To wina nieudolnego zarządu tego browaru. W Polsce spożycie piwa od przełomu 1989 wzrosło ponad dwukrotnie , a w ostatnim roku o 8%.
I będzie nadal dynamicznie rosło.
Też.Ale przede wszystkim wina bezmózgowych pseudo-polityków którzy sprzedają firmy mogące być "kurami które znoszą złote jaja".
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Browary Łódzkie produkowały oranżadę a Warka napój o nazwie Warinka
ale to były dawne czasy!
Adler Brauerei (niemcy) napewno produkuje dalej wody mineralne i gazowane napoje owocowe.
To czy ci Redd's smakuje czy nie,powinno się chyba pojawić w innym temacie.
A tu chyba piszemy o innych produkcjach naszych browarów.
W tym temacie piszemy o innych produktach browarów. Innych , czyli o napojach które nie są piwem. Jeśli Ty zaliczasz Redd's do piwa , to masz bardzo wyjątkowe i niespotykane pojęcie o piwie. Wklep sobie w dowolną niemieckojęzyczną wyszukiwarkę słowo "Reinheitsgebot 1516", a wtedy sobie przeczytasz , co to jest piwo. Na kontretykiecie Redd'sa
jest opis "ulepszaczy" w tym płynie.
Nie napisałem , że mi Redd's nie smakuje , tylko jaki ma smak.
.
ppns napisał(a) W tym temacie piszemy o innych produktach browarów. Innych , czyli o napojach które nie są piwem. Jeśli Ty zaliczasz Redd's do piwa , to masz bardzo wyjątkowe i niespotykane pojęcie o piwie. Wklep sobie w dowolną niemieckojęzyczną wyszukiwarkę słowo "Reinheitsgebot 1516", a wtedy sobie przeczytasz , co to jest piwo. Na kontretykiecie Redd'sa
jest opis "ulepszaczy" w tym płynie.
Nie napisałem , że mi Redd's nie smakuje , tylko jaki ma smak.
.
A co,twierdzisz że Redd's to oranżada?
Może lambic to też nie piwo?
kiszot napisał(a) A co,twierdzisz że Redd's to oranżada?
Może lambic to też nie piwo?
Ale Lambic jest to piwo robione na bazie owoców a nie jakiejś chemii( oczywiście te prawdziwe). Ja za Redsem tez nie przepadam ale jednak uważam że należy to zaliczyć jako piwo W Niemczech są ostatnio modne piwa mieszane z colą i chyba każdy mówi nadal na to piwo choć na etykietach jest często napisane 50% tego i 50% tamtego.
baklazanek napisał(a) Ale Lambic jest to piwo robione na bazie owoców a nie jakiejś chemii( oczywiście te prawdziwe). Ja za Redsem tez nie przepadam ale jednak uważam że należy to zaliczyć jako piwo W Niemczech są ostatnio modne piwa mieszane z colą i chyba każdy mówi nadal na to piwo choć na etykietach jest często napisane 50% tego i 50% tamtego.
Zgadzam sie z tobą całkowicie.
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
Comment