A co powiecie o sake? Fakt ze nie jest to piwo sensu stricte, ale jednak technologia produkcji sake (fermentacja) jest blizsza piwu niz wodce (destylacja), za ktore sake powszechnie sie uwaza!
Jesli uznać, że piwo to alkoholowo sfermentowany ekstrakt zbożowy, to sake formalnie jest piwem!
I dobrą ilustracją tego co drozdże potrafią - w sake stężenie alkoholu sięga 20 % obj.!
Obok drożdży Saccharomyces w fermentacji biorą jednak udział inne mikrorganizmy, np plesnie Aspergillus rozkładające ryżową skrobię. Ryż przed główną fermentacją jest trawiony nimi i 3 miesiące! Nie ma tu gotowania brzeczki, nie ma chmielu, nie ma w finalnym produkcie CO2. W sumie piwo i sake łączą tylko najogólniej: skrobia zbożowa i drożdże. Tak jednak jak skrobia ryżowa nie jest tożsama z jęczmienną, tak w grę tutaj wchodzą różne szczepy drożdży rodzaju Saccharomyces.
Wielkie dzięki za tak dokładne rozstrzygnięcie mojego życiowego problemu czym jest sake. Ja zdecydowanie preferuję wyroby z wyraźną goryczką chmielową, a zawartość alkoholu jest w niej sprawą drugorzędną. Ale to nie na temat, więc piszę to drobnym maczkiem...
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
[QUOTE]Czes napisal/a
[B]Jesli uznać, że piwo to alkoholowo sfermentowany ekstrakt zbożowy, to sake formalnie jest piwem!
No właśnie, czy jest jakaś definicja określająca "co to jest piwo?".
Oprócz oczywiście niemieckiego...jak mu tam? ...dekretu czystości czy jakoś...
Bo jak sake ma być piwem to może jeszcze parę rzeczy uda się podciągnąć do tej beczki...
Andro z wyspy jednej takiej.
http://www.bahama.uznam.net.pl/
Maximator wspomniany był w którymś z pierwszych postów ale nie szkodzi Dość mocne jest też piwko Double z nachodzkiego Primatora - alkohol 10%, extrakt 24.
Witam! To mój debiut na forum i od razu zaczynam nieco przewrotnym pytaniem o najmocniejsze piwo świata.Na forum wspomniano o francuskim Belzebuth (15%),niemiecki EKU reklamuje swoje 28 (11%)jako "staerkste...der Welt",a w księdze Guinnessa figuruje szwajcarski Samichlaus (14%).W necie znalazłem info o amerykańskim Samuel Adams Triple Bock,który liczy podobno...17,5% Co o tym sądzicie? Czy piwowarskie drożdże zdolne są wytrzymać takie stężenie? Czy ktoś spotkał się z tym piwem? Podobno jest sprowadzane do Europy.Nie jestem miłośnikiem "strongów",ale dobre,mocne piwo (np.LaTrappe Quadrupel)zimową porą...czemu nie?
Brewed by the Boston Beer Co., Utopias currently holds the record as the strongest beer in the world. It weighs in at 24 percent ABV and is limited to 3,000 bottles that looked like mini, old-school, copper brewing kettles. The beer was brewed with a slew of malts, hops and maple syrup, then aged in port, scotch and cognac barrels.
Comment