O „zwracalności” butelki zwrotnej

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• dadek
    replied
    U mnie też na osiedlu nie żądają paragonów, można przynieść do Żabek 10-20 sztuk i przyjmą bez problemu.

Leave a comment:

• Rycho_128
    replied
    Ja mam na osiedlu kilka żabek i zależy: w jednej na wymianę + 5 dodatkowo, w drugiej nie ma koncesji na alkohol (są same 0,0), a w trzeciej jak się kupi jedno piwo w butelce, to przyjmą bez paragonu nawet i 20 pustych, pod warunkiem że etykieta się zgadza, tzn. jest takie samo w sklepie. 100 na raz nie próbowałem, ale i tak potrzebuję puste na swoje własne piwo. Sprzedałem ze dwa razy zbywające, bo coś dużo się uzbierało...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2023-02-07, 12:19.

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Tylko za paragonem zakupu z tego sklepu, ale nie wszystkie placówki podchodzą do tego literalnie. Dużą ilość to na pewno nikt Ci nie przyjmie.

• darekd
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    W Kaufie już po 50 gr, a w Żabkach po 1 zł.
    A tak z ciekawości - w tych Żabkach to butelki tylko na wymianę, czy można wpaść np. ze stoma butelkami by wymienić je na bilet NBP?

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    W Kaufie już po 50 gr, a w Żabkach po 1 zł.

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    No masz! A ja pozwracałem do Kaufy, bo mi zawadzały :|

• Petrus
    replied
    Od 2 lutego kaucja za butelki z grupy Żywca ma wynosić podobno 1zł.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Nie wiem jak ten system działa we wspomnianej Chorwacji, ale u nas do dupy. Wolałbym, aby dało się zwracać za tę samą kwotę w automatach szeroko rozsianych po Polsce niż w tych oszukańczysz kaufowych. Nie dość, że cena niższa (20gr na koncernach, 39 gr na Fortunie) to jeszcze z innego miasta kwit nie da się zwrócić w kasie w innym mieście.

Leave a comment:

• darekd
    replied
    Dzięki za info.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Serokomlak

Pierwsza puszka z kaucją pochodząca z państw z naszej strony dawnej żelaznej kurtyny jaką mieliśmy w sklepie była z Chorwacji i było to około dwa lata temu.
    Dzięki za info. W tej Chorwacji to już dość długo pamiętam, bo nawet na puszkach piw z Lidla jest info "povratna naknada".

Leave a comment:

• Serokomlak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    Piłem puszkowe piwko z browaru Ostravar i z zaskoczeniem odczytałem, że jest "zalohovane" czyli kaucjowane. Nie wiem, czy dotyczy to wszystkich puszek piwnych w Czechach, trzeba sprawdzić.
    Wszystkich. To samo jest już także na Słowacji. To efekt nowych przepisów słusznie forsowanych przez UE, które mają dotrzeć i do Polski (choć obecny rząd RP zdaje się podchodzić do tego bez zrozumienia). Pierwsza puszka z kaucją pochodząca z państw z naszej strony dawnej żelaznej kurtyny jaką mieliśmy w sklepie była z Chorwacji i było to około dwa lata temu.

Leave a comment:

• darekd
    replied
    Piłem puszkowe piwko z browaru Ostravar i z zaskoczeniem odczytałem, że jest "zalohovane" czyli kaucjowane. Nie wiem, czy dotyczy to wszystkich puszek piwnych w Czechach, trzeba sprawdzić.

Leave a comment:

• otvirak
    commented on 's reply
    No ludzie... Bo trzeba lobbować za słowackim/czeskim systemem zwrotu butelek. W Czechach nawet powstał na tym tle (+-) świetny film Jana Sveráka "Vratne lahve" Dmuchać 'żabkę' - sklep/sieć - a nie miłego płaza

• Kazimierz_W
    commented on 's reply
    Bardzo skomplikowane.

• e-prezes
    replied
    U nas dość konsekwentnie podchodzą do paragonów. Ba kupiłem piwo z Grodziska (z gruszką), ale nie pamiętam gdzie i od 2 miesięcy nie mogę jej oddać, bo w żadnej żabce mi nie przyjmują.

Leave a comment:

• dadek
    replied
    W Żabkach w mojej okolicy akurat paragonów nie wymagają, można przynieść i 20 sztuk, byle by kod zczytało. Ale każdą ilość butelek bez paragonów przyjmują duże Carrefoury. Miłosław, Grodzisk po 80 gr, czeskie (Holba, Litovel, Żubr, Radegast, Bernard, Budvar) po 70 gr, Bojan po 60 gr, koncernówki po 50 gr. Wróciły też wody mineralne w szklanych zwrotnych butelkach 1 l ale kaucji nie znam.
    Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2022-09-24, 19:49.

Leave a comment: