Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie piwo ma najwiecej %???

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • StaryKocur
    Senior
    • 01-2002
    • 1521

    #31
    kamyczek77 napisal/a
    Pisze się KAPRA!A nie kapera. [/B]
    Nie będę się sprzeczał i pójdę na kompromis,
    Pisze się KAPRA,
    ale mówi sie KAPERA,



    StaryKocur
    Piwo pite z umiarem
    nie szkodzi w żadnych ilościach.

    Comment

    • yendras
      Senior
      • 12-2001
      • 2052

      #32
      Originally posted by kamyczek77
      Pisze się KAPRA!A nie kapera.Swego czasu Pjenknik mało nie pobił kelnerki,która nie mogła tego pojąć.
      Kelnerka nie mogłą tego pojąć i strzeliła KARPIA

      Comment

      • ANDRO
        Senior
        • 10-2001
        • 640

        #33
        Misiekk napisal/a
        Czyzby padła kolejna bariera? Więcej informacji tutaj: http://www.piwosz.com.pl/pokaz.php?d...s_id=317495660
        Ach ci Amerykanie, czego to oni nie wymyślą dla kasiory.
        No to jest ciekawe. Piwowar , co Ty na to?
        Andro z wyspy jednej takiej.
        http://www.bahama.uznam.net.pl/

        Comment

        • jerzy
          piwoholik
          • 10-2001
          • 4705

          #34
          sake

          A co powiecie o sake? Fakt ze nie jest to piwo sensu stricte, ale jednak technologia produkcji sake (fermentacja) jest blizsza piwu niz wodce (destylacja), za ktore sake powszechnie sie uwaza!
          Last edited by jerzy; 09-03-2002, 16:43.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • Czes
            PremiumUżytkownik
            • 06-2001
            • 752

            #35
            Jesli uznać, że piwo to alkoholowo sfermentowany ekstrakt zbożowy, to sake formalnie jest piwem!
            I dobrą ilustracją tego co drozdże potrafią - w sake stężenie alkoholu sięga 20 % obj.!
            Obok drożdży Saccharomyces w fermentacji biorą jednak udział inne mikrorganizmy, np plesnie Aspergillus rozkładające ryżową skrobię. Ryż przed główną fermentacją jest trawiony nimi i 3 miesiące! Nie ma tu gotowania brzeczki, nie ma chmielu, nie ma w finalnym produkcie CO2. W sumie piwo i sake łączą tylko najogólniej: skrobia zbożowa i drożdże. Tak jednak jak skrobia ryżowa nie jest tożsama z jęczmienną, tak w grę tutaj wchodzą różne szczepy drożdży rodzaju Saccharomyces.
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • jerzy
              piwoholik
              • 10-2001
              • 4705

              #36
              Wielkie dzięki za tak dokładne rozstrzygnięcie mojego życiowego problemu czym jest sake.
              Ja zdecydowanie preferuję wyroby z wyraźną goryczką chmielową, a zawartość alkoholu jest w niej sprawą drugorzędną. Ale to nie na temat, więc piszę to drobnym maczkiem...
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • Cezar
                Senior
                • 05-2001
                • 1349

                #37
                Na stronach "Piwosza" można przeczytać o piwie mającym 24% alkoholu!

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  • 02-2001
                  • 23799

                  #38
                  Misiekk napisał o tym wyżej
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Cezar
                    Senior
                    • 05-2001
                    • 1349

                    #39
                    Sorry, niezbyt uważnie przeglądałem ten temat.

                    Comment

                    • ANDRO
                      Senior
                      • 10-2001
                      • 640

                      #40
                      [QUOTE]Czes napisal/a
                      [B]Jesli uznać, że piwo to alkoholowo sfermentowany ekstrakt zbożowy, to sake formalnie jest piwem!

                      No właśnie, czy jest jakaś definicja określająca "co to jest piwo?".
                      Oprócz oczywiście niemieckiego...jak mu tam? ...dekretu czystości czy jakoś...
                      Bo jak sake ma być piwem to może jeszcze parę rzeczy uda się podciągnąć do tej beczki...
                      Andro z wyspy jednej takiej.
                      http://www.bahama.uznam.net.pl/

                      Comment

                      • uwolnic_orke
                        Gość
                        • 02-2002
                        • 95

                        #41
                        "Piwo ... nic inszego nie jest, jeno woda ze słodem przystoynie warzona ..."
                        Szymon Syreński

                        To jest chyba najstarsza polska definicja piwa. I najlepsza.

                        Comment

                        • radeckib
                          Member
                          • 02-2002
                          • 87

                          #42
                          nikt nie wspomniał o Amsterdam Maximator z 11,4% alc., chyba 24% ekstraktu. Jest bardzo słodkie, gęste i pomarańczowe w kolorze.. Obrzydliwe.
                          ludzie mówią że jestem źle narysowany

                          Comment

                          • Petrax
                            Senior
                            • 12-2001
                            • 662

                            #43
                            Maximator wspomniany był w którymś z pierwszych postów ale nie szkodzi Dość mocne jest też piwko Double z nachodzkiego Primatora - alkohol 10%, extrakt 24.
                            In cervisia veritas
                            http://www.ptxc.de.vu
                            Пиво - вот мое экотопливо

                            Comment

                            • Standarte
                              Gość
                              • 08-2003
                              • 467

                              #44
                              Najmocniejsze piwo świata

                              Witam! To mój debiut na forum i od razu zaczynam nieco przewrotnym pytaniem o najmocniejsze piwo świata.Na forum wspomniano o francuskim Belzebuth (15%),niemiecki EKU reklamuje swoje 28 (11%)jako "staerkste...der Welt",a w księdze Guinnessa figuruje szwajcarski Samichlaus (14%).W necie znalazłem info o amerykańskim Samuel Adams Triple Bock,który liczy podobno...17,5% Co o tym sądzicie? Czy piwowarskie drożdże zdolne są wytrzymać takie stężenie? Czy ktoś spotkał się z tym piwem? Podobno jest sprowadzane do Europy.Nie jestem miłośnikiem "strongów",ale dobre,mocne piwo (np.LaTrappe Quadrupel)zimową porą...czemu nie?

                              Pozdrawiam lekko
                              Standarte

                              Comment

                              • wriggle
                                Senior
                                • 12-2002
                                • 322

                                #45
                                cytat

                                Sam Adams Utopias MMII

                                Brewed by the Boston Beer Co., Utopias currently holds the record as the strongest beer in the world. It weighs in at 24 percent ABV and is limited to 3,000 bottles that looked like mini, old-school, copper brewing kettles. The beer was brewed with a slew of malts, hops and maple syrup, then aged in port, scotch and cognac barrels.

                                więcej
                                pod tym adresem
                                Last edited by wriggle; 31-08-2003, 16:23.
                                ONE LOVE

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎