piwo warzone bez użycia pszenicy i kukurydzy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DarkoKP stosuje takie syropy.Comment
-
Nie zgadza się. Nie chcę rozwijać tematu, ale z pewnością nie są dodawane do piw smakowych, bo ten browar takich piw w owym czasie nie robił. Na pewno za to takie syropy były stosowane na warzelni.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkoale z pewnością nie są dodawane do piw smakowych
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkobo ten browar takich piw w owym czasie nie robił. Na pewno za to takie syropy były stosowane na warzelni.Comment
-
-
Koncerniści specjaliści warzą piwo nawet z liści, hihihi, taki to obraz utrwalany przez pewną część forumowiczów właśnie burzysz, dlatego takie niedowierzanie. Prawda jak zwykle leży po środku. Nie wszystkie koncerny dodaja kukurydze, a małe browary nie zawsze warzą z samego słodu. Z jednej strony KP w reklamie(tyskiego) wyśmiewa tych co dodają kukurydze do zasypu, z drugiej SAB sam w opisie jednego swojego piwa wręcz jako zalete wskazuje że jest warzone w ogromnym procencie z kukurydzy z dodatkiem słodu z jakiegos cudownego jęczmienia. Nie tutaj problem, mojm zdaniem, problem w tym że masowe piwa są po prostu uśredniane, pozbawione specyficznych smaczków, one mają być wypijalne dla każdego, potem dobra reklama i pole popisu dla przedstawicieli handlowych.Comment
-
Comment
-
Jak pisze Gobong reklama nie ma nic wspólnego z prawdą i ja się z tym zgadzam (to odnośnie tego co wypisuje się na różnych stronach internetowych).
Darko:
tu nie chodzi o upór, ale siedzę w tej branży bardzo długo. Ja też zadam pytanie. Jak myślisz ile % taki duży browar daje tego syropu do brzeczki?
Przyjmijmy że 10% bo mniejsza ilość nie wpłynęłaby znacząco na smak piwa. Zasyp słodu w takim browarze to około 10t na warkę, a warek w sezonie robi się nawet ponad 40 dobowo. To oznacza, że na dobę potrzeba by było ok. 40 ton syropu czyli dwie cysterny. Nikt tego ręcznie wiaderkami nie wleje. Potrzebne są zbiorniki, instalacje, dozownik itp. Sprawdzałeś, to wszystko jest w tym browarze o którym piszesz?Comment
-
-
Ja tylko odniosłem sie do tegoco napisał wogosz na temat stosowania kukurydzy przez browar w Czarnkowie, ja na ten temat nic nie wiem, wiem na temat innego browaru i napisałem tylko że nie tylko Czarnków(w domyśle o ile ten browar to robi) stosuje kukurydze, tak więc prosze o nie wkładanie cudzych słów w moje usta. Z przykrością stwierdzam że do paru osób na tym forum nalezy pisac bardzo powoli.Comment
-
Gwoli ścisłości, nie mam nic przeciwko stosowaniu kukurydzy czy też innych dodatków poprzez różne browary. Mnie interesuje ostateczny efekt, czyli smak. Sam bawiąc sie w piwowara stosuje także różne dodatki. Zreszta nie tylko ja. Wszak całe style tym sie wyróżniają. Więc rozumiem dyskusje na temat tych niesłodowych dodatków jako czysto naukową. Wszak samo piwo oceniamy po barwie, obecności czy też nie piany, wysyceniu dwutlenkiem węgla i przedewszystkim zapachu i smaku. Niepasteryzowane piwo z Czarnkowa nadal mi bedzie smakowało nawet jak sie okaże że naprawde dodają tam kukurydze. No chyba że coś tam wykombinuja dziwnego.
Comment
-
Gdybyś czytał ze ZROZUMIENIEM wiedzisał byś, że browar aktualnie nie stosuje tego ziarna. A ty powielasz po prostu plotki!Comment
Related Topics
Collapse
-
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
-
Channel: Niemcy
-
-
Tak jak w temacie, chętnie kupię jakieś szkło/szkła do pszenicy. Najlepiej podawać ceny z wliczoną już wysyłką
-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
-
Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...-
Channel: Niemcy
-
-
Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.
Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment