Piwo w TV
Collapse
X
-
-
No to raczej zdecydowanie Budweisera...
Swoją drogą bardzo mnie dziwi, że szefowie kuchni tak mało wagi przywiązują do piwa. Zna ktoś jakiegoś, który jest w tej kwestii kumaty? Jamie Olivier od czasu do czasu z jakimś sensownym piwem wyskoczy (kiedyś chyba podlewał coś Wychwoodem), żeby w następnym odcinku popijać jakieś popłuczyny...Comment
-
-
W którejś książce (chyba A Cook's Tour) Tony wspomina, że Polacy są dobrzy w przyrządzaniu czegoś tam (jak znajdę, to zacytuję). Więc zapewne próbował potraw w wykonaniu polskich imigrantów. Poza tym docenia kuchnie słowiańskie (np. rosyjską). A świniobicie to już opisywał z zachwytem we wspomnianej A Cook's Tour (w tym wypadku w Portugalii). Zresztą wieprzowinę uwielbia - poświęcił jej nawet jeden odcinek No Reservations, który zakończył wyznaniem, że lekarz mu sugerował, żeby skończył z wieprzowiną, bo inaczej na serce zejdzie. Tony zapowiedział widzom, że jeśli kiedyś w trakcie programu zejdzie, to z powodu miłości do wieprzowinyKiedyś zastanawiałem się co by było gdyby Bourdain przyjechał do Polski. Po tym odcinku zostałem pocieszony. Skoro tam tak bardzo podobało mu się świniobicie, kaszanka, kiełbasa i inne tego typu rarytasy, to i nasz kraj dałby jakoś radę.
Tylko piwo należałoby zastąpić wódką żeby spełnić wymagania...
Należy dodać, że program był przerywany jego monologami, podczas których głaskał odcięty świński łeb... A miejscową gorzałę to on pije chyba w każdym miejscu, które odwiedza. Czyli swój chłop i w Polsce czułby się jak w raju.
Ale on lubi i proste żarcie, jak i "eleganckie gejowskie"
I za to go właśnie lubię: docenia każdy przejaw dobrej kuchni, niezależnie, czy elegancki, czy w dobrej knajpce na rogu.
Ale serio, co jest w kuchni francuskiej gejowskie?
Pomijając, że "kuchnia francuska" to szerokie pojęcie.
Też mnie to dziwi. Ale na pewno nie dotyczy to belgijskich szefów kuchni. Natomiast spośród światowych sław kojarzę, że piwo docenili Thomas Keller i Michel Roux jr.Swoją drogą bardzo mnie dziwi, że szefowie kuchni tak mało wagi przywiązują do piwa. Zna ktoś jakiegoś, który jest w tej kwestii kumaty? Jamie Olivier od czasu do czasu z jakimś sensownym piwem wyskoczy (kiedyś chyba podlewał coś Wychwoodem), żeby w następnym odcinku popijać jakieś popłuczyny...Comment
-
Zażartować sobie nie można???
A tak serio jest to z mojej strony grube uogólnienie i powielanie stereotypów. Nie lubię kuchni nadętej, pretensjonalnej, niepotrzebnie udziwnionej i skomplikowanej, miniaturowych porcji na wielkich talerzach, ułożonych artystycznie w taki sposób aby nie przypominały jedzenia, horrendalnie drogich składników i żarcia płatków złota. Nie podobają mi się modne restauracje z ciężką atmosferą i rezerwacjami na pół roku wstecz. Od zawsze kojarzona jest z tym kuchnia francuska, postrzegana jako najbardziej wyrafinowana. Zdaję sobie sprawę, że kuchnia francuska jest bardzo różna, na przykład saubaudzka bardzo mi pasuję. Bywałem tam dość często (chociaż raczej nieprędko wrócę) i żarcie mi pasuję, nawet w domu robię "tradycyjne" saubaudzkie danie tartiflette. Pragnął bym również nadmienić, że w tym wypadku określenie "gejowskie" nie koniecznie ma coś wspólnego z odmienną orientacją płciową i moją homofobią :]
Oglądając "Bez rezerwacji" odnoszę wrażenie, że Antoni jednak najlepiej się czuje w prostych garkuchniach i najbardziej ekscytuje się ulicznym jedzeniem.Comment
-
Piwo w radio.
O 18.45 na Trójce będzie o małych browarach.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Info z FB Browaru Konstancin:
Browar Konstancin przypomina :
Już jutro, w niedzielę o 11.30 w TVN Style program "Wiem co jem" o PIWIE NIEPASTERYZOWANYM na przykładzie naszego browaru.
Zobacz jak się warzy prawdziwe piwo!!Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Oglądałem ten program na TVN Style, ogólnie padło kilka potrzebnych informacji patrząc z punktu widzenia statystycznego odbiorcy, kilka rzeczy jak zwykle mi się nie podobało
Na plus na pewno wyjaśnienie kilku terminów (co to jest ekstrakt, brzeczka), zwrócenie uwagi na fakt mikrofiltrowania niepasterów przez koncerny, ukrywanie pełnego składu przez browary, pojechanie po piwach aromatyzowanych z chemią w składzie....wyjaśniono też znaczenie kloru szkła butelki i parę innych ważnych zagadnień. Co mi zaś nie grało? Dobre piwo to niepasteryzowane z krótkim terminem, bo długi to zaraz mikrofiltracja - zapomniano zupełnie o refermentacji. Tłumaczenie różnic między ale i lagerem - "lagery są bardziej rześkie" - po co takie głupoty się wygaduje? Wystarczy wspomnieć o typie fermentacji i starczy, bez dodatkowych tłumaczeń. No i w reklamie programu padło fundamentalne pytanie: "czy browary dodają biały cukier i żółć do piwa?". Cukier został potwierdzony, żółć w programie została przemilczana i dziwię się, że kwestia ta nie zostałą w ogółe podjęta, skoro pierwotnie miała być motorem napędzajacym oglądalność.Comment
-
Z tym, że kto w Polsce produkuje piwa refermentowane, nie licząc browarów domowych? Nikt.
Nie obalą tego oficjalnie, bo to im napędza sprzedaż wśród tej grupy konsumentów, którzy wierzą w żółć. Wiesz jak to jest - jeśli jest w składzie chmiel, to jest ok, ale jeśli jest tylko "zawiera słód jęczmienny", to znaczy że nie ma chmielu, a jest żółć. I zła chemia.Cukier został potwierdzony, żółć w programie została przemilczana i dziwię się, że kwestia ta nie zostałą w ogółe podjęta, skoro pierwotnie miała być motorem napędzajacym oglądalność.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Artezan refermentuje.Z tym, że kto w Polsce produkuje piwa refermentowane, nie licząc browarów domowych? Nikt.
Nie obalą tego oficjalnie, bo to im napędza sprzedaż wśród tej grupy konsumentów, którzy wierzą w żółć. Wiesz jak to jest - jeśli jest w składzie chmiel, to jest ok, ale jeśli jest tylko "zawiera słód jęczmienny", to znaczy że nie ma chmielu, a jest żółć. I zła chemia.Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaComment
-
Czyli owa żółć w niektórych piwach z "niższej półki" to tylko mit ?Nie obalą tego oficjalnie, bo to im napędza sprzedaż wśród tej grupy konsumentów, którzy wierzą w żółć. Wiesz jak to jest - jeśli jest w składzie chmiel, to jest ok, ale jeśli jest tylko "zawiera słód jęczmienny", to znaczy że nie ma chmielu, a jest żółć. I zła chemia.
( Przepraszam za niewiedzę ale dopiero się uczę )Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
No to się zgadza. Nie mniej sytuacja miała w sobie trochę komizmu, bo gdy prowadząca wypowiadała tą kwestię to akurat przechodziła obok piwnego stoiska w Almie i za plecami miała całą kolekcję piw La Trappe
I właśnie Belgi dostępne w naszych sklepach najbardziej mogą odczuć konsekwencje tej nie do końca przemyślanej teorii.
No punkt widzenia małych browarów rozumiem doskonale - siedzimy cicho, bo za żółć obrywa się dużym. Dziwny był dla mnie natomaist sposób uprawiania publicystyki w wydaniu TVN Style: zadajemy kluczowe pytania i odpowiadamy tylko na wybrane. Ja to postrzegam w kontekście rozprawki z języka poslkiego: najpierw stawiamy hipotezę/zadajemy pytanie, potem prezentujemy argumentację dowodzącą słuszności hipotezy lub wręcz przeciwnie, a na końcu formułujemy wnioski. A tutaj było tak nietypowo, tym bardziej, że cięzko posądzić mi TVN o sprzyjanie którejś ze stron konfliktu.Nie obalą tego oficjalnie, bo to im napędza sprzedaż wśród tej grupy konsumentów, którzy wierzą w żółć. Wiesz jak to jest - jeśli jest w składzie chmiel, to jest ok, ale jeśli jest tylko "zawiera słód jęczmienny", to znaczy że nie ma chmielu, a jest żółć. I zła chemia.Comment
-
To jest kaczka dziennikarska, ale bardzo nośna. Tutaj dobrze rozprawia się z nią Kopyr, the Myth BusterCzyli owa żółć w niektórych piwach z "niższej półki" to tylko mit ?
:
Comment
-
Dziękuję za odpowiedźTo jest kaczka dziennikarska, ale bardzo nośna. Tutaj dobrze rozprawia się z nią Kopyr, the Myth Buster
:
http://kopyr.wordpress.com/2010/10/2...mitow-czesc-2/
Bardzo interesująca lektura.Comment
Related Topics
Collapse
-
Klimatyczny pub na skraju kopenhaskiej starówki, przy placu o nazwie Kultorvet, od którego zaczyna się deptak. 48 kranów z piwnym rzemiosłem. Do tego piwa z butelek i puszek z lodówek. Piwa dobrze opisane, dość różnorodne zarówno pod względem stylów, jak i producentów. Barman jest komunikatywny...-
Channel: Dania
2025-10-10, 00:20 -
-
Zaczyna się powoli sezon na portery, bo chłodna za oknem...
Abordaż to E: 21 i alk. 9,2%.
W zapachu przeważa paloność, lekkie rodzynki, obok nuta jakby stoutowa.
Barwa od spodu ciemnorubinowa, w górnych partiach brunatna.
PIana jak na portera po nalaniu obfita i dość...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-02, 23:32 -
-
Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...-
Channel: Niemcy
-
-
Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....-
Channel: Czechy
-
-
Browar resturacyjny ulokowany w centrum Porto, blisko popularnego Mercado do Bolhão.
Przeszklone ściany od ulicy, przestronne wnętrza.
Czynne od 12. do północy we wszystkie dnie tygodnia.
Obsługa szybka i miła.
Zestaw piw za mojej bytności obejmował dziewięć pozycji,...-
Channel: Portugalia
-
- Loading...
- Koniec listy.
oczywiście popijając pilznera.
Comment