Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2486

    #331
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Klient myśli niefiltrowane->naturalne->niepasteryzowane i się myli.
    Na Żywym napisane jest: naturalne niepasteryzowane. Też pudło.

    Comment

    • emes
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 4275

      #332
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
      ...

      Co do "Żywego": Simon był świetnym marketingowcem, ale nie technologiem. Twierdząc, że piwo przechodziło mikrofiltrację wyjaławiającą "strzelał sobie w stopę". Wszak za jego czasów w składzie "Żywego" na kontretykiecie figurowały "żywe kultury drożdży".
      Ale tu jest sprzeczność. Jeśli Simon był świetnym marketingowcem, to by nie "strzelał sobie w stopę" informacjami o mikrofiltracji wyjaławiającej. Sęk w tym, że o mikrofiltracji wiedziało niewiele osób, a Simon był na tyle przyzwoitą osobą, że o tym, zainteresowanym, np na zjazdach browaru.biz po prostu mówił. Gdyby był świetnym technologiem, to pewnie by miał zakaz mówienia czy piwo przechodzi mikrofiltrację wyjaławiającą, skoro na etykiecie jest , że zawiera "żywe kultury drożdży". Jak się okazało, że piwo Żywe nie zawiera żywych kultury drożdży, to Browar Amber się wycofał z takiej informacji na etykiecie. Była wpadka, ale browar się przyzwoicie z niej wycofał.
      Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2010-03-25, 22:13.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #333
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
        Na Żywym napisane jest: naturalne niepasteryzowane. Też pudło.
        Jakie pudło? Żywe jest mikrofiltrowane i niepasteryzowane. Gdzie Cię okłamali?
        blog.kopyra.com

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #334
          Coś w tym jest - sam przez długi czas byłem przekonany, że oszukują z tą pasteryzacją. Pokiełbasiło mi się z drożdżami - gdzieś dzwoniło, ale nie wiadomo, w którym kościele.

          Comment

          • skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2486

            #335
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            Jakie pudło? Żywe jest mikrofiltrowane i niepasteryzowane. Gdzie Cię okłamali?
            Ale informacji o mikrofiltracji brak. Klient myśli niepasteryzowane -> naturalne -> niewyjałowione -> z żywymi kulturami drożdży -> i się myli.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #336
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
              Na Żywym napisane jest: naturalne niepasteryzowane. Też pudło.
              No to pisałem, że bazują na pewnym skojarzeniu klienta.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              Moim zdaniem w 100% uczciwie, choć wiadomo, że nieco liczą na nieświadomość konsumenta.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2486

                #337
                Mam wątpliwości czy w 100% uczciwe. Bo to jest zatajenie pewnej informacji, która dla konsumenta może być ważna, a na pewno wpływa na sam produkt. Równie dobrze można pisać: nasze piwo nie zawiera cholesterolu. Też prawda, tyle tylko, że żadne nie zawiera.

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2486

                  #338
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                  Informacja od Prezesa SRBP, Andrzeja Olkowskiego:
                  Zarząd SRBP to Olkowski, Buksowicz, Przybyło. Komisja Rewizyjna: Luckiewicz, Supada, Stamm.
                  Może ktoś przypomni jakie browary reprezentują owi panowie.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #339
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                    Mam wątpliwości czy w 100% uczciwe. Bo to jest zatajenie pewnej informacji, która dla konsumenta może być ważna, a na pewno wpływa na sam produkt. Równie dobrze można pisać: nasze piwo nie zawiera cholesterolu. Też prawda, tyle tylko, że żadne nie zawiera.
                    Dokładnie, tak samo jest z napisem "Bez Konserwantów". Zresztą podobne praktyki są zabronione. Na jogurcie/kefirze/ nie wolno napisać "bez konserwantów" bo wszystkie są bez konserwantów.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #340
                      Skitof, naprawdę uważasz, że jeśli napiszą na butelce "mikrofiltrowane", to przeciętnemu konsumentowi to coś powie?

                      Ale zgadzam się, że taka informacja powinna znaleźć się na etykiecie, zwłaszcza w kontekście mody na niepasteryzowane (chyba można tak powiedzieć). Dowiedzmy się, kto jest bliżej odmienianej przez wszystkie przypadki tradycji.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #341
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                        Skitof, naprawdę uważasz, że jeśli napiszą na butelce "mikrofiltrowane", to przeciętnemu konsumentowi to coś powie?

                        Ale zgadzam się, że taka informacja powinna znaleźć się na etykiecie, zwłaszcza w kontekście mody na niepasteryzowane (chyba można tak powiedzieć). Dowiedzmy się, kto jest bliżej odmienianej przez wszystkie przypadki tradycji.
                        No i znowu koncern jest bardziej uczciwy.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • skitof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2007.11
                          • 2486

                          #342
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                          No i znowu koncern jest bardziej uczciwy.
                          Bardzo dobry przykład. Cokolwiek by to wszystko nie znaczyło, jest uczciwie.

                          Comment

                          • zgroza
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2008.03
                            • 3620

                            #343
                            Poza brakiem podania browaru, ekstraktu i nieśmiertelnym "Sisältää ohramallasta" - "Zawiera słód jęczmienny"
                            Ostatnia zmiana dokonana przez zgroza; 2010-03-25, 23:07.
                            Lotna ekspozytura browaru

                            Też Was kocham.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #344
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                              No i znowu koncern jest bardziej uczciwy.
                              A zwłaszcza "tradycja zobowiązuje do najwyższej jakości".

                              Comment

                              • skitof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2007.11
                                • 2486

                                #345
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
                                Poza brakiem podania browaru, ekstraktu i nieśmiertelnym "Sisältää ohramallasta" - "Zawiera słód jęczmienny"
                                Info o słodzie jest. Ale fakt brak miejsca produkcji i przede wszystkim podstawowej informacji czyli zawartość ekstraktu - to osobiście uważam za największe draństwo.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • etman
                                  Piwowar nr 54
                                  etman
                                  W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
                                  2025-09-25, 23:46
                                • dadek
                                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                  dadek
                                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                  2023-12-05, 00:56
                                • Niyaki
                                  [Pytanie] Praca inżynierska
                                  Niyaki
                                  Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
                                  2019-11-06, 19:40
                                • Ciechan2018
                                  PRACA - Browar Ciechan poszukuje Piwowara
                                  Ciechan2018
                                  Browar Ciechan, właściciel takich marek jak Ciechan Wyborne czy Ciechan Miodowe - to zakład z ponad 300 letnią tradycją warzenia piwa.
                                  Obecnie jest jedną z czołowych firm w segmencie browarów regionalnych.

                                  Obecnie poszukujemy
                                  Technologa produkcji piwa/Piwowara

                                  ...
                                  2018-08-06, 09:12
                                • pebejot
                                  Ekwador, Quito, Joaquín Pinto E7-85, Cherusker Cerveceria Artesanal Alemana
                                  pebejot
                                  Kolejny minibrowar w bogatszej dzielnicy Quito, miejsce gdzie gromadzi się burżujstwo i białasy z północnego kontynentu.
                                  Minibrowar założony w 2011 roku, nawiązujący wystrojem wnętrza do Bawarskiego stylu i kultury, co nie bardzo ma odwzorowanie w karcie, a tym bardziej w jakości i...
                                  2020-04-11, 18:59
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...