Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    #436
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Czyli kontrola w browarze. Zapowiadana czy nie?
    Każde warzenie musi być zgłaszane do urzędu celnego, a czy ktoś od nich przyjdzie czy nie to inna sprawa.

    Podobnie może być w przypadku kontroli prawdziwości
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #437
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
      Podobnie może być w przypadku kontroli prawdziwości

      Noo, czyli: panie Józefie niech ich pan zagada na bramie, poczęstuje piwem. Musimy dolać suropu maltozowego, dam znak ręką jak będzie po wszystkim
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #438
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
        No tak. Tylko wpadamy w pułapkę, że certyfikat ów będzie przysługiwał np. bardzo mętnemu, bardzo żywemu, niepasteryzowanemu EDIemu za piwo żart "Acid". I to najwyższa klasa owego certyfikatu...
        EDI na dziś większością swoich wyrobów się nie kwalifikuje ze względu na syntetyczne dodatki. Wpadki będą się zdarzały nie ma cudów, taki urok małych browarów.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2485

          #439
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
          Jest Stowarzyszenie Browarów Regionalnych, które efektywnie prawie nic nie robi.
          I to jest problem, bo jest gotowa platforma do stworzenia czegoś, a nie robi się nic.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #440
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
            Noo, czyli: panie Józefie niech ich pan zagada na bramie, poczęstuje piwem. Musimy dolać suropu maltozowego, dam znak ręką jak będzie po wszystkim
            Wydaje mi się, że wiele można wyczytać z gotowego piwa. Poza tym ludzie, no trochę zaufania. Coś takiego musi się opierać na deklaracji, incydentalnie kontrolowanej. Na olimpiadzie też nie każdego kontrolują.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #441
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              Wydaje mi się, że wiele można wyczytać z gotowego piwa. Poza tym ludzie, no trochę zaufania. Coś takiego musi się opierać na deklaracji, incydentalnie kontrolowanej. Na olimpiadzie też nie każdego kontrolują.

              Zaufanie doprowadzi do tego, że trzeba będzie odpuścić takie dodatki. W końcu ktoś zrobi donos obywatelski, zrobi się niemiła atmosfera i wartośc znaczka gwałtownie spadnie.

              Jeżeli można by takie dodatki sprawdzić laboratoryjnie to co innego.

              Co można wogóle sprawdzić w laboratorium?
              -pasteryzacja
              -polepszacze piany
              -stabilizatory
              -enzymy już chyba nie
              -HGB chyba nie.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #442
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                I to jest problem, bo jest gotowa platforma do stworzenia czegoś, a nie robi się nic.
                SRBP nie jest żadną platformą dla takich działań. Niektórzy członkowie nie mają żadnego interesu w takich działaniach ani Jabłonowo, ani Krajan, ani Zduńska Wola. Nota bene sporo się tam wykruszyło browarów, np. Perła, Namysłów, ale też Browar na Jurze, Bartek, Haust.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #443
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Problem to raczej polega na tym, że gdy dostanie "medal" Brackie, czy inny wypust browarów Heńka, to zaraz będzie zarzut o stronniczość, choćby nawet niesłuszny.
                  Ale to nie ma być "medal". Przyznawanie nie może być uznaniowe, że temu damy, a temu nie. To musi być automat - spełniasz takie, a takie kryteria możesz używać znaku.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • emes
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 4275

                    #444
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                    SRBP nie jest żadną platformą dla takich działań. ...
                    To po co oni w ogóle istnieją ?

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #445
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      Ale to nie ma być "medal". Przyznawanie nie może być uznaniowe, że temu damy, a temu nie. To musi być automat - spełniasz takie, a takie kryteria możesz używać znaku.
                      Oczywiście, zgadzam się w całej rozciągłości Chodzi mi tylko oto, że tym musi się zajmować podmiot niezależny od wpływów podmiotów ocenianych. Inaczej nie będą wiarygodne = nie ma sensu tego robić.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #446
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Oczywiście, zgadzam się w całej rozciągłości Chodzi mi tylko oto, że tym musi się zajmować podmiot niezależny od wpływów podmiotów ocenianych. Inaczej nie będą wiarygodne = nie ma sensu tego robić.
                        Czyli jakies laboratorium. browar.biz zleca zbadanie w laboratorium tego, tego i tego. Dostaje papiór, opłaca fakture i przyznaje znaczek.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #447
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          opłaca fakture.
                          No właśnie, i to jest feler
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #448
                            Koszt kontroli zawsze obciąża firmę która się stara o certyfikat. Co więcej podmioty, które przyznają certyfikaty są z reguły dochodowe.

                            FELER jest taki, że nie znamy odpowiedzi na pytanie - czy w Polsce jest zapotrzebowanie na takie certyfikaty.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-29, 19:46.

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #449
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                              To po co oni w ogóle istnieją ?
                              Żeby pilnować obniżki akcyzy. To zresztą największe osiągnięcie SRBP.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • skitof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2007.11
                                • 2485

                                #450
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                                FELER jest taki, że nie znamy odpowiedzi na pytanie - czy w Polsce jest zapotrzebowanie na takie certyfikaty.
                                Takie zapotrzebowanie można wykreować tym bardziej, że na razie jest plaża.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • etman
                                  Piwowar nr 54
                                  etman
                                  W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
                                  2025-09-25, 23:46
                                • dadek
                                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                  dadek
                                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                  2023-12-05, 00:56
                                • Niyaki
                                  [Pytanie] Praca inżynierska
                                  Niyaki
                                  Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
                                  2019-11-06, 19:40
                                • Ciechan2018
                                  PRACA - Browar Ciechan poszukuje Piwowara
                                  Ciechan2018
                                  Browar Ciechan, właściciel takich marek jak Ciechan Wyborne czy Ciechan Miodowe - to zakład z ponad 300 letnią tradycją warzenia piwa.
                                  Obecnie jest jedną z czołowych firm w segmencie browarów regionalnych.

                                  Obecnie poszukujemy
                                  Technologa produkcji piwa/Piwowara

                                  ...
                                  2018-08-06, 09:12
                                • pebejot
                                  Ekwador, Quito, Joaquín Pinto E7-85, Cherusker Cerveceria Artesanal Alemana
                                  pebejot
                                  Kolejny minibrowar w bogatszej dzielnicy Quito, miejsce gdzie gromadzi się burżujstwo i białasy z północnego kontynentu.
                                  Minibrowar założony w 2011 roku, nawiązujący wystrojem wnętrza do Bawarskiego stylu i kultury, co nie bardzo ma odwzorowanie w karcie, a tym bardziej w jakości i...
                                  2020-04-11, 18:59
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...