O „zwracalności” butelki zwrotnej
Collapse
X
-
Dziś w Kauflandzie cudowna maszyna przyjęła bezzwrotne Grodzisk Wielkopolski (zupełnie inne od zwrotnych) i bezzwrotne na Górnym Śląsku butelki BRJ . Maszyna na szczęście nie skanuje kodów a butelki mylnie przyporządkowuje do butelek koncernowych. Dawno nie oddawałem i trochę zdziwiła mnie na plus kaucja 0,41 zł .
-
Czytam powyższy post w stylu "tej a tej butelki nie oddasz ale oddasz z kolei taką i taką" i się zastanawiam (pewnie nie tylko ja) dlaczego do wuja nie ma u nas 2-3 typów butelek tzn 500 , 330 ml i powiedzmy jeszcze jakiejś I TYLE. Nic więcej. Po wuja te różne typy półlitrówek ??
Kto na tym korzysta ?
Z drugiej strony nie wiedzieć dlaczego postępuje unifikacja wykrojników/kształtów etykiet (pytanie czy potrzebna a jeśli tak to z jakiego powodu). Coraz więcej klasycznych et papierowych (czy to ze średnich czy koncernowych browarów) ma wykrojnik w stylu Wujnekena (czyli powiedzmy taki który kojarzy mi się z kształtem bieżni stadionowej). Czy ta unifikacja jest na prawdę niezbędna ? Chodzi o łatwiejszą kalibrację etykieciarek i pracę przy druku ?
Moim skromnym zdaniem unifikacja butelek przyniosła by o wieeeeele większe oszczędności i ułatwienia.Ostatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2020-01-09, 20:03.Leave a comment:
-
Guest repliedW Kauflandach w Polsce te automaty bywają. Nie tylko w Gliwicach. Działa rzeczywiście jak należy, bo nawet nie wymaga etykiet na butelkach. Sprawdza tylko rodzaj. Ale żeby nie było tak różowo, tam kaucja jest poniżej ustalonej, bo wynosi 30gr. Dodatkowo musisz zrobić zakupy, a w Czechch nie - możesz odzyskać kasę bez ządnych paragonów. Dodatkowo z moich obserwacji wynika, ze u nas te automaty sa wiecznie zatkane i nikt tego nie opróżnia nawet przez cały dzień. W Czechach bez przerwy ktoś tam przychodzi lub wręcz siedzi w pomieszczeniu za taśmą. Dodatkowo jest dzwonek, jeśli się coś zatka i zaraz ktoś przybiega.
Sam byłem świadkiem, jak babka nie mogła oddać butelek, bo maszyna była zatkana, a w BOK jej nie chcieli przyjąć, bo nie miała paragonu. Jeszcze nam daleko do CzechLeave a comment:
-
Zarzucę nowym tematem w wątku - Czarnków i jego bączki.
Nie wiem, czy zauważyliście, ale ja obserwuję od co najmniej roku, a może i dwóch lat, że Czarnków ma 2 kanały dystrybucji - kartonową i bączki są jako bezzwrotne (Selgros, Lidl itd.) oraz skrzynkową i te są zwrotne (Intermatche, Leclerc, Auchan i czasem małe sklepy). Różnica polega zwykle jedynie na innym kodzie kreskowym. Czasem niektóre partie bezzwrotnych przychodzą w butelkach z wytłoczonym na szkle napisem "Butelka bezzwrotna", ale to nie zawsze. Dla mnie w ogóle kryminałem jest, że opracowano bączki z takim napisem, ale to inna sprawa.
Żeby było ciekawiej, nie raz już widziałem, jak w dystrybucji zwrotnej przychodziły Noteckie zwrotne w butelkach z napisem Bezzwrotna!.
Ale moje obserwacje prowadzą do czego innego - niegdyś niemal każdy bączek od Noteckiego był stary, podrapany, używany X razy. Od kilku lat WSZYSTKIE bączki z Czarnkowa są nowe. Nie znajdziemy żadnych z kolejnego obiegu. Pozwala mi to na postawienie tezy, że Gontyniec jako pierwszy prowadzi model kaucji recyclingowej, bo z tego by wynikało, że te butelki i tak nie wracają do browaru, ale idą na stłuczkę. Może w ten sposób spełniają wymóg o recyclingu opakowań. Trochę to smutne, bo pełnowartościowe butelki, w zasadzie nowe i z definicji zwrotne zamiast być użyte po raz kolejny, są przetapiane.
Nie mam żadnej pewności, że tak jest, ale inaczej moje długoterminowe obserwacje nie byłyby tak jednoznaczne. Pół królestwa dla tego, kto znajdzie w sklepie Noteckie w zużytej butelce. I tu nie chodzi o mocno podrapane jak w Czechach, ale o butelki z jakimikolwiek śladami używania. Ciekawa polityka. Może ktoś ma jakieś pewniejsze info na ten temat?Ostatnia zmiana dokonana przez Samoglow; 2020-01-09, 13:54.Leave a comment:
-
Mój oszołom jest bardziej cywilizowany i gość od napojów wymienia trefne butelki na te co łyka maszyna. Można pozbyć się lewizny
.
Leave a comment:
-
Największy ostatnio bajzel w przyjmowaniu butelek zwrotnych ma sieć Auchan, w marketach gdzie wstawili automaty do butelek.
Oni chyba już sami nie wiedzą, które butelki robić zwrotne a które nie i tak raz np. butelki z Bojanowa, Ciechanowa czy Raciborza są w ich systemie kaucjonowane a innym razem nie.
Powoduje to potem sytuacje, że w ich sklepach gdzie właśnie jest automat do przyjmowania butelek część z nich, które nabyłeś z kaucją automat wypluwa z powrotem jako nierozpoznane.
W punkcie obsługi klienta nie chcą przyjmować już żadnych butelek, bo zasłaniają się że przecież ... jest automat na hali
Do tego jakbyś chciał zwrócić wyłącznie butelki w takich sklepach nie jest to możliwe.
Musisz i tak dokonać jakiegokolwiek zakupu, żeby kaucja z paragonu z automatu została Ci zwrócona.
Uff... całe życie pod górkę ze szklanymi opakowaniami w naszym krajuLeave a comment:
-
Lipiec zapisze się jako kamień milowy w polskim handlu... Otóż wczoraj obawiałem się, że mam zwidy, majaki i inne omamy wzrokowe. Wchodzę do Biedronki, a tam...szkynki Okocima z Harnasiem i Kasztelanem w zwrotnych butelkach. Musiałem się uszczypnąć.
Czyżby ktoś w końcu znalazł sposób, jak im się dobrać do doopci?. Omijali prawo jak się dało, aż przyszedł kres? Rewelka. Tylko nie bardzo rozumiem, czymu nie znane od lat biedronkowe Książęce i Kozel, a piwa z Carlsberga, ale ok, może i Kompanii doczekamy.
Leave a comment:
-
Na pewno !!! ... i nie tylko do Czechów mamy daleko! Ale zmiany i rewolucje przebiegają zazwyczaj etapowo, zwłaszcza na takiej pustyni jak nasza w tym temacie. Ja osobiście przyjmuję takie inicjatywy mimo wszytsko jak najbardziej pozytywnie, w kategoriach "pierwszych kroków i prób" - od czegoś trzeba zacząć ..., tylko jak ostatnio byłem w Tesco , akurat blisko Austrii , najlepszym piwem był Primator Weizen
. Reszta to same lagery , które akurat są o niebo lepsze od naszych koncernowych , ale ja chce PALE ALE
. Kraftu zero !!! Maszynę do butelek można pochwalić ...
Ostatnia zmiana dokonana przez LESNICZYy; 2019-07-18, 18:32.Leave a comment:
-
Na pewno !!! ... i nie tylko do Czechów mamy daleko! Ale zmiany i rewolucje przebiegają zazwyczaj etapowo, zwłaszcza na takiej pustyni jak nasza w tym temacie. Ja osobiście przyjmuję takie inicjatywy mimo wszytsko jak najbardziej pozytywnie, w kategoriach "pierwszych kroków i prób" - od czegoś trzeba zacząć ...Leave a comment:
-
W Kauflandach w Polsce te automaty bywają. Nie tylko w Gliwicach. Działa rzeczywiście jak należy, bo nawet nie wymaga etykiet na butelkach. Sprawdza tylko rodzaj. Ale żeby nie było tak różowo, tam kaucja jest poniżej ustalonej, bo wynosi 30gr. Dodatkowo musisz zrobić zakupy, a w Czechch nie - możesz odzyskać kasę bez ządnych paragonów. Dodatkowo z moich obserwacji wynika, ze u nas te automaty sa wiecznie zatkane i nikt tego nie opróżnia nawet przez cały dzień. W Czechach bez przerwy ktoś tam przychodzi lub wręcz siedzi w pomieszczeniu za taśmą. Dodatkowo jest dzwonek, jeśli się coś zatka i zaraz ktoś przybiega.
Sam byłem świadkiem, jak babka nie mogła oddać butelek, bo maszyna była zatkana, a w BOK jej nie chcieli przyjąć, bo nie miała paragonu. Jeszcze nam daleko do CzechOstatnia zmiana dokonana przez Samoglow; 2019-07-17, 12:07.Leave a comment:
-
KAUFLAND w Gliwicach posiada pierwszy, jaki dane mi było zobaczyć w Polsce, w moim już trochę trwającym życiu, automat do oddawania butelek ... taki z prawdziwego zdarzenia, jakie od lat (jak nie dekad) funkcjonują u naszych zachodnich sąsiadów praktycznie w każdym markecie. Po oddaniu flaszek dostajesz wydrukowany paragon z należnością, którą odliczą ci od zakupów przy kasie ... BRAWO, BRAWO, BRAWO !!!Leave a comment:
-
Lipiec zapisze się jako kamień milowy w polskim handlu... Otóż wczoraj obawiałem się, że mam zwidy, majaki i inne omamy wzrokowe. Wchodzę do Biedronki, a tam...szkynki Okocima z Harnasiem i Kasztelanem w zwrotnych butelkach. Musiałem się uszczypnąć.
Czyżby ktoś w końcu znalazł sposób, jak im się dobrać do doopci?. Omijali prawo jak się dało, aż przyszedł kres? Rewelka. Tylko nie bardzo rozumiem, czymu nie znane od lat biedronkowe Książęce i Kozel, a piwa z Carlsberga, ale ok, może i Kompanii doczekamy.
Leave a comment:
-
No to faktycznie "godne pochwały". Nie ma to jak nowoczesność i patrzenie w przód. Aż wstyd, że to polska sieć sklepów...Leave a comment:
-
Nie no, jasne, Olbrachta tez zdzierałem z poczucia przyzwoitości, natomiast Staropolekisgo, czy Tenczynka nie ruszałem, bo są normalnie rozpuszczalne w wodzie. Teraz z NRW mam Waszczukowe i Koźlaki (prod. Niemiecka), więc to też pójdzie bez kłopotu zmyć.
To co Kolega pisze jest ciekawe - czyli co? Logika odwrotna do naszej w Auchan? Jest kod czeski - ok, nie ma kodu - ok, jest kod obcy (nie ma go w bazie) już nie nalicza? Trochę skandal, bo obawiam się, że wprowadzane na rynek nowości mogą też nie być aktualizowane w Czechach niezwłocznie. No ale dobra, jeśli tak się sprawy mają, to zrobię test - zostawię powiedzmy z 10 szt butelek różnych typów z polskimi etykietami w celach naukowych, a resztę umyję. Nie jest to aż tak trudne.
W Auchan w Gdańsku jest zasada (niepisana), ale potwierdziły ją wszystkie kasjerki i ochroniarze, że do 10 szt biorą bez okazania paragonu. Powyżej na paragon/wymianę. Zdarzało mi się dzielić zakupy na 4 osobne paragony :POstatnia zmiana dokonana przez Samoglow; 2019-04-28, 22:17.Leave a comment: