To po części moje sekciarskie poprawki. Fuliano, Twój tekst wymagał intensywnej redakcji, ale starałem się zachować sens wypowiedzi w ramach udzielonej zgody "Powycinaj, podopisuj i jeżli uznasz za wartę puszczenia wklejaj na forum". Ten "brewpub" ja wstawiłem ale był w cudzysłowiu by nie powtarzać się jednym określeniem, poza tym, nie ma tam przymiotnika "typowy", który Krzysiu sugeruje że był manipulując cytatem.
Najbardziej kretyńskie wypowiedzi przedstawicieli browarów - zbiór
Collapse
X
-
Last edited by ART; 2011-08-16, 22:10.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Różnica jest tylko taka, że szefowie działów PR, czy rzecznicy prasowi biorą za swoje wypowiedzi ciężkie pieniądze i zwykle posiadają wykształcenie do tego ich predestynujące. Fuliano jest miłośnikiem piwa, który debiutuje na łamach browar.biz i czepianie się jego relacji, która jak na debiut jest całkiem udana uważam za nieuzasadnione. Biorąc pod uwagę, że poświęcił trochę swojego wolnego czasu, aby opisać wizytę w nowootwartym browarze, należą mu się raczej słowa zachęty na przyszłość, a nie jechanie równo z trawą.Comment
-
Jasne. Jak ktoś buduje dom i ta chałupa się zawali, to też go trzeba pochwalić, bo budował pierwszy raz. Chciał dobrze, a że nie wyszło - trudno. Mieliśmy już takich, co nam zafundowali najlepszy z ustrojów - też nie wyszło, a chcieli dobrze. Trzeba więc ich pocieszyć, dowartościować, tak?
Biorąc pod uwagę, że fuliano napisał głupoty, taka krytyka mu się należała - niezależnie od tego, czy składał te głupstwa sam, czy z kimś. Chyba nikt by specjalnie nie ucierpiał, jakby powstrzymał się z relacją jeden dzień i popracował trochę nad logiką wypowiedzi? Czy świat będzie uboższy, jak się obrazi i przestanie pisać? Sądzę, że nie. Ale nie widzę żadnego powodu, żeby nie nazywać rzeczy po imieniu. Niezależnie od tego, czy ktoś jest debiutantem, czy wytrawnym literatem.
Sens zdania "Skąd autor powziął domysł, że interes ma być "typowym brewpubem" (cokolwiek to znaczy po polsku)..." jest taki sam, jak tego zdania bez użycia słowa "typowy". Można je bez żalu z mojej strony eksterminować. Ale słowa "typowy bar" zostały użyte przez autora.
Gumowego Młotka wręczać nie będę. Wystarczy mi satysfakcja, że ja to wymyśliłem. I możliwość szydzenia na forum.Comment
-
Autorowi chodziło o "typowy bar" jako element wyposażenia wewnątrz knajpy/restauracji przy którym zazwyczaj można usiąść na wysokim stołku. Skoro przy typowym barze można usiąść a przy tym nie, to chyba logiczną konkluzją jest że ten jest nietypowy.
"Skąd autor powziął domysł, że interes ma być "typowym brewpubem" (cokolwiek to znaczy po polsku)..."
Jest to relacja na gorąco osoby która była klientem tegoż lokalu. Przed otwarciem człek sobie wyobrażał jaki będzie to lokal a to co zobaczył nie odpowiadało jego wyobrażeniu, gdzie tam widzisz pouczanie właścicieli tego przybytku jak robić interesy? Ot, wyraził opinię że nie jest to zgodne z jego oczekiwaniami.Last edited by ART; 2011-08-17, 00:48.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
W żadnym miejscu nie stwierdzam, że fuliano poucza własciciela, jak prowadzić interes.
Tekst jest śmieszny, bo brak w nim elementarnej logiki. Browar restauracyjny, jak sama nazwa wskazuje, kojarzy się z restauracją, a nie barem. Jeśli do tego podstawowym elementem kompleksu jest hotel, to tym bardziej nie wiem, skąd to rozczarowanie. Ja, nawet na podstawie żałosnie skromnej "strony" browaru nigdy nie wyciągnąłbym wniosku, że ma być tm jakiś "brewpub" czy cokolwiek, co miałoby to przypominać.
Przeczytaj sobie ostatnie zdanie: "Obecnie nadaje się jednak raczej na wizytę konsumpcyjną...". A do czego ma się nadawać browar restauracyjny, u licha? Do urządzania rorat? W jakiej restauracji jedzenie czy piwo zamawia się przy barze (poza restauracją "inną niż zwykłe" czyli McDonaldsem) ?.
Zwisa mi, czy autor rozczarował się, czy nie. Ale jeśli swoje wyobrażenia czerpał z widoku fusów od porannej kawy, i te wyobrażenia mu nie pasują do rzeczywistości, mogę to tylko obśmiać.
Jeśli zaś chcesz przeczytać jakąś logiczną recenzję z tego przybytku, to polecam post Miniakosa z innego tematu o tym browarze. Przeczytaj i porównaj.Last edited by Krzysiu; 2011-08-17, 06:49.Comment
-
Nasz ulubieniec nie daje o sobie zapomnieć:
... Rozcieńczanie piwa jest skomplikowane, bo trudno otworzyć keg, czyli aluminiową (wytłuszczenie moje) beczkę z piwem, tak by móc do niej dolać wody – twierdzi Paweł Kwiatkowski z Kompanii PiwowarskiejLast edited by Krzysiu; 2011-08-23, 16:07.Comment
-
Tyle, że pewności co do autorstwa tych słów nie ma żadnej. Kwiatkowski mógł powiedzieć "trudno otworzyć keg". A żurnalista, wiedząc że zdecydowana większość czytelników nie ma zielonego pojęcia co to takiego, dodał od siebie błędne wyjaśnienie.Comment
-
Biorąc pod uwagę rozliczne kwiatki pana Kwiatkowskiego skłaniam się ku opinii, że to on jest autorem tych perełekComment
-
Brak aktywności przedstawicieli koncernów piwowarskich bez trudu nadrabiają żurnaliści. A oto tekst pana Daniela Wilka z Onetu, dzięki któremu z pewnością uplasuje się w czołówce kandydatów do nagrody roku:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daniel Wilk... Kiedy najważniejsze składniki piwa, czyli wodę, słód i chmiel mamy już wymieszane, pozostaje nam tylko czekać, aż w specjalnych zbiornikach – tankofermentorach – przebiegnie proces fermentacji. W zależności od rodzaju stosowanych drożdży mówi się o dolnej fermentacji, która ma miejsce w temperaturze 5-13 stopni C, lub górnej fermentacji – 15-25 stopni C. W efekcie dolnej fermentacji otrzymujemy piwo jasne, piwo ciemne natomiast powstaje na skutek górnej fermentacji. Pierwszą część procesu, ze względu na jego przebieg, określa się mianem fermentacji burzliwej. Potem następuje fermentacja wtórna, która odbywa się w trakcie leżakowania oraz w butelkach...
Całość tutaj: http://biznes.onet.pl/piwo-koscia-ni...,2,prasa-detalLast edited by Krzysiu; 2011-11-05, 11:00.Comment
-
Biznesplan, przygotowany przez pana redaktora, również godzien jest szczególnej uwagi
Całość tutaj: http://biznes.onet.pl/piwo-koscia-ni...,2,prasa-detalComment
-
Comment
-
.......Biznesplan, przygotowany przez pana redaktora, również godzien jest szczególnej uwagi
Całość tutaj: http://biznes.onet.pl/piwo-koscia-ni...,2,prasa-detalVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
Comment