Koźlak Amber a koźlak Belgia - gdzie się podziała etyka?
Collapse
X
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Nie znam takich granic, za to w miarę odróżniam opinię od reakcji na jakieś działanie. Za słownikiem języka polskiego:
opinia:
1. «przekonanie o czymś, pogląd na jakąś sprawę»
2. «sposób, w jaki oceniają kogoś inni»
3. «orzeczenie specjalisty na jakiś temat»
reakcja:
1. «działanie lub zajęcie jakiegoś stanowiska jako odpowiedź na coś»
2. «zachowanie się żywego organizmu wywołane przez jakieś bodźce»
3. «przemiana jednych substancji w inne»
4. «siła wywierana przez jedno ciało materialne na drugie ciało zgodnie z trzecią zasadą dynamiki»
5. «polityczny i ekonomiczny opór przeciw zmianom społecznym»
6. «konserwatywne ugrupowanie dążące do przywrócenia poprzedniego stanu rzeczy»
Pozdrav,
bbrloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Skąd taki wniosek? Równie dobrze można powiedzieć, że dodaje zaraz po tym gdy klient np. spróbuje produktu z BelgiiRynek klientów koźlaka jest nasycony lub prawie nasycony i każda forma wprowadzenia kożlaka zabierza klienta Amberowi.
Jesteś w stanie określić granicę odmienności? Zupełnie inne kolory? Nie wykorzystanie malunku na szkle? Brak kozła tylko wstawienie kozy? A może opinia 72,568902 % konsumentów mówiąca o tym, że nie widzą podobieństwa?Gdyby Belgia wprowadziła na rynek koźlaka z zupełnie odmienną stylistyką (a przeca pole do popisu miała ogromne) byłoby bardzo fajnie.
Dlaczego Twój protest ma nie dać wiele. Przecież ten rynek jest zdaje się nasycony?Dopóki nie zmienią stylistyki nie kupię belgijskiego Koźlaka i tyle. Tylko, że mój protest nie wiele da.
Jesteś jego ważną częścią i masz duże znaczenie moim zdaniem, tak jak każdy z nas: kupuj Ambera, nie kupuj Belgii - jeśli Twoją opinię i idące za tym działanie powtórzy większa ilość osób, to Twój protest da bardzo wiele. Jeśli dołożyć do tego odpowiednią reakcję samego Ambera, to Belgia może się całkiem zdziwić 
Pozdrav
bbrloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
W tym przypadku wątpliwości nie mam żadnych. 99,...% konsumentów widzi podobieństwo, a 7 osób upiera się, że go nie widzi
Mój pojedyńczy protest nie da wiele, ale ogólny z pewnością tak. Dlaczego mój pojedyńczy nie da? Bo w ciągu roku wydaję na koźlaki 42 złote. Straty takiej kasy browar nie zauważyDlaczego Twój protest ma nie dać wiele. Przecież ten rynek jest zdaje się nasycony?
Jesteś jego ważną częścią i masz duże znaczenie moim zdaniem, tak jak każdy z nas: kupuj Ambera, nie kupuj Belgii - jeśli Twoją opinię i idące za tym działanie powtórzy większa ilość osób, to Twój protest da bardzo wiele.
Jeśli jednak będzie to 1000 osób, to może...
PoszukujęComment
-
ja też je widzę wbrew pozoromW tym przypadku wątpliwości nie mam żadnych. 99,...% konsumentów widzi podobieństwo, a 7 osób upiera się, że go nie widzi

w kupie siła przecieżMój pojedyńczy protest nie da wiele, ale ogólny z pewnością tak. Dlaczego mój pojedyńczy nie da? Bo w ciągu roku wydaję na koźlaki 42 złote. Straty takiej kasy browar nie zauważy
Jeśli jednak będzie to 1000 osób, to może...
brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
Comment
-
No to jeszcze krótko o "moim subiektywnym" odczuciu.
Gdybym poświęcił jakiemuś przedsięwzięciu cząstkę swojego życia: obserwowałbym jak się rodzi, rozwija i zaczyna owocować, a ktoś podszyłby się pod moje przedsięwzięcie i zaczynał niszczyć pojawiające się owoce, to zadzwoniłbym do znajomych ze wschodu by po swojemu załatwili sprawę*
*"zadzwoniłbym do znajomych ze wschodu by po swojemu załatwili sprawę"- by nie było wątpliwości oznajmiam, że to tylko figura stylistyczna
PoszukujęComment
-
Subiektywnie, to ja ostatnio zasadziłem kapustę. Patrzyłem jak rośnie, dojrzewa, potem ją ściąłem i sprzedałem. I tak od kliku lat, aż tu nagle, w tym roku, pojawił się inny sprzedawca kapusty. Była całkiem podobna do mojej, chociaż mniejsza, brzydsza, i podobno całkiem niesmaczna. Kumpel podpowiadał, żeby zadzwonić po ruskich i wykończyć kolesia, ale go nie posłuchałem i się nie przejąłem. Zacząłem wyraźnie mówić każdemu kupującemu, że moja kapusta jest lepsza, a poza tym, że lepiej ją znają no i dzięki temu mogą mi zaufać - w końcu sprzedaję ją od lat. Nie wszyscy kupujący to słyszą, bo nie mam dobrych głośników, żeby przekazać moje słowa, ale Ci, którzy kupują przekazują znajomym, a Ci którzy szukają, sprawdzają jedną i drugą kapustę i wybierają moją. Mam wciąż dużo klientów i nie martwię się tym, że tamten koleś też sprzedaje kapustę - jego pomysł na biznes nie ma większych szans na dłuższą metę...brloin; od Szczecina do WrocławiaComment
-
No to wynika z tego jasno, że przy okazji reakcji na nieetyczne zachowanie BB, Marusia wyraziła swoją opinię o tego typu działaniach. Czyżby przekroczyła jakiekolwiek granice? A jeśli tak, to jakie, bo tego cały czas nie napisałeś....
Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2007-06-30, 10:54.
Comment
-
Alternatywne zakończenie:Subiektywnie, to ja ostatnio zasadziłem kapustę. Patrzyłem jak rośnie, dojrzewa, potem ją ściąłem i sprzedałem. I tak od kliku lat, aż tu nagle, w tym roku, pojawił się inny sprzedawca kapusty. Była całkiem podobna do mojej, chociaż mniejsza, brzydsza, i podobno całkiem niesmaczna. Kumpel podpowiadał, żeby zadzwonić po ruskich i wykończyć kolesia, ale go nie posłuchałem i się nie przejąłem. Zacząłem wyraźnie mówić każdemu kupującemu, że moja kapusta jest lepsza, a poza tym, że lepiej ją znają no i dzięki temu mogą mi zaufać - w końcu sprzedaję ją od lat. Nie wszyscy kupujący to słyszą, bo nie mam dobrych głośników, żeby przekazać moje słowa, ale Ci, którzy kupują przekazują znajomym, a Ci którzy szukają, sprawdzają jedną i drugą kapustę i wybierają ...
W tym czasie ten inny sprzedawca kapusty (ma 6 razy więcej kasy niż Ty) wykupił wszystkie stoiska na rynku, tym Twoim i w okolicy 50km, wykupił reklamę w telewizji i obniżył jeszcze cenę kapusty, a do każdej kupionej dorzucał drugą gratis. Ty nie mając gdzie sprzedawać jeździsz 50 km, ale podnisło Ci to koszty i podnosisz cenę kapuchy. Kupują ją Twoi znajomi, bo wiedzą, że jest lepsza i wszystkim opowiadają, ale tylko nielicznym chce się jeździć 50km i płacić już teraz trzy razy więcej za kapustę i Twój interes pada. A tak się k... starałeś. Przerzucasz się na rzodkiewkę, bo przecież masz łeb do interesów. W sumie też Ci sie udało.
Twój konkurent zarabia krocie, podnosi jakość kapuchy zatrudniając fachowców. Na rynku pozostała jego kapucha i Twoi kumple zapomnieli o tym, że to Ty kiedyś miałeś najlepszą kapuchę w kraju i kupują jego, wychwalając pod niebiosa Twoją rzodkiewkę. A pewnego razu Twój najlepszy przyjaciel zajadając kapustę Twego konkurenta pyta Ciebie: "Ty, czemu już nie sprzedajesz kapusty, Twoja była także prawie tak dobra?"
THE END
napisy końcowe
Ostatnia zmiana dokonana przez Bombadil13; 2007-06-30, 10:59.PoszukujęComment
-
Ten tekst byłby bardzo fajny, gdyby był na temat... Niestety nie jest. Bo my nie rozmawiamy o kapuście, a opakowaniu tejże kapusty. Gdybyś od lat zamykał ową kapustę np. w drewnianą skrzyneczkę i dzięki temu byś się kojarzył (korzystnie, bądź też nie, ale kojarzył) klientowi, a nagle jakiś koleś wykorzystuje Twój pomysł i sprzedaje swoją kapustę w bardzo podobnej skrzyneczce, to koleś ten wykorzystuje fakt Twojej pozycji na rynku i świadomie podszywa się pod Ciebie, tym samym przejmując (bądź zniechęcając do kupna kapusty w skrzyneczce - o ile jego kapusta jest gorsza) Twoich klientów.Subiektywnie, to ja ostatnio zasadziłem kapustę. Patrzyłem jak rośnie, dojrzewa, potem ją ściąłem i sprzedałem. I tak od kliku lat, aż tu nagle, w tym roku, pojawił się inny sprzedawca kapusty. Była całkiem podobna do mojej, chociaż mniejsza, brzydsza, i podobno całkiem niesmaczna. (...)
I o ile sprzedawałbyć ową kapustę jedynie we własnej wsi - mógłbyś ustnie przekonać swoich klientów, że oszust się pod Ciebie podszywa i aby uważali.
Jeśli natomiast sprzedawałbyś tą kapustę w całej Polsce - to ciekawam bardzo, kiedy wszyscy Twoi klienci dowiedzieliby się z poczty pantoflowej, że ktoś podszywa się pod Ciebie...
Comment
-
No i co z tego? To jest zabronione? Po co takie dyrdymały wypisujesz, nie rozumiem zupełnie.
P.S. A porównanie z kapustą - żenada, wysiliłbyś się bardziej. Żeby to jeszcze była kapusta w nowym, wymyślonym przez Ciebie kolorze, specjalnie zmodyfikowana genetycznie w kształcie żyrafy. to bardziej by się kupy trzymało
O, Małażonka mnie wyprzedziła
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-06-30, 11:06.Comment