piwo warzone bez użycia pszenicy i kukurydzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • platyn
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.07
    • 13

    #1

    piwo warzone bez użycia pszenicy i kukurydzy

    Witam,
    Poszukuję piwa odpowiadającego mojej diecie (alergia ), przy warzeniu którego nie były użyte pszenica i kukurydza. Jak do tej pory piłem piwo Neumarkter Lammsbrau Glutenfrei - "organiczny" pilsner o całkiem dobrym smaku.
    Mieszkam w Białymstoku i mam dostęp do kilku dobrych monopoli, ale nie wiem, czy mogę zaufać kontretykietom (w przypadku KP na pewno nie, to już wiem)
    W grę wchodzą również piwa zagraniczne, ostatnio piłem piwo Hollandia i nie zauważyłem objawów alergii.

    Proszę o radę, może ktoś z szanownych forumowiczów ma dostęp do danych z poszczególnych browarów, w szczególności zależy mi na piwach ogólnodostępnych, ale jak napisałem wcześniej w grę wchodzi wszystko "dozwolone".

    Pozdrawiam,
    platyn
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Zacznij sam warzyć.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Unikaj piw z koncernów.
      Potestuj np Ciechana, Konstancina (dostępne np tu lub tu).
      Większość piw niemieckich powołuje się na prawo czystości, więc kukurydzy mieć nie powinna, ale uważaj na słód pszeniczny.

      Comment

      • platyn
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.07
        • 13

        #4
        Pobuszuję w Piotrze i Pawle, ewentualnie na Słonimskiej, tudzież w Alkoholach Świata. Generalnie nie jest to łatwe zadanie, bo producenci często nie przyznają się do stosowania dodatków.
        Wyślę zapytania do kilku pomniejszych browarów.

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13965

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
          Potestuj np Ciechana, Konstancina
          No tak, ale z wyjątkiem Zdrojowego! To ma z natury swej trochę słodu pszenicznego.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2009-08-06, 13:13.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • platyn
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.07
            • 13

            #6
            Wysłałem zapytania do Ciechana, Konstancina, Ambera, Namysłowa, Jabłonowa i Krajana
            Amber chwali się na stronie www, że stosuje prawo czystości (kukurydza), zobaczymy co powie o pszenicy.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika platyn
              Wysłałem zapytania do Ciechana, Konstancina, Ambera, Namysłowa, Jabłonowa i Krajana
              Amber chwali się na stronie www, że stosuje prawo czystości (kukurydza), zobaczymy co powie o pszenicy.
              Pszenicą się nie przejmuj. Słód pszeniczny jest droższy od jęczmiennego i raczej nikt go nie dodaje jako wypełniacza. Jeśli jest w składzie to browar raczej chwali się tym na etykiecie jak producent Zdrojowego. Dotyczy też Ciechana Pszenicznego ...

              Comment

              • platyn
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.07
                • 13

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                Pszenicą się nie przejmuj. Słód pszeniczny jest droższy od jęczmiennego i raczej nikt go nie dodaje jako wypełniacza. Jeśli jest w składzie to browar raczej chwali się tym na etykiecie jak producent Zdrojowego. Dotyczy też Ciechana Pszenicznego ...
                Z drugiej jednak strony KP używa pszenicy przy produkcji Lecha, Żubra i Tyskiego (potwierdzona informacja) co, że tak powiem, czuję na własnej skórze

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10880

                  #9
                  Kukurydzy kolego a nie pszenicy (również sprawdzona informacja).
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika platyn
                    Z drugiej jednak strony KP używa pszenicy przy produkcji Lecha, Żubra i Tyskiego (potwierdzona informacja) co, że tak powiem, czuję na własnej skórze
                    Jesteś pewien, że pszenicy, a nie kukurydzy??
                    Z drugiej strony KP (i nie tylko oni) używa do produkcji wielu nieciekawych składników, czego Ci raczej nikt oficjalnie nie potwierdzi...

                    Comment

                    • platyn
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.07
                      • 13

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                      Kukurydzy kolego a nie pszenicy (również sprawdzona informacja).
                      To prawda, pomyliłem pszenicę z kukurydzą, jednak dla mnie to i tak bez znaczenia

                      Comment

                      • platyn
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.07
                        • 13

                        #12
                        Tu z kolei piszą, że w wyrobach KP jest używana pszenica, ani słowa o kukurydzy, stąd mój pierwszy post o tym, jednak dobrze zapamiętałem
                        http://www.talkingalcohol.com/polski....asp?pageid=17

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika platyn
                          To prawda, pomyliłem pszenicę z kukurydzą, jednak dla mnie to i tak bez znaczenia
                          Dla nas ma to kolosalne znaczenie.

                          Ale wracając jeszcze do pszenicy. Gdzieś obiło mi się o uszy, że jest ona surowcem do wyrobu syropów skrobiowych, które namiętnie stosują koncerny. W jednym z wywiadów, ktoś z decydentów wielkiej trójki narzekał, że wzrosły ceny aluminium, słodu, chmielu i pszenicy właśnie.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika platyn
                            Tu z kolei piszą, że w wyrobach KP jest używana pszenica, ani słowa o kukurydzy, stąd mój pierwszy post o tym, jednak dobrze zapamiętałem
                            http://www.talkingalcohol.com/polski....asp?pageid=17
                            No to są jakieś jaja - stronka jest firmowana przez KP...

                            Comment

                            • platyn
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.07
                              • 13

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                              No to są jakieś jaja - stronka jest firmowana przez KP...
                              Widocznie dodają pszenicę w postaci skrobi (to już nie białko, więc nie uczula, chociaż dochodzi jeszcze kwestia oczyszczenia), chociaż nie można wykluczyć, że zostawiają trochę białek pszenicznych dla smaku.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                                dadek
                                W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                                2024-09-03, 03:08
                              • smir
                                Kupię szkło do pszenicy
                                smir
                                Tak jak w temacie, chętnie kupię jakieś szkło/szkła do pszenicy. Najlepiej podawać ceny z wliczoną już wysyłką
                                2020-06-16, 14:58
                              • kaczka116
                                Largus, Kręgi W Pszenicy
                                kaczka116
                                Piwo gotowe do oceny
                                2020-03-14, 09:02
                              • dadek
                                Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
                                dadek
                                Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
                                Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
                                2024-09-13, 00:59
                              • darekd
                                Wieninger, Kerndl-Kini
                                darekd
                                Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

                                Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
                                W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
                                2024-03-21, 22:52
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...