A co ma stowarzyszenie piwowarów DOMOWYCH do browarów komercyjnych, (zwłaszcza stowarzyszenie, które przyjęło koncern na swojego patrona, czy sponsora - wszystko jedno w tym przypadku).
Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych
Collapse
X
-
-
Nie marketing dla browarów tylko pozytywna informacje dla piwoszy, co można wypić z czystym sumieniem.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
Czy do takich rekomendacji jest potrzebne stowarzyszenie?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Admiro, chyba nie dość jasno się wyraziłam - zgadzając się na powiązanie z koncernem piwowarskim straciliście możliwość bycia postrzeganym jako bezstronne i obiektywne zrzeszenie, zatem rekomendacje tego stowarzyszenia w zakresie czegokolwiek dotyczącego piwowarstwa komercyjnego nie będą miały zbyt wielkiej wartości. Nie ze względu na to, że nie będziecie obiektywni, ale ze względu na to, że zawsze będą krążyć podejrzenia, że nie jesteście. Wszystko ma swoje konsekwencje.Last edited by Marusia; 2010-03-29, 17:36.Comment
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Tylko ja to widzę w ten sposób, że wszystkie dane trzeba sprawdzać, zatem zlecać analizy - a to za darmoszku chyba nie jest?Comment
-
Rozumiem, że Inspekcja Robotniczo-Chłopska by browar.biz będzie robic nizapowiedziane wizyty w browarach aby skontrolować czy nie oszukują?
hehe, a na portierni zdjęcia z podpisem: tych nie wpuszczaćMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Admiro, chyba nie dość jasno się wyraziłam - zgadzając się na powiązanie z koncernem piwowarskim straciliście możliwość bycia postrzeganym jako bezstronne i obiektywne zrzeszenie, zatem rekomendacje tego stowarzyszenia w zakresie czegokolwiek dotyczącego piwowarstwa komercyjnego nie będą miały zbyt wielkiej wartości. Nie ze względu na to, że nie będziecie obiektywni, ale ze względu na to, że zawsze będą krążyć podejrzenia, że nie jesteście. Wszystko ma swoje konsekwencje.
Ja zaczynam działać z Bractwem Piwnym, wymieniając Bractwo i SDP miałem na myśli jakiś byty istniejące.
Czy może taką "certyfikację" prowadzić portal internetowy? Może.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
Nie trzeba zastrzegać, a i tak pewnie nie dało by się takiego zwrotu zastrzec. Większość z nas i tak dobrze przecież wie, które z piw spożywanych przez nas w ostatnim czasie kwalifikuje się do nazwania Prawdziwym Piwem. I taką rekomendację mógł by dawać zarówno nasz portal jak i BP. Natomiast w żadnym wypadku SRBP,SPD, czy inne podobne organizacje/jeżeli powstaną/, bo w nich mieszają się zbyt zróżnicowane interesy i dlatego takie rekomendacje były by mało wiarygodne...Last edited by a1410; 2010-03-29, 17:58.Comment
-
Nie ma nic za darmo. Jeśli znak "Prawdziwe piwo" będzie medialnie nagłośniony i będzie dawał większy zysk (a'la Teraz Polska) to każdy chętnie wpuści kontrolera i zapłaci na certyfikację. Ale ... Najpierw trzeba zainwestować w marketing...Last edited by Seta; 2010-03-29, 18:05.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Temat ciekawy, ale oczywiście bez przepychanek się nie da Jacer, jak nie masz niczego ciekawego do powiedzenia, to daj spokój, bo rozmydlasz dyskusję. Seta, też przystopuj z niepotrzebnymi złośliwościamiComment
-
Pierwszy nie zaczynam. Umówmy się złośliwość za złośliwość. OK?
I tak odpuszczam ostatni post Jacera.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Co innego gdyby to była inicjatywa komercyjna browarów, w których interesie jest usunięcie spośród siebie czarnej owcy, przynajmniej żywię taką nadzieję. Idea byłaby taka, że członkowie patrzyliby sobie na ręce, a im z kolei na ręce patrzyliby konsumenci.
Pomyślałem też, że dobrze byłoby gdyby w tę ideę zaangażować też jakieś środowisko akademickie. Politechnikę Łódzką, czy jakiś Uniwersytet Przyrodniczy, który ma wydział pokrewny piwowarstwu, który dokonywałby analizy piw, które aspirują, lub posiadają prawo do używania znaku. Coś analogicznego do badań z tego wątku.
Na marginesie jeszcze taka uwaga - sądzę, że ocenie powinno podlegać jedynie piwo, a nie struktura własnościowa browaru. Innymi słowy nie widzę powodu aby takiego tytułu nie mogło otrzymać Brackie czy Porter z Cieszyna. Oczywiście gdyby spełniło kryteria.
Co do PSPD to rzeczywiście nie wydaje się to znajdować w jego obszarze działalności. W dyskusji wyszło jedynie to, że piwowarzy domowi mają podstawy teoretyczne i praktyczne (większe niż piwosze nie będący piwowarami) by ocenić czy coś jest naganne czy nie. Inna sprawa, że to są kwestie istotne tylko na początku podczas formułowania założeń.Comment
Comment