Żółć w piwie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #16
    A to nie jest, że ze słodyczy najlepsze są śledzie.
    A poważnie, śledzie do piwa to przysmak (a jak są solone to więcej się piwa pije bo wzrasta pragnienie - zaostrzenie pragnienia).
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • ziem
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2001.11
      • 134

      #17
      w każdym razie ja preferuję arachidy w każdej postaci...
      masz rację-gusty nie podlegają wszakże dyskusjom
      tradytor

      Comment

      • zythum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.08
        • 8305

        #18
        arachidy też są dobre, ja w ogóle mało wybredny jestem.
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

        Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Do śledzi to raczej w....
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #20
            też, a takich różnych do piwa do w Czechach zakochałem się w utopencach, to jest przekąska uch ach.
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • serz
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.10
              • 10

              #21
              Widze, ze z zolci zeszlo na dodatki do piwa. No niech tam. W Rosji np. do piwa m.in. przegryza sie tarankę. Taranka to solona, suszona ryba, twarda jak kamien i wlasciwie to ja sie ssie a nie zjada (ssie sie jej kawalki oczywiscie ) i po prawdzie wspaniala to sprawa. Po degustacjach wszelakich innych dodatkow do piwa stwierdzam, ze ten jest najlepszy, przynajmniej wg mnie. A moze temacik o dodatkach do piwa...?

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24290

                #22
                już jest, dość stary temat: http://browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=24
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • kamyczek77
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2001.09
                  • 458

                  #23
                  Widzę,że już nikt nie panikuje z powodu żółci.I słusznie!Przecież i tak wiadomo,że nie można się zniechęcać drobnostkami(zwłaszcza jeżeli chodzi o piwo).
                  Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                  Comment

                  • Simon
                    † 1964-2008 Piwosz w Raju
                    • 2001.02
                    • 993

                    #24
                    Znacznie lepsze od żółci jest piwo z żółtkami.
                    Plus trochę przypraw korzennych i miodu.
                    Co do żółci dodawanej w browarach... to chyba jedynie piwowara wk.. po lekturze takich kaczek dziennikarskich.
                    Simon

                    Comment

                    • Maja
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.05
                      • 1170

                      #25
                      Simon napisal/a
                      Znacznie lepsze od żółci jest piwo z żółtkami.

                      Z ŻÓŁTKAMI SYNOGARLIC
                      ====================================
                      takich kaczek

                      O TYM -> W "PODSEKCJI"

                      Comment

                      • kamyczek77
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2001.09
                        • 458

                        #26
                        Maja jesteś okropna!Przecież wiadomo,że lepsze są żółtka z jaj grzywaczy!
                        Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                        Comment

                        • Latarnik
                          Premium Lamplighter
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2004.06
                          • 5087

                          #27
                          Odkopuję temat, i trochę się dziwię, że nikt nie odważył się wymienić nazwy browaru dodającego żółci wołowej w celu uzyskania goryczki.
                          Może ja też nie będę ryzykował
                          A może to są browary...
                          5560 kapsli z wypitych piw
                          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #28
                            Też bym wolał wiedzieć.

                            Comment

                            • slado
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.07
                              • 1072

                              #29
                              Kto by się dzisiaj w takie bzdety bawił. Dziś króluje chemia.
                              Na pewno nazywa się to jakoś tak E... (coś tam).

                              Comment

                              • Kemp
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2002.03
                                • 357

                                #30
                                Gdyby tak było, to na browarach siedziałby WIS, a na etykietach powinien być owalny znaczek identyfikacyjny jak np. na wyrobach mleczarskich czy mięchu! A tak swoją drogą to zawsze zalewa mnie żółć, gdy czytam takie rewelacje
                                Kemp

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Prusak
                                  Brasserie Arcka, Nocturnal Habits
                                  Prusak
                                  West Coast IPA z francuskiego kraftu.
                                  A: 7%, E: nie podano
                                  Chmielenie: Loral, Lemondrop, Sultana, Simcoe i wynalazek w postaci Cryo.
                                  Barwa: pelna żółć z lekkim zmętnieniem.
                                  PIana początkowo wysoka, szybko do obrączki, nieliczne, słabiutkie ślady na szkle.
                                  W zapachu...
                                  2025-10-18, 19:11
                                • darekd
                                  ? [Funky Fluid], Game Over Plumbob
                                  darekd
                                  "Oat New England IPA:
                                  16% ekstr.
                                  6,5% alk.

                                  Chmiele: Paradigm, Citra, Idaho Gem czyli USA.

                                  W opisie: "soczystość 100%, pijalność na maksa. Gorba piekarnik, mniam mniam łyk łyk, zimzam Dag dag. Żałuję, że nie doczytałem wcześniej...
                                  ...
                                  2025-10-09, 22:41
                                • Prusak
                                  [Funky Fluid] Festbier. Oktoberfest Lager
                                  Prusak
                                  Parametry takie same jak ich Lubelskiego Pilsa, tj, 12, 5 ekstrakt, 5, 2 alko.
                                  Zapach delikatnie ziołowy i słodowy.
                                  Kolor: średnia żółć.
                                  Piana szybo opada, nieregularne ślady na szkle.
                                  Użyty chmiel to Tettnanger, a w smaku dosyć zbliżone do niemieckich wzorców stylu,...
                                  2025-10-04, 17:41
                                • Prusak
                                  [Funky Fluid] Lubelski Pils
                                  Prusak
                                  E: 12, 5 Blg, A: 5, 2 % obj.
                                  Zapach bardzo ładny, ziołowy z lekkim elementem owocowym.
                                  Kolor przepisowy, jasna żółć w kierunku pełnego koloru.
                                  PIana początkowo wysoka, szybko opda do obrączki, słabo osadza się na szkle.
                                  W smaku wyrażna dominacja ziołowej goryczki,...
                                  2025-10-04, 16:38
                                • Prusak
                                  Holba, Keprnik
                                  Prusak
                                  Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nigdzie wpisów dotyczących tego piwa.
                                  Butelka niestety zielona.
                                  Zapach z buteli i szkła podobny, zdominowany prze akcenty ziołowo-mineralne plus lekka zbożowość.
                                  Piana początkowo wysoka trzyma się nieźle, opada do więcej niż obrączki,...
                                  2025-10-02, 17:30
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...