Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych
Collapse
X
-
5560 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Dosłownie nigdzie nie porównałeś, ale określenie, że "środowisko tego forum jest chore" siłą rzeczy nasuwa wniosek, że jest inne, zdrowe forum
Potwierdzam.Comment
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
Moim zdaniem zacytowane określenie nie pozwala wyciągać wniosków na temat istnienia innych forów, ani tym bardziej o stanie ich zdrowia
.
Comment
-
Jako "zdolny archiwista" pomogę może? Otóż trzeba spytać e-prezesa:
Comment
-
-
Odnosiłem się do zdania Czesa o chorym browar.biz (którego nie mogę teraz znaleźć, ale wiem że był). Jak tu nie uznać, że jako zdrowy miał na myśli piwo.org skoro tam takiej zajadłej dyskusji z atakami personalnymi nie było a członkami stowarzyszenia są aktywni użytkownicy tegoż forum.Comment
-
Pewno i tak niektórzy wiedzą lepiej ode mnie co miałem na myśli, ale raz jeszcze oświadczam: użyłem tego nieszczęsnego określenia "chore" wyłącznie w kontekście afery czarnkowskiej. W listopadzie "zupa z fikcyjną niepasteryzacją Noteckiego się wylewa", a w lutym Noteckie zostaje Piwem Roku Browar.biz. Najbardziej opiniotwórczym aktywistom portalu fakt, że są oszukiwani przez browar w Czarnkowie zdawał się nie przeszkadzać. Taką sytuację uznałem i nadal uznaję za niezdrową, ale pewno jestem "starej daty".Odnosiłem się do zdania Czesa o chorym browar.biz (którego nie mogę teraz znaleźć, ale wiem że był). Jak tu nie uznać, że jako zdrowy miał na myśli piwo.org skoro tam takiej zajadłej dyskusji z atakami personalnymi nie było a członkami stowarzyszenia są aktywni użytkownicy tegoż forum.
Co do "Żywego": Simon był świetnym marketingowcem, ale nie technologiem. Twierdząc, że piwo przechodziło mikrofiltrację wyjaławiającą "strzelał sobie w stopę". Wszak za jego czasów w składzie "Żywego" na kontretykiecie figurowały "żywe kultury drożdży".O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
On to mówił już po "aferze" z pseudo żywymi drożdżami. Wiem, że faktycznie nie zdawał sobie sprawy z babola, szkoda, że technolog nie miał swoich uwag - może go nie poprosili... Simon był świetnym marketingowcem, który, nieskromnie pisząc, po zapoznaniu się ze społecznością tego forum zaczął się faktycznie interesować piwem, jako piwem, a nie tylko produktem, zatem też był czymś więcej, niż tylko marketingowcem.
Co do "Żywego": Simon był świetnym marketingowcem, ale nie technologiem. Twierdząc, że piwo przechodziło mikrofiltrację wyjaławiającą "strzelał sobie w stopę". Wszak za jego czasów w składzie "Żywego" na kontretykiecie figurowały "żywe kultury drożdży".Comment
-
Zgadza się. Sam mu to wytknąłem. Zarzekał się, że technolog zapewniał go, że mimo wszystko trochę tych drożdży tam jest. Ale po podobnej demaskatorskiej akcji, kiedy iron mikroskopował Żywe i nie znalazł ani żywych ani martwych drożdży, Amber usunął napis o "zawieraniu żywych kulturach drożdży". Teraz na etykiecie żywe kultury drożdży widnieją w surowcach, tak samo jak chmiel i słód. I tak samo jak w piwie nie ma chmielu i słodu a jedynie ich pochodne, tak samo nie ma w nim drożdży. Moim zdaniem w 100% uczciwie, choć wiadomo, że nieco liczą na nieświadomość konsumenta.Co do "Żywego": Simon był świetnym marketingowcem, ale nie technologiem. Twierdząc, że piwo przechodziło mikrofiltrację wyjaławiającą "strzelał sobie w stopę". Wszak za jego czasów w składzie "Żywego" na kontretykiecie figurowały "żywe kultury drożdży".
Z innej, acz pokrewnej beczki. Na nowych niefiltrowanych Corneliusach - Honig Weizen, Greener Bio-Up, Ale Ale i Premium Lager, wielkimi literami napisano Niefiltrowane i Bez Konserwantów. O pasteryzacji lub jej braku ani słowa. A piwo te są ani chybi pasteryzowane, w końcu mają datę przydatności ponad półroczną. Nigdzie jednak ani słowa o pasteryzacji. Klient myśli niefiltrowane->naturalne->niepasteryzowane i się myli.Comment
Related Topics
Collapse
-
W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...2025-09-25, 23:46 -
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Browar Ciechan, właściciel takich marek jak Ciechan Wyborne czy Ciechan Miodowe - to zakład z ponad 300 letnią tradycją warzenia piwa.
Obecnie jest jedną z czołowych firm w segmencie browarów regionalnych.
Obecnie poszukujemy
Technologa produkcji piwa/Piwowara
...2018-08-06, 09:12 -
Kolejny minibrowar w bogatszej dzielnicy Quito, miejsce gdzie gromadzi się burżujstwo i białasy z północnego kontynentu.
Minibrowar założony w 2011 roku, nawiązujący wystrojem wnętrza do Bawarskiego stylu i kultury, co nie bardzo ma odwzorowanie w karcie, a tym bardziej w jakości i...-
Channel: Ameryka Południowa
-
- Loading...
- Koniec listy.
Nic nie zniknęło.
Comment