Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
A ile kilometrów obejmuje okolica?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
W samym Brnie w tym roku nic nie powstało. W zeszłym i owszem - sztuk dwie.
Chodzi mi o Brno i okolice, plus minus jakieś 50 km.
Właśnie jestem po kolejnej wizycie w węgierskim minibrowarze w Ménfõcsanak, w listopadzie jeszcze działał, a kilka dni temu w czasie odwiedzin dowiedziałem się od właściciela, że już koniec produkcji(jakieś 5 miesięcy) a sprzęt powędrował do Brna.
W samym Brnie nic nowego nie powstało i nie wyczytałem, żeby coś miało się otworzyć.
Natomiast w niedalekiej przyszłości mają otworzyć podwoje browarki w Padochovie (teraz tam jest hurtownia piwa - www.pivovarpadochov.cz) oraz w Šlapanicach. Z dalszych okolic w planach są Topolany, Syrovín i Slavkov, ale w tym ostatnim to już własna produkcja producenta sprzętu (Destila).
Z innej beczki - nie tak dawno otwarty został browar w Šitbořicach.
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-08-11, 21:57.
Ależ jest u mnie na mapie od 20. sierpnia. Ale fakt - nie wspomniałem o tym. Wczoraj kupiłem sobie w Jihlavie słynną już mapę czeskich browarów (edycja trzecia, z tego roku) i są tam wymienione jako czynne jeszcze inne browarki, między innymi jest reaktywacja Xaviera. Będę musiał zgłębić temat.
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-09-12, 23:51.
(181) Minipivovar Radnice - rusza 28 września.
cytat: Slavnostní otevření Minipivovaru Radnice se koná v pátek 28.9. od 15 hod.v restauraci Stodola v Radnicích u Rokycan.Restaurace se nachází na náměstí naproti autobusové zastávce.
Nie bywałe, że w tak małej miejscowości powstał trzeci browar. Wiem, Telč to bajkowe miasteczko wpisane na listę UNESSCO, ale niestety czasy się zmieniły i turystów mało. W sumie to praktycznie nie ma ich wcale. W lokalach w większości siedzą tubylcy, przez rynek raz na jakiś czas przejdą...
Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....
Horažďovice to historyczne miasteczko w Czechach, położone około 17 km na północny zachód od Strakonic. Prawdopodobnie założone w X wieku jako osada poszukiwaczy złota . Na rynku góruje ładny kościół, równie ładne kamienice, ale i wszechobecna betonoza, szkoda, bo cienia i...
Strakonice, to malownicze miasto w południowych Czechach, położone na zbiegu rzek Otavy i Volyňki. Po jednej stronie rzeki można zwiedzać ładny, gotycki zamek, a po drugiej na skromnym, kiszkowatym ryneczku od 2022 roku działa browar Haďák.
Pierwszy człon nazwy browaru to nazwisko właściciela,...
Obecnie browar mieści się pod adresem : Bezručova 613/30 w pięknie odrestaurowanym budynku dawnego młyna : 6 sierpnia 2025, po obejrzeniu Diabelskich Głów i innych ciekawych form skalnych w miejscowości Želízy-Liběchov wizyta w Melniku była niejako obowiązkiem - jak się okazalo bardzo...
Comment