Grodziskie - Reaktywacja... ?
Collapse
X
-
Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar Piwoteka -
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
A'la Grodziskie - odsprzedaż
Zainteresowanych ostatnimi butelkami A'la Grodziskiego od Żywca i Zdroja proszę o kontakt z Grześkiem Zwierzyną (Piwiarnia Żywiecka), który zaopiekował się naszym dzieckiem po zakończeniu Festiwalu
Comment
-
Browar Zamkowy w Radomiu vel sklep Dionizos http://www.browar.radom.pl/ zleca warzenie piwa od niedawna w Olsztyńskim Kormoranie i Kłodawskim Zodiaku, nie wiem czy ta informacja będzie pomocna.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZdrójChętnie wymieniłbym doświadczenia dotyczące kosztów z kimś, kto w Polsce warzył własne piwo "na zlecenie" w browarze rzemieślniczym/restauracyjnym.Comment
-
Jest mały problem, Kormoran nie jest browarem rzemieślniczym a tym bardziej restauracyjnym.Browar Zamkowy w Radomiu vel sklep Dionizos http://www.browar.radom.pl/ zleca warzenie piwa od niedawna w Olsztyńskim Kormoranie i Kłodawskim Zodiaku, nie wiem czy ta informacja będzie pomocna.Comment
-
Według broszury z epoki:"(...) Zarówno sprzedawca jak i konsument powinni wiedzieć, że butelki "Grodzisza" należy przewozić i magazynować w pozycji poziomej, a dopiero na 12-24 godzin przed przewidywaną sprzedażą lub spożyciem butelki powinny być wstrząśnięte i postawione w pozycji pionowej celem osadzenia się drożdży na dnie butelki. Butelki otwiera się kluczem bardzo ostrożnie, z lekkim odpuszczeniem dwutlenku węgla. Następnie nalewa się piwo do stożkowego kielicha w ten sposób aby kielich i butelka były ułożone w pozycji możliwie zbliżonej do poziomej."Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
czyli bez drożdży? bo tekst tak naprawdę nie precyzuje co mamy z tymi drożdżami z dna butelki zrobića dopiero na 12-24 godzin przed przewidywaną sprzedażą lub spożyciem butelki powinny być wstrząśnięte i postawione w pozycji pionowej celem osadzenia się drożdży na dnie butelki.Comment
-
Z tekstu wynika, że po to stawia się butelkę pionowo, by tych drożdży nie było. Zresztą chyba najlepiej jedną butelkę wypić bez drożdży, a drugą wybełtaną i samemu wyrobi się opinię, które bardziej smakowało. Tak zresztą jak w przypadku każdego refermentowanego w butelce piwa: jeden lubi wybełtane, drugi lubi klarowne.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Piwo Grodziskie było sztucznie klarowane bardzo kosztownym wtedy karukiem. Instrukcja o której wspomina Docent miała na celu dbałość o nalanie klientowi klarownego piwa. To były czasy, kiedy mętne piwo było kojarzone jednoznacznie tylko z piwem zepsutym / skwaśniałym. Dlatego Piwo Grodziskie zalecano aby delikatnie zlewać z nad osadu tak, aby było klarowne, a drożdże z dna traktowano jak odpad.Comment
Related Topics
Collapse
-
Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
To pierwsza tak obszerna publikacja poświęcona w całości Piwu Grodziskiemu – jedynemu w pełni rodzimemu stylowi piwnemu w Polsce. Autor książki, Witold Wieczorek, zgromadził imponującą ilość źródeł historycznych, obejmujących ponad 700 lat tradycji grodziskiego piwowarstwa. Uzupełnił... -
Egzotyczne
Grodziskie, zwycięzca Konkursu Piw Domowych.
Ekstrakt 9.5*, alko 4.1%
Dodatki: Sumak, liście Kaffiru, sól morska.
Chmiele: Magnum, Motueka, Mosaic.
Piana - sporo, więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
13 lutego 2024 roku o godz. 18:00 w Resursie Obywatelskiej w Radomiu odbędzie się prezentacja na temat Browaru J. Saskiego. W ramach retrospotkania zostanie przybliżona historia browaru przy ul. Limanowskiego. Będzie również obecny Jarosław Kołsut, który opowie o reaktywacji browaru w 2024...-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-02-01, 15:04 -
-
Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa
Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.
Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...2024-09-18, 13:25 - Loading...
- Koniec listy.

Comment