Alty i Kölsche a sprawa polska

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Alty i Kölsche a sprawa polska

Przeczytalem z zaciekawieniem obydwa opisy tego Alt ale troche nie pasuje to dla mojego programu.
    Czy jest to ALT albo ALT z Domieszka albo ALT Weizen albo jeszcze cos innego.
    Najbardziej mnie zaskoiczylo ze oboje opisuja jego Metnosc i w ostatnim poscie Pisze wrecz OCZYWISCIE Metny.
    Dla mnie typowy Alt jest nie metny i bez röznych domieszek typu ZIOLOWEGO albo cos TEMU podobne.
    Nie chcialbym znöw kogos obrazic ale czy ta receprura Alta sie czasem nie pomieszala z innymi recepturami.
    Znam Alty typowe ktöre sa Klarowne i kilka specjalnych ale to wtedy jest TAM napisane ze na przyklad sa Naturalniemetne albo z dodatkiem Pszenicy albo jeszcze innych domieszek.
    Typowy ALT z Düsseldorfu spelnia inne warunki niz te opisane powyzej -chociaz nie powiem ze sa ciekawe i warte spröbowania
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Pisząc że oczywistosć jest mętna miałem na myśli nie to, że pasuje do stylu, bo nie, ale że jest typowa w wielu piwach z browarów restauracyjnych. O posmakach ziołowych nie pisałem, ale wszlekie "dziwne" smaczki sa oczywiście produktem drożdży, w życiu nie posądziłbym Krzysztofa o dodawanie przypraw.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 15003

a czy kazdy Alt musi być klarowny i filtrowany?
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Andi
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.07
        • 1915

A widziales Kiedys Kölscha nie klarownego.
        W zasadzie Altbier nie rözni sie niczym od Kölsza -ta sama fermentacja i caly proces Wazenia jedynie ze jest ciemny bo uzywany jest inny Slod
        Altbier nie zyskal sobie tyle Respektu co Kölsch i mozna go wazyc wszedzie i przez Wszystkich w przeciwienstwie do Kolscha-ale w zasadzie jest wazony tylko w Nordrheinwestfalii a szczegölnie nad dolnym Renem w Okolicach Düsseldorfu.
        W sumie istnieje okolo 12-15 Browaröw ktöre go Waza i w zasadzie sie uwaza ze nigdzie on nie osiagnie takiego smaku jak tutaj i przez to jest sprzedawany i osiagalny w Calych Niemczecu i pozagranicami przez te browary nad Renem a nie Inne
        Alt wazony w Münster(Röwniez NRW ale nie nad Renem)ma calkowicie inny smak-wiecej kwasnawo -gorzkawy i przypomina troche wino nawet e jego kolorze przechodzacym w Czerwien i nie jest wogole znany
        Dla tych co znaja jezyk Niemiecki polecam strone
        Als obergäriges Bier hat es eine lange, lange Tradition. Sein Name besagt es: das Bier, das nach alter Art gebraut wird.

A jest to nic innego jak Piwny lexykon
        I jak juz wspomnialem nie chce Nikogo urazac ale kilku Piw nie polecalbym nikomu podrabiac-to bez sensu i ci co to wiedza nie zalicza ALT-a z Bierhale do prawdziwych ALT-ow.
        Jezeli ktos znöw poczuje sie urazony to prosze o wywalenie moich postow do Przechmielin albo wogole

Comment

• becik
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 15003

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andi
          A widziales Kiedys Kölscha nie klarownego.
          Nie widziałem ani Koelscha ani tym bardziej Alta bo nigdy wcześniej tych piw nie piłem i najzwyczajniej w świecie nie znam się na tym czy Alt ma być taki i taki a Koelsch taki czy taki.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

Andi,
            Krótkie poszukiwania w sieci pomogły mi się dowiedzieć, że Alta nieklarownego o nzwie Ur-Alt Dunkel Naturtrüb warzy browar Stiefel-Jürgens z Beckum.
            Jednak Twój argument jest wg mnie nietrafny z dwóch powodów.
            Po pierwsze, w browarach restauracyjnych często można przecież spotkać mętne piwa, których kanoniczna wersja jest zdecydowanie klarowna - choćby pils i bock.
            Po drugie, rozumiem że Alt jest Twoim gatunkiem, a więc znasz się na tego typu piwach, jednak czy nie uważasz, że nie na miejscu jest wypowiadać się na temat Alta z Bierhalle jeśli go nie piłeś?

Comment

• Andi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.07
              • 1915

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
              Andi,
              .
              .
              Po drugie, rozumiem że Alt jest Twoim gatunkiem, a więc znasz się na tego typu piwach, jednak czy nie uważasz, że nie na miejscu jest wypowiadać się na temat Alta z Bierhalle jeśli go nie piłeś?
              widze ze znöw zostalem zle zrozumiany
              Ja sie nie czepiam i nie krytykuja Piwa z Bierhali obojetnie jak sie nazywaja-napewno kiedys je sprobuje.
              Wlasnie ciekawosc z powodu tego ze pije ALTA jest moje ulubione piwo pozwolilo mi zauwazyc ten watek.
              A to ze tego piwa nie pilem nie znaczy ze nie moge zabrac tematu jedynie nie moge ocenic tego piwa chociaz wieze ze jest dobre jak wszystkie piwa z Bierhali ale czy to jest ALT albo tylko Ciemne piwo z Warszawy to juz inna sprawa.

Druga sprawa bedzie zaraz uderzenie piescia w stol i Nozyce sie odezwa.

[QUOTE=Twilight_Alehouse
              Mam nadzieję, że będzie mi dane spróbować Koelsha, o którym wspominał mi w piątek piwowar - podobno ma być w sprzedaży za tydzień.
              [/QUOTE]

Przeczytajcie cos na temat Kölscha a szczegolnie Konwencje Kolonska
              Unia Europejska a Polska jest rowniez jej czlonkiem nawet zatwierdzila w 1997 roku uchwale o ochronie nazwy geograficznej jedynego Piwa na Swiecie pod nazwa KÖLSCH
              Podam tylko odnosniki ktöre warto poznac zanim sie cos zrobi czego w zasadzie nie wolno i nie powinno

http://www.koelsch-net.de/koelsch-net/index.htm.

I mowcie sobie co chcecie ale w Bierhali nie bedzie produkowany KÖLSCH -niech sie nazywa jak chce i niech smakuje jak chce.
              I tu napewno nie jest moja uszczypliwoscia w stosunku do Krzysztofa albo wlasciciela Bierhale

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

Pozwoliłem sobie wydzielić posty z tematu o Alcie z Bierhalle, bo tam już się za bardzo rozmył wątek, bezpieczniej będzie tu kontynuować dyskusję.

A to ze tego piwa nie pilem nie znaczy ze nie moge zabrac tematu jedynie nie moge ocenic tego piwa chociaz wieze ze jest dobre jak wszystkie piwa z Bierhali ale czy to jest ALT albo tylko Ciemne piwo z Warszawy to juz inna sprawa.
                No ale sam piszesz że nie piłeś, więc nie możesz wiedzieć czy jest to Alt ze smaku i zgodności ze stylem, czy tylko z nazwy. W związku z tym możesz oczywiście o Altach mówić, ale nie powinieneś odnosić się do tego z Bierhalle, bo przecież ciężko Ci oceniać piwo na podstawie dwóch forumowych recenzji.

I żeby była jasność - ja w sumie też nie bardzo jestem upoważniony do dyskusji, bo Alt z Bierhalle jest pierwszym Altem jakiego w życiu piłem Stąd nie wiem czy pasuje on do stylu. Wiem tylko, że bardzo mi smakował.

Co do Kölscha - wiem oczywiście że nazwę tę można stosować tylko w Kolonii i jej najbliższym sąsiedztwie. Stąd żadne piwo produkowane w innym miejscu nie może mieć nazwy handlowej Kölsch, nawet jeśli będzie wyprodukowane w 100% zgodnie ze stylem. Jednak w rozmowie potocznej, a taką tu przecież prowadzimy, można przecież umownie mówić Kölsch na określenie tego gatunku, bo dzięki temu od razu wiadomo o co chodzi. Z drugiej strony, sądzę że właśnie z uwagi na te uregulowania prawne Bierhalle nie powinna jednoznacznie nazywać tego piwa Kölsch. Ewentualnie "w stylu Kölscha" albo coś takiego. Wiem że Amerykanom i Brytyjczykom zdarza się (ponoć udanie) podrabiać Kölsche i wtedy piszą "Kölsch-style". Żeby daleko nie szukać, przykład tutaj i tutaj.

Comment

• Andi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.07
                  • 1915

proste wyjscie z tego
                  Bierhale niech sobie dalej robi bardzo smaczne piwa i przez wszystkich co je pili lubiane ale wlasnie chodzi mi o ten watek co sam poruszyles-
                  Niech te piwa sie nazawaja
                  ALT Warszawski
                  Weizen Mokotowski czy tez Pils Pruszkowski ala Kölsch i juz po problemie.
                  jezeli ktos nazywa swoje piwa tylko wedle Gatunku albo wedlug Tradycjonalnie regionalnych nazw to musi sie liczys z odezwem albo wrecz z Krytyka.
                  Jak juz wspomnialem w Samych Niemczech gdzie obecnie jest okolo 2500 czynnych Browaröw Alta produkuje okolo 12-15 Browarow a Kölsch jest robiony tylko i wylacznie w Köln i Okolicy.
                  Prawdziwy Alt nie jest nasycany dwotlwnkiem Wegla w celach zeby go Nalewac a leci z beczki pod sila Grawitacyjna ale to tez zaczyna juz zanikac.
                  Dlatego znawcy Alta nie uznaja go za alta jezeli nie pochodzi z okolic dolnego Renu a inni nie uznaja Kölscha nie wyprodukowanego w Köln.
                  Taki podzial juz tutaj byl zawsze i mieszkancy Düsseldorfu albo Köln nie szczedza sobie nawzajem dowcipow albo ustrzykan ale traktuja to z poczuciem duzego humoru i nikt na nikogo sie nie obraza.
                  Mozna powiedziec co sie chce a pozniej tak czy tak kazdy wypije swoje Piwo co PIWEM uwaza.
                  Dla Bayerczyka akuratnie te dwa Piwa nie sa godnym napojem i woli wypic w Köln albo Düsseldorfie Coca-cole.
                  jezeli ja bede w Bierhalle to napewno nie poprosze Kölscha albo Alta bo wiem ze tam go nie dostane

Comment

• docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

Niech te piwa sie nazawaja
                    ALT Warszawski
                    Weizen Mokotowski czy tez Pils Pruszkowski ala Kölsch i juz po problemie.
                    Co do Kolscha zgadzam się, jest to nazwa zastrzeżona ale dlaczego pozostałe piwa warzone według prawideł gatunku nie mogą nosić swoich nazw
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Andi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.07
                      • 1915

A niech sobie nosza nazwy jakie chca tak jak to tutaj jest
                      Piwo to nie nazywa sie Alt tylko Diebels-Alt, Frankenheim Alt itp itd

Comment

• Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

A niech sobie nosza nazwy jakie chca tak jak to tutaj jest
                        Piwo to nie nazywa sie Alt tylko Diebels-Alt, Frankenheim Alt itp itd
                        A jak jest w niemieckich browarach restauracyjnych? Nie zdarza się że piwa nazywane są tylko nazwami stylów?

Comment

• Andi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.07
                          • 1915

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                          A jak jest w niemieckich browarach restauracyjnych? Nie zdarza się że piwa nazywane są tylko nazwami stylów?
                          No wlasnie takie male Browary restauracyjne najbardziej przywiazuja wage do swoich nazw i w Düsseldorfie nikt nie musi powiedziec ze chce ALT-a tylko
                          Düssel,Füchschen,Schumacher albo Uerige

Comment

• żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

Dla mnie to dzielenie włosa na czworo. Zawsze są bardziej i mniej klasyczni przedstawiciele danego gatunku.

Oczywiście prawa związane z geograficznym nazewnictwem piw powinny być respektowane.

Comment

• e-prezes
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19355

tak? przecież zawsze może to być piwo a la ... lub po polsku ... typu ...
                              takie nadużycia zresztą już się stosuje. producenci sera typu feta chyba na oczy nie widzieli prawdziwej fety

Comment