Alty i Kölsche a sprawa polska

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pierre_Dolchee
    Małe Veto co do używania umlautow. Są i bedą dalej używane. Wiem, bo tu mieszkam i używam.
    A co do Kölsch i jesli są produkowane poza Kolonią. Nazwa "Kölsch" jest chroniona i mogą je nosić tylko piwa produkowane w Kolonii lub koło Kolonii (Zunft Köslch - Wiehl)
    Jeśli ktos na tyle zna niemiecki tutaj jest więcej Info co do Kölsch: http://www.koelner-brauerei-verband..../konv_text.htm
    To juz wszystko zostalo powiedziane i odnosne linki przytoczone ale widac w Polsce panuja inne PRAWA
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment

Related Topics

Collapse

• marqqq
      Tyskie, Peroni Nastro Azurro
      marqqq
      Na puszce korpobzdury że niby warzone pod nadzorem Birra Peroni. Tak samo jak Kozel, albo Zateckie w Okocimiu. W składzie Oprócz wody, słodu i chmielu jest kukurydza, raczej znana z Grupy Żywiec.
      Smakuje tak jak typowy koncerniak KP.
      Bardziej to pasuje do jakiejś słabszej warki Żubra,...
      wczoraj, 16:23
    • darekd
      Lubrow, Sladkový
      darekd
      Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
      Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
      2025-04-13, 23:51
    • darekd
      Ale Browar, Grass Hopper
      darekd
      Będąc w pewnym małym sklepiku zauważyłem to piwo w wyprzedaży za ok 4,5 PLN. Nazwa mi nieznana, więc dorzuciłem. Miły sprzedawca zaoferował mi, że spuści mi to piwo o złotówkę jak wezmę dwa, bo termin mu się kończy a ma jeszcze trochę tego. Pomyślałem, jaki miły człowiek... W...
      2025-10-20, 00:24
    • darekd
      ReCraft, West Coast IPA
      darekd
      Pod tą nazwą świętochłowicki browar wypuścił chyba już jakieś piwo, ale w tym wypadku chodzi o:
      piwo uwarzone według receptury Fabiana Wojciecha - zwycięscy konkursu "Warzymy z ReCraftem 2025" organizowanego we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych oraz...
      2025-07-19, 22:56
    • Prusak
      Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
      Prusak
      E: 24 Blg
      A: 10, 5%
      Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
      Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
      W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
      2025-01-03, 01:31
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...