Stworzenie knajpki, czy też pubu :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #91
    Losie. Masz rację. W Czechach można kupić piwa miodowe, pszeniczne, a nawet jagodowe zdaje się. Piłem nawet czeski pale ale.
    Pierwszy raz po prostu widzę, żeby ktoś dziwił się, że ww piw nie można kupić w polskim pubie i wywnioskował z tego, że to nędzny lokal...

    Comment

    • artur2
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 535

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh
      P.s Ja literki c z kreseczką na górze nie mam od 3 lat. Włącza mi sie jakiś program
      To nie jest czasem Catalyst Control Center ?
      Wystarczy drobna zmiana w konfiguracji ww. programu.
      Skoro już temat się rozmydlił...
      Mniej alkoholu, więcej smaku !
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19351

        #93
        Temat w wielu głowach rodzi się nie raz. Ciekawe czy Kwiatt, Scriptus czy Kaowiec uruchomili w końcu swoje lokale? A może skończyło się na marzeniach?

        Comment

        • kofer
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.02
          • 19

          #94
          Pisałem w tym wątku o moim lokalu w 2008 roku, a od tego czasu zmieniło się bardzo dużo. Jak teraz przeczytałem moje - i innych wpisy - to aż się za głowę złapałem, że mogło być tak źle. Teraz wszyscy chcą mieć kilka kranów - jeśli nie kilkanaście, piw w kegach do wyboru setki. Piwo stało się "trendy", wzrósł popyt, wzrosła podaż - sam jestem ciekaw jak teraz prowadzi się bar/pub z piwem.

          Comment

          • Kajarka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.08
            • 4

            #95
            Trzeba by mieć biznesplan i dobrze rozpoznać zapotrzebowanie, ale to się wydaje złoty interes

            Comment

            • kofer
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.02
              • 19

              #96
              Z tym złotem bym nie przesadzał, ludzie ciężko harują by wyjść na zero. Wróciłem właśnie z wakacji, łatwiej mi było kupić piwo "nowofalowe" w Zakopanem niż w Krakowie - ale tymi w Zakopanem nikt oprócz mnie się nie zainteresował. Jak w undergroundowym niegdyś klubie RE w Krakowie spytałem się o takie, to pani pomyślała chyba, że namawiam ją na perwersyjne seks (a leją tam ... Tyskie). W "House of beer" leją z kranu dwa polskie piwa, a piwem dnia jest Staropramen. Możliwości są, ale klient nadal albo nie ma pieniędzy, albo pije jakieś szczochy. I pomysłem okazuje się lanie Tyskacza.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19351

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kofer
                Z tym złotem bym nie przesadzał, ludzie ciężko harują by wyjść na zero. Wróciłem właśnie z wakacji, łatwiej mi było kupić piwo "nowofalowe" w Zakopanem niż w Krakowie -
                To kiepsko szukałeś. A skoro Zakopane jest dużo mniejsze od Krakowa to i łatwiej tam znaleźć.

                (...)ale tymi w Zakopanem nikt oprócz mnie się nie zainteresował.
                A oczekiwałeś czegoś odwrotnego??

                Jak w undergroundowym niegdyś klubie RE w Krakowie spytałem się o takie, to pani pomyślała chyba, że namawiam ją na perwersyjne seks (a leją tam ... Tyskie).
                Nieźle, to tak jakby iść do zegarmistrza i zapytać o kupno zegarka Patek.


                W "House of beer" leją z kranu dwa polskie piwa, a piwem dnia jest Staropramen. Możliwości są, ale klient nadal albo nie ma pieniędzy, albo pije jakieś szczochy. I pomysłem okazuje się lanie Tyskacza.
                Kiepskie lokale odwiedzasz, bo w Krakowie jest ich trochę i jest w czym wybrać.

                Comment

                • kofer
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.02
                  • 19

                  #98
                  Ja nie szukałem, bo sam wiem gdzie te piwa w Krakowie są (np. obok House of Beer jest Viva la Pinta). Chodzi mi o to, że mainstream jest w Polsce od lat niezmienny i wiele tu się nie zmieniło.

                  Comment

                  • yoda79
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.01
                    • 861

                    #99
                    Nigdy się nie zmieni, to logiczne.

                    Comment

                    • kofer
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2006.02
                      • 19

                      #100
                      Zmienić się może, zwłaszcza na gorsze, gdy zadziała prawo Kopernika-Greshama. Ale liczyłem - i nadal liczę - na modę. A modzie ulegają młodzi i bardziej zamożni, wiec dlatego to co zobaczyłem w Krakowie trochę mnie zdziwiło. U mnie w Warszawie po prawej stronie też nie jest różowo - pierwsze sklepy z ofertą "nowofalową" pojawiły się rok temu, a teraz naliczyłem ich 7 - zakładam że to dopiero początek a nie apogeum.

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #101
                        To jest i tak dużo, patrząc na Warszawę przez pryzmat Pragi na przyklad albo Bratysławy. A craft nigdy poza pewne wąskie ramy nie wyjdzie.

                        Comment

                        • kofer
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.02
                          • 19

                          #102
                          Przy okazji - pomyliłem się z tymi tap barami po prawej stronie Wawy, wczoraj znalazłem "Przystanek Grochów" na Grochowskiej, leją z 8 kranów, w zasadzie prawie same kontraktowe/rzemieślnicze. Według mnie tam zupełnie nie ma klienteli na takie piwa, obym się mylił. To będzie dobry sprawdzian na niszowość rzemiosła.

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • Serokomlak
                            Szwecja, Olandia, Rälla, Idrottsvägen 2, Fireside Brewery
                            Serokomlak
                            Olandia (137 km długości i od 5 do 16 km szerokości) to druga co do wielkości wyspa (o powierzchni 1342 km²) Szwecji, którą zamieszkuje nieco ponad 26 tys. osób. Jest to także jedna z najpopularniejszych w kraju letnich destynacji. Mimo to działają tu jedynie dwa browary. Oba niewielkie....
                            2025-09-29, 21:43
                          • dadek
                            Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                            dadek
                            Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                            2024-05-12, 23:57
                          • Shedao
                            Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
                            Shedao
                            Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

                            Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
                            2025-01-07, 14:16
                          • bastion
                            Słowacja. Prievidza, Gorazdovo Nabrezie 50, Camelot Pub.
                            bastion
                            W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
                            Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...
                            2023-02-28, 23:43
                          • pebejot
                            USA, Nowy Jork, 15E 7th Street, McSorley's Old Ale House
                            pebejot
                            Będąc na Manhattanie koniecznie trzeba odwiedzić najstarszy pub w Nowym Jorku, działający od 168 lat.
                            McSorley's Old Ale House znajduje się w pobliżu stacji metra Astor Pl zielonych linii 4 i 6.

                            Jest to pub w Irlandzkim stylu, co już u progu zwiastuje witryna.
                            Wchodząc...
                            2022-03-11, 15:48
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...