Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fuzle w piwie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jastrz
    Junior
    • 04-2010
    • 7

    Fuzle w piwie?

    Witam!
    Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa fuzli w piwach (komercyjne piwa - noteckie/ciechan/brackie)? Czy piwo zawiera dużo fuzli w porównaniu np. do wina?

    Bo z jednej strony słyszałem, że piwo poza etanolem nie zawiera jakiś szkodliwych substancji, a z drugiej że zawiera niemało fuzli? Jaka jest prawda?

    Jeszcze takie pytanie.
    Piwo które stoi otwarte 3-4 traci tylko na smaku (mówimy o temp. pokojowej)? Bo ktoś mówił, że się takim piwem przytruł. Nie żebym chciał pić takie piwo, pytam z ciekawości


    Pozdrawiam
  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19171

    #2
    Cytując za Wiki piwo.org:

    "Na ich powstawanie duży wpływ ma wysoka temperatura fermentacji."

    Temperatura fermentacji nastawów gorzelnianych jest większa, gdyż fuzle można usunąć w procesie rektyfikacji. Temp. fermentacji win jak i piw górnej fermentacji zakłada niższą temperaturę (o drożdżach dolnej fermentacji i fermentacji z ich udziałem z oczywistych względów nie wspomnę), stąd może ich mniejsza ilość.
    Nie spotkałem się z zatruciem fuzlami w przypadku win czy piw, choć w przypadku win domowych występuje częściej kac (i związany z tym efekt działania fuzli - ból głowy).

    Po 3-4 dnia piwo się utleni, podobnie jak wino.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X
    😀
    🥰
    🤢
    😎
    😡
    👍
    👎