Dotarła do mnie informacja, że browar Konstancin niedługo wypuści na rynek piwo żytnie. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat?
							
						
					Piwo żytnie z browaru Konstancin?
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Latem byłem w browarze i w czasie krótkiej wycieczki (browar jest krótki piwowar zdradził nam pomysł na piwo żytnie z Konstancina. Wtedy to była wielka tajemnica bo obawiali się o efekt końcowy. Podobno jest już gotowe i do tego bardzo smaczne. piwowar zdradził nam pomysł na piwo żytnie z Konstancina. Wtedy to była wielka tajemnica bo obawiali się o efekt końcowy. Podobno jest już gotowe i do tego bardzo smaczne.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 To była taka tajemnica poliszynela. Już od dawna się o tym plotkowało Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz! Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No nie wiem. Owszem, bawarski Roggen wymaga użycia drożdży weizenowych, a więc piwo byłoby "górne". Często jednak stosowany w USA styl "American Rye" nie dopuszcza smaczków fenolowych i spokojnie można go fermentować drożdżami lagerowymi.
 Innymi słowy, żyto dopuszcza sporą swobodę.
 
 Tak czy owak, jakiejkolwiek fermentacji by nie było to piwo, bardzo się cieszę, że powstanie. W końcu przemysłowych piw żytnich w Europie jest zapewne raptem kilka.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie mieszaj american lagerów z całą przebogatą sceną amerykańskich piw rzemieślniczych, bo to dwa zupełnie odrębne światy. Nie sądziłem, że takie rzeczy trzeba Ci tłumaczyć...Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wg mnie - jeśli ktoś w Polsce mówi, że robi pszeniczniaka lub żytniaka to robi w stylu bawarskim, bo w naszym regionie jest on najpopularniejszy (jeśli w przypadku piwa żytniego można mówić o jakiejkolwiek popularności). to robi w stylu bawarskim, bo w naszym regionie jest on najpopularniejszy (jeśli w przypadku piwa żytniego można mówić o jakiejkolwiek popularności).
 Tak jak słysząc "jestem z Lublina" (a nawet: "I'm from Lublin") większość Polaków skojarzy polskie miasto wojewódzkie, a nie to...
 Dajmy spokój. Obiektywnie masz rację. Twoje  Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			  
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			  
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			  
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			  
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Piwo gotowe do oceny Piwo gotowe do oceny  - 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment