można z nimi

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MLT
    A ja myślałem, że ten wątek jest o zwracalności butelki zwrotnej a nie bezzwrotnej.
    Może faktycznie powinno się założyć wątek o Zwracalności Butelki Niezwrotnej
    Taki kącik wsparcia i porad w obywatelskiej walce z brakiem poszanowania ekologii i portfeli szarych cebulaków

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MLT
    A ja myślałem, że ten wątek jest o zwracalności butelki zwrotnej a nie bezzwrotnej.
    Ale te bezzwrotne są de facto zwrotne. I to jest wkurzające.W jednym sklepie zwrotne a w drugim bezzwrotne.
    P.S. Trzeba założyć zatem wątek o zwracalności butelki "bezzwrotnej"

Leave a comment:

• MLT
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Galu23
    Ja skopiowałem na xero kontry z Królewskiego i nalepiłem na większość bezzwrotnych z grubszego szkła. Wrzuciłem do Automatu w Auchan i trzy razy podchodziłem do kasy po zwrot pokazując ten sam paragon za zakupione zwrotne. Tylko wybierałem inne kasy. 95% butelek przeszło. Jedynie po Łomży nie chciały ale grodzisk wszedł.

Leave a comment:

• LESNICZYy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher
    A nie jest tak, że aby otrzymać zwrot kaucji przy kasie w Auchan z butelek wrzuconych do automatu należy cokolwiek zakupić?
    Nie wiem ale i tak możesz zrobić zakupy podstawowych produktów spożywczych np. piwa
    można masło kupić itd
    W moim Kauflandzie kasy już nie zwracają i musisz coś kupić .

Leave a comment:

• kosher
    replied
    A nie jest tak, że aby otrzymać zwrot kaucji przy kasie w Auchan z butelek wrzuconych do automatu należy cokolwiek zakupić?

Leave a comment:

• Galu23
    replied
    Ja skopiowałem na xero kontry z Królewskiego i nalepiłem na większość bezzwrotnych z grubszego szkła. Wrzuciłem do Automatu w Auchan i trzy razy podchodziłem do kasy po zwrot pokazując ten sam paragon za zakupione zwrotne. Tylko wybierałem inne kasy. 95% butelek przeszło. Jedynie po Łomży nie chciały ale grodzisk wszedł.

Leave a comment:

• Brat_Piwny
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
    U nas problem jest nierozwiązywalny od zarania i pewnie tak pozostanie.
    Niestety masz rację

Leave a comment:

• LESNICZYy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow
    Po pierwsze primo - nie znam w promieniu 30 km od domu Kaufa z maszyną do butelek
    Po drugie primo - kasy do łapy w ten sposób nie dostaniesz, a ekwiwalent talonowy . W dodatku za X razy 0,3 zł, a nie X razy 0,5 zł. Inna sprawa, że Kaufland akurat konsekwentnie także pobiera najniższą kaucję ze wszystkich sklepów.

Ale tak zapytam z ciekawości, bo w Polsce nigdy nie oddawałem jeszcze butelek w automacie - ten automat rzeczywiście skanuje kształt butelki bez względu na etykietę lub jej całkowity brak?
    U mnie w Żorach w Kauflanzdie maszyna skanuje butelkę bez szczytywania kodu kreskowego
    piwa z biedry spokojnie oddaje i takie Książęce wychodzi nawet 2.19 zł (2,89zł - 0.4 promocja za 3 szt -0.3 butelka)
    W Auchan już skanuje kody ale można pocisnąć kit obsłudze że schładzało się w wodzie i dlatego nie ma etykiety , dobrze jak jest na szyjce mała etykieta wtedy gość wymieni ci te butelki na butelki z kodami i wkładasz do maszyny

Leave a comment:

• dadek
    replied
    Jak jest w Kauflandzie nie wiem ale jedyny automat w Warszawie w Auchan Wola Park oprócz kształtu butelki skanuje też kod kreskowy więc bez etykiety ŻADNEJ butelki nie przyjmie. Jesteśmy 100 lat za Czechami, Niemcami itp. gdzie automaty przyjmują butelki nie etykiety nawet w małych sklepach, a jak automatu jakimś cudem nie ma to pracownik każdą zwrotną przyjmie bez wydziwiania. U nas problem jest nierozwiązywalny od zarania i pewnie tak pozostanie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2018-01-24, 23:31.

Leave a comment:

• Samoglow
    replied
    Po pierwsze primo - nie znam w promieniu 30 km od domu Kaufa z maszyną do butelek
    Po drugie primo - kasy do łapy w ten sposób nie dostaniesz, a ekwiwalent talonowy . W dodatku za X razy 0,3 zł, a nie X razy 0,5 zł. Inna sprawa, że Kaufland akurat konsekwentnie także pobiera najniższą kaucję ze wszystkich sklepów.

Ale tak zapytam z ciekawości, bo w Polsce nigdy nie oddawałem jeszcze butelek w automacie - ten automat rzeczywiście skanuje kształt butelki bez względu na etykietę lub jej całkowity brak?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Samoglow; 2018-01-24, 20:25.

Leave a comment:

• LESNICZYy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow

"niezwrotnym" Miłosławiem, Fortuną

To samo pytanie można zadać - co zrobić z Książęcym z Biedronki, Okocimem pszenicznym z Lidla, Kozel
    Wymienione butelki łyka maszyna w Kauflandzie
    Ostatnia zmiana dokonana przez LESNICZYy; 2018-01-24, 18:41.

Leave a comment:

• Samoglow
    replied
    Co do Jablonowa i mojego pytania - poniekad sam sobie odpowiedzialem po wczorajszej wizycie w Auchan. A tam Belfast i Na gryczanym w butlach manufakturowych starszych i tych a'la ZGN z grawrka - oba typy oczywiscie z potwierdzemiem na kontrze BEZZWROTNA. A kawalek dalej co stoi? Znane od zarania dziejow Jablonowo Mocne 7,2% oczywiscie zwrotne w 5(!) rodzajach butelek: ZGB, Okocim, Amber, "stara manufaktura" i "nowa manufaktura". Czyli nawet jeden typ butelki nizszy od reszty

Leave a comment:

• Samoglow
    replied
    Inna rzecz, ze takie ksiazece z "wliczona" butelka jest tansze w Biedrze niz w innych nawet bez kaucji. A jak wytlumaczyc kolejne anomalie? Seria "retro" okocimia - ciemne, chmielowe, eksportowe. Butelka jak kazdy Okocim, a nikt za nia kaucji nie bierze. Oczywiscie mozna ja oddac nieoficjalnie.
    Albo kolejny kwiatek - Zatecky z Okocimia - oficjalnie zwrotny, a do sklepow dostarczany jest w kartonach (!).

Leave a comment: