Chyba precyzyjniej byłoby napisać - najlepsze piwo wyprodukowane w koncernie w Polsce. BPA to może być koncerniak od biedy w Belgi, ale w Polsce nijak. Koncerniak to jest określenie pejoratywne, na piwo bezsmakowe, typowe, produkowane w ogromnych ilościach. BPAB nie spełnia żadnego z tych warunków. Oczywiście to tylko moje zdanie.
Czy Brackie Pale Ale można nazwać koncerniakiem?
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Koncerniak - wyprodukowany przez koncern, więc nic dziwnego, że pojęcie jest pejoratywne. Ale np. taki porter Żywca też jest koncerniakiem, a z pewnością wart jest uwagi.
Czesi, na określenie piw pozbawionych smaku i charakteru, (w dużej mierze importowanych z Polski) używają określenia "europiwo". Może i u nas się to przyjmie, choć Tatry i inne Żubry pochodzą z naszego podwórka, a nie z zagranicy. -
No tak, tylko dla mnie taka np. Perła czy Łomża smakuje jak koncerniak, a BPAB nie.
Comment
-
Oj tam, oj tam; bez przesady. Nie raz pisałem, że najlepszym koncerniakiem, jaki piłem jest Leffe - na pewno nie jest bezsmakowe. Podobnie jak "Franciszek", a zwłaszcza dunkel.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
BPAB jest po prostu koncerniakiem, który nie smakuje jak typowy koncerniak; podobnie można wymieniać marki z małych browarów, które nie smakują w ogóle tak jak powinny, a niektóre zaczynają smakować jak koncerniaki...
90% czeskich piw sprzedawanych w Czechach to obecnie niestety takie "europiwa"...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-12-29, 09:44.Comment
-
Comment
-
Możliwe, nie analizowałem nigdy ich rynku, ale generalnie uważam Czechów za hipokrytów, kiedy chleją swoje Staroprameny i inne Gambacze mówiąc z pogardą o polskich koncerniakach (doświadczyłem tego osobiście wielokrotnie). Naprawdę ich koncerniaki nie są lepsze (chociaż bywają wyjątki).Comment
-
No oczywiście, ale tam chyba koncerny nie mają 90% rynku.Możliwe, nie analizowałem nigdy ich rynku, ale generalnie uważam Czechów za hipokrytów, kiedy chleją swoje Staroprameny i inne Gambacze mówiąc z pogardą o polskich koncerniakach (doświadczyłem tego osobiście wielokrotnie). Naprawdę ich koncerniaki nie są lepsze (chociaż bywają wyjątki).
Odniosę się jeszcze do wcześniejszego postu...
No właśnie o to mi chodzi. Dla mnie koncerniak, to jest synonim piwa jakie produkują koncerny, czyli bezsmakowego, pozbawionego goryczki, ze słabą pianą. W tym momencie koncenriakiem będzie Perła Export, a nie będzie Żywiec czy Okocim Porter. Paulaner może będzie koncerniakiem, bo w porównaniu do innych weizenów trochę jest wyprany ze smaku. Jeżeli dla kogoś kluczowa jest struktura właścicielska, to ja mam inne zdanie. Zwłaszcza, że często nie jest się świadomym jak to wygląda zagranicą i można wówczas mówić o hipokryzji, kiedy ktoś nazywa Porter z koncernu koncerniakiem, a zachwyca się Svyturysem, Hoegaardenem czy Obołoniem.Comment
-
Nie widzę powodów, żeby nie chwalić dobrego piwa z koncernu (czyli jednak jak dla mnie "koncerniaka"), ani nie krytykować spierniczonego piwa z małego browaru (czyli jednak piwa z małego browaru
). Póki co jednak, większość koncerniaków jest gorsza od większości piw z małych browarów (moim zdaniem). BPAB jest tu jednym z wyjątków. Perła (moim zdaniem) jest pomiędzy - jednak lepsza od Żywca, ale gorsza od udanego piwa np z Lwówka.
Comment
-
Żeby była jasność, koncerniak to nie jest dla mnie synonim złego, a tym bardziej zepsutego piwa, tylko bezpłciowego, bezsmakowego. Gościszewo, EDI czy Koreb raczej nigdy koncerniaka nie wyprodukują.Nie widzę powodów, żeby nie chwalić dobrego piwa z koncernu (czyli jednak jak dla mnie "koncerniaka"), ani nie krytykować spierniczonego piwa z małego browaru (czyli jednak piwa z małego browaru
). Póki co jednak, większość koncerniaków jest gorsza od większości piw z małych browarów (moim zdaniem). BPAB jest tu jednym z wyjątków. Perła (moim zdaniem) jest pomiędzy - jednak lepsza od Żywca, ale gorsza od udanego piwa np z Lwówka.
Perła, RU, VP, Połczyn wydaje się, że produkują głównie koncerniaki. A taki Amber czy Namysłów mają zadatki na produkcję takowych.
Comment
-
Ja mam podobnie. Są bezpłciowe koncerniaki, ale są też piwa koncernowe/z koncernów które mogą być dobre albo nawet bardzo dobre i one na taką nazwę moim zdaniem nie zasługują. Przykładowo Mastne - piwo z koncernu, ale na pewno nie koncerniak.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
-
-
Panowie, jak można nazywać to piwo koncernakiem? Ja wiem że zostało wyprodukowane w browarze który należy do koncernu, ale czy jest to piwo podobne do tych pozostałych które w tym koncernie są produkowane? Ja zachwalając to piwo, mówię że gdyby takie piwa w Polsce warzono, to nie sięgałbym po inne produktu z poza naszego kraju (oczywiście w sensie piw sesyjnych). Może nie jest idealne, porównując do belgijskich przedstawicieli tego stylu, ale i tak jest to najlepsze piwo (według mojej oceny) które zostało uwarzone i jest w stałej dystrybucji (oczywiście do czasu) w naszym pięknym, aczkolwiek ubogim stylowo kraju.
Prosiłbym Dori o wypowiedź, czy bardzo różni się od oryginału, a jeśli tak, to czym?Comment
Related Topics
Collapse
-
18% ekstr.
7,2% alk.
Chmiele: Palisade, Citra, Centennial
Chyba skład i receptura nie zmieniła się z okresu kontraktowego AleBrowaru:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ar-golden-monk
Jak pojawiło...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-02-03, 00:31 -
-
To miejsce odwiedziłem już przy swojej pierwszej wizycie w Zagrzebiu, a było to już 20 lat temu... Wtedy w Chorwacji (zupełnie tak jak w Polsce) specjalnego wyboru piw nie było a tu, kilka minut tramwajem od ścisłego centrum, zawsze lało się Ožujsko czy Zagrebačko ze znajdującego się...-
Channel: Chorwacja
-
-
Na puszce korpobzdury że niby warzone pod nadzorem Birra Peroni. Tak samo jak Kozel, albo Zateckie w Okocimiu. W składzie Oprócz wody, słodu i chmielu jest kukurydza, raczej znana z Grupy Żywiec.
Smakuje tak jak typowy koncerniak KP.
Bardziej to pasuje do jakiejś słabszej warki Żubra,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Produkt włoskiego Heinekena o zawartości 5% alko.
Z dodakiem, jak piszą, soli morskiej z Trapani.
Barwa jasnożółta, piana dość obfita, po nalaniu z czapą, potem dośćdługo więcej niż obrączka, są ślady na szkle.
W zapachu lekkie nuty chmielowe z wyraźnym jodowym elementem....-
Channel: Włochy
-
-
Na zdrowie, Panie i Panowie!
Chciałbym się ja grzecznie przywitać i przedstawić.
Wojtek z Wolfsburga.
Zaczynam zabawę z warzeniem. Wczoraj wymieszałem wodę z Brewkitem ( bo niesmiem tego nazwać inaczej) Dzis Zaczęło bulgać- zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mam nadzieje...-
Channel: Przedstaw Się!
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment